Kovo 11-ąją - ir šventės, ir protestai

Dvidešimtosios Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinės sostinėje bus paminėtos ne tik šventiniais renginiais, bet ir protestu. Prie neveikiančių Sporto rūmų rinksis žmonės, kuriems nepatinka tai, kaip po 20 nepriklausomybės metų atrodo mūsų valstybė.

Ir švęs, ir protestuos

Kaip portalui teigė vienas šio renginio organizatorių, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vytautas Bakas, kovo 11-ąją prie Sporto rūmų žmonės ir švęs, ir protestuos.

„Švęsti galima ir protestuojant. Aš asmeniškai eisiu protestuoti. Protesto formos yra įvairios. Tiek tos visuomenės grupės, kurią aš atstovauju, tiek daugelio kitų grupių lūkesčiai yra apvilti. Matyt, žmonės, kurie siekė tos nepriklausomybės, tikėjosi ne to, - aiškino V.Bakas. - Žinoma, mes švęsime. Aišku, džiaugiamės, kad jau 20 metų turime nepriklausomą valstybę.“

Skirtingai nei daugelis pastaruoju metu visuomenės susibūrimus rengiančių organizacijų, šio renginio organizatoriai nenorėjo leidimo rinktis prie Seimo ar Vyriausybės. Anot V.Bako, Sporto rūmai - visiškai tinkama vieta. „Ten visiškai patogi vieta. Būtinybė rinktis, pavyzdžiui, būtinai prie Seimo yra daugiau psichologinis dalykas. Aišku, Vilniaus valdžia eina link to, kad išvis riboti žmonių teisę į susirinkimus. Suvokdami, kad (prašydami kitos vietos renginiui - red. past.) turėtume papildomų rūpesčių, nusprendėme prašyti leidimo susirinkti prie Sporto rūmų“, - aiškino NPSS vadovas.

Nenorėjo duoti leidimo

Sostinės savivaldybės administracija jau davė leidimą šiam renginiui. Tačiau, anot V.Bako, miesto valdžia netryško entuziazmu. Mat V.Bakas ir NPSS organizavo ne vieną protesto renginį, ir sostinės politikai ėmė nuogąstauti, kad kovo 11-ąją kils neramumai.

„Jiems buvo neaišku, kaip čia piliečiai gali švęsti kovo 11-ąją, - ironizavo V.Bakas. - Jiems tai pasirodė įtartina. Buvo duota suprasti, kad leidimas gali būti neišduotas. Tokių „raganų“ kaip mes, dabar daug.“

Pagal savivaldybės išduotą leidimą, kovo 11-ąją prie Sporto rūmų gali susirinkti iki 2000 žmonių. Tačiau V.Bakas teigia, esą minios dydis nėra planuojamas - gali susirinkti ir 500 žmonių, ir visa tūkstantinė minia.

Vieta - su klaustuku

Tiesa, savivaldybės išduotas leidimas dar negarantuoja, kad kovo 11-ąją renginys prie Sporto rūmų įvyks. Mat paveldosaugininkai ir žydų bendruomenė reikalauja uždrausti bet kokius visuomenės susibūrimus šioje vietoje - esą masiniai sambūriai negali vykti senųjų Vilniaus žydų kapinių teritorijoje.

Vilniaus savivaldybė, atsižvelgusi į šiuos priekaištus, jau rengiasi iškelti gegužę vyksiančias gėjų eitynes į kitą vietą. Gali būti, kad ir kovo 11-osios minėjimui teks ieškoti naujos erdvės.

V.Bakas pripažino dar nesąs užtikrintas, kad renginys vyks būtent prie Sporto rūmų. Esą viskas priklausys nuo savivaldybės sprendimų.


Šiame straipsnyje: mitingasprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių