Kovo 11-ąją Vilniuje planuojamas mitingas ir eitynės

Kovo 11-ąją minint Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį Vilniuje ant Tauro kalno masinį susibūrimą ketina rengti Kęstučio Čilinsko vadovaujamas judėjimas su pareigūnų profsąjunga, o Lietuvių tautinis centras planuoja eitynes.

Sostinės savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gintaro Tamošiūno teigimu, kol kas tai visi masiniai susibūrimai, kuriuos organizuoti leidimo prašė jų rengėjai.

Jungtinis demokratinis judėjimas su Nacionaliniu pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimu į savo akciją tikisi pritraukti iki 2 tūkst. žmonių. Renginys vyks prie buvusių Profesinių sąjungų kultūros rūmų.

"Tai bus susirinkimas Kovo 11-ajai paminėti, bet neatmetu galimybės, kad bus pasakyta ir kritinių minčių, kad pamintos kai kurios pamatinės vertybės", - BNS apie akciją sakė JDJ vadovas, teisininkas ir visuomenės veikėjas Kęstutis Čilinskas.

Trečiadienį turėtų paaiškėti, ar sostinėje minint Kovo 11-ąją bus rengiamos LTC organizuojamos eitynės.

Pasak leidimo joms prašiusio Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Kazimiero Uokos, jose turėtų dalyvauti iki 700 žmonių.

"Mes prašome leidimo 700 žmonių. Paprastai jų būna kokie 400-500, bet kadangi mes eisime Sąjūdžio atmintinomis vietomis, pro Sporto rūmus, kur suvažiavimas vyko, (...) tai tikimės, kad sąjūdiečių gali prisidėti koks šimtas - kitas", - BNS sakė Kovo 11-osios Akto signataras K.Uoka.

Eitynėse planuojančios dalyvauti Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) pirmininko Juliaus Pankos teigimu, eisenos dalyviai žygiuotų nuo Sereikiškių parko Vilniaus koncertų ir sporto rūmų link.

"Buvo bendoma tartis dėl Gedimino prospekto, bet leidimo negavome" - teigė J.Panka.
Pasak jo, leidimo sostinės savivaldybė neišdavė dėl anksčiau Gedimo prospekte tą dieną suplanuotų renginių.

"Jau kelis metus iš eilės LTC prašo tų leidimų. Pirmaisiais metais per eiseną buvo incidentų, bet dalyviai labai rimtai išnagrinėjo klaidas, padarė atitinkamas išvadas - ir pernai labai tvarkingai praėjo ta eisena. Ir šiais metais tikimės, kad tvarkingai praeis", - kalbėjo K.Uoka.

2008-aisiais Kovo 11-ąją vykusios eitynės sulaukė didžiulio žiniasklaidos, vėliau ir teisėsaugos institucijų dėmesio, kai jų metu dalyviai, be kita ko, nešė vėliavą su svastikomis ir kaukole, skandavo įvairius nacionalistinius, antisemitinius šūkius.

Tuo metu pernai nevienareikšmiškai vertinamo LTC organizuotos Kovo 11-osios eitynės vyko be incidentų.

Pasak G.Tamošiūno, trečiadienį turėtų paaiškėti, ar K.Uokos prašymas rengti eitynes kitu nei iš pradžių planuota, maršrutu, bus patenkintas.
Savivaldybė atsakymą dėl leidimo organizuoti susibūrimą turi pateikti per 5 darbo dienas likus ne mažiau nei 3 dienoms iki renginio.

Lietuvai minint Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, Vilniuje laukiama Latvijos, Estijos, Lenkijos, Suomijos ir Slovėnijos prezidentų, kitų valstybių aukštų pareigūnų.


Šiame straipsnyje: kovo 11

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių