Kovo 11-osios minėjime Kaune neišvengta incidento

Minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtąsias metines, Kaune vykusioje iškilmingoje ceremonijoje vėl prireikė tramdyti plakatą iškėlusį vyrą.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vykusiame minėjime viešąją tvarką prižiūrėję apsaugos darbuotojai ir policijos pareigūnai nepraleido pro akis virš minios iškelto plakato su gan dviprasmišku užrašu: „Krikščionybė Lietuvoje - okupacinė!“

Plakatą iškėlęs vyras netrukus sulaukė greta stovėjusių žmonių pasipiktinimo. Apsaugininkai mėgino jį gražiuoju išprašyti iš ceremonijos, tačiau šis pasišalinti nesutiko. Į pagalbą atskubėję keturi policijos patruliai išsišokėlį sulaikė ir pristatė į arčiausiai esantį Centro policijos komisariatą.

Beje, norėdamas dar labiau atkreipti iškilmingoje ceremonijoje dalyvavusių žmonių dėmesį, sulaikomas vyras priešinosi, todėl pareigūnams prireikė jį iki tarnybinio policijos automobilio palydėti suėmus už parankių.

Atsidūręs policijos mašinoje vyriškis nurimo. Anot patrulių, jis buvo visiškai blaivus.

Centro policijos komisariate sulaikytasis buvo apklaustas ir išleistas į namus. Oficialūs įtarimai jam nepareikšti. Detaliau pradėto tyrimo pareigūnai nekomentavo, tačiau pridūrė, kad nebe pirmą kartą į jų akiratį pakliuvusiam vyrui gali tekti atsakyti už savo veiksmus administracine tvarka.

Analogiška situacija buvo užfiksuota ir ten pat vykusio Vasario 16-osios minėjimo metu. Tąkart tas pats vyras irgi stovėjo minioje rankose laikydamas analogišką plakatą ir netrukus atkreipė renginio organizatorių dėmesį.

Praėjusį kartą užrašas buvo užrašytas ranka, o šįsyk pasirūpinta viską atlikti kruopščiau - plakatas buvo atspausdintas. Policijos patruliai atkreipė dėmesį, kad pirmą kartą sulaikomas vyras elgėsi kur kas santūriau, o Kovo 11-osios minėjime gan drąstiškai priešinosi.

Teisėsaugininkai spėlioja, kad tokią aplinkiniu erzinančią protesto formą vyras galėjo pasirinkti ne pats, o kažkieno pastūmėtas ar netgi gavęs tam tikrą atlygį. Juolab kad po sulaikymo vasario 16-ąją, jis pasirūpino gauti kvalifikuotą teisininko pagalbą ir advokato padedamas apskundė policijos pareigūnų veiksmus, esą buvo sulaikytas visiškai nepagrįstai.

„Nenustebčiau, jei ir šįkart jis apskųs sulaikymą kaip visiškai nepagrįstą. Mes tik atlikome savo pareigą. Juk ne kokia protesto akcija vyko mieste, o iškilmingas jubiliejinis minėjimas, į kurį susirinkusius žmones toks plakatas papiktino. Panašu, kad už šio žmogaus nugaros stovi kažkas, pasirengęs visokeriopai jį palaikyti ir netgi paremti, bet tai tik mūsų, viską matančių iš šalies, spėjimas“, - sakė vienas iš tądien viešąją tvarką šventiniame renginyje prižiūrėjusių policijos pareigūnų.

Daugiau incidentų Kauno mieste vykusiuose renginiuose policijos pareigūnai neužfiksavo. Anot viešosios tvarkos sergėtojų, šventinė diena praėjo išties ramiai. Juolab kad skaičiuojama, jog Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiui paminėti skirtuose renginiuose apsilankė apie 10 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: kovo 11Vilmantas Rutkauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių