Kopgalio dvasią vaikai pažino piešdami

Ketvirtadienį, Lietuvos jūrų muziejuje bus atidaryta Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos moksleivių darbų paroda „Nerijos fortas. Vietos dvasia“. Dešimtyje akrilu sukurtų darbų pavaizduotas Jūrų muziejaus pasaulis toks, kokį jį mato vaikai.

Praeitą vasarą jaunieji dailininkai klausė edukacinių užsiėmimų Jūrų muziejuje, istorikas Dainius Elertas pasidalijo savo sukaupta medžiaga apie Nerijos fortą, o vaikai įspūdžius ir nuotaikas po to perkėlė ant drobės. Taip atsirado paroda „Nerijos fortas. Vietos dvasia“, skirta paminėti Europos paveldo dienoms.

Europos paveldo dienos nuo 1991 metų Europos Tarybos inciatyva imtos rengti visoje Europoje. 2012 metais Europos paveldo dienų Lietuvoje tema – „Genius loci. Vietos dvasia“.

Nerijos fortas – unikalus ne tik tuo, kad tai vienintelis išlikęs toks XIX a. Prūsijos karinio paveldo objektas Lietuvoje. Jis buvo pradėtas statyti 1865 m. kaip karinis objektas, o 1897 m. perduotas civilinėms reikmėms: čia klegėjo uosto darbininkų šeimos, veikė Kopgalio kaimo mokykla, kurią lankė 7 mokiniai. 1937 m. Vokietijai užėmus Klaipėdos kraštą forte vėl įsikūrė kariškiai, o besitraukdami 1945 m. jį išsprogdino. Po 1975–1979 m. vykusios restauracijos fortas atgimė naujam gyvenimui kaip Lietuvos jūrų muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių