Konservatoriai atsisakys Vilniaus mero posto? (papildyta)

Sostinės politikams nepavyksta rasti pamainos iš konservatorių partijos išmestam Viliui Navickui. Kitos partijos jau kalba apie savo kandidatus į mero kėdę.

Susitarti nepavyko

Kaip 1diena.lt teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos, viliojamos sugrįžti į valdančiąją koaliciją, atstovas Vidmantas Martikonis, penktadienį posėdžiavę frakcijų atstovai net nepriėjo prie svarbiausio klausimo – ką konservatoriai siūlys į mero postą vietoj V.Navicko. Anot V.Martikonio, vien mero pakeitimo nepakaktų norint atstatyti stabilią valdančiąją koaliciją.

V.Martikonio teigimu, frakcijų pasitarimo metu taip ir nepaaiškėjo, kas turėtų sudaryti koaliciją, kelsiančią naują kandidatūrą į mero postą. Esą daug klausimų kelia nuo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atskilusi vadinamoji Vilniečių frakcija, siejama su buvusiu sostinės meru bei buvusiu LiCS lyderiu Artūru Zuoku. V.Martikonio žodžiais, kai kurie galimos koalicijos partneriai „nelabai nori dirbti“ su penkiais nuo partijos atskilusiais liberalcentristais.

Be to, savų reikalavimų kelia ir pats Liberalų sąjūdis. V.Martikonio žodžiais, jo partija į koaliciją grįš tik tokiu atveju, jei partneriai įsipareigos peržiūrėti klausimus, dėl kurių liberalai pasitraukė iš valdančiosios daugumos. Esą svarbiausias reikalavimas – peržiūrėti Šilumos tinklų nuomos sutartį.

Liberalų kandidatas – A.Štaras

Anot V.Martikonio, konservatoriai kalba apie tris galimus kandidatus užimti mero postą. Pirmasis – šios partijos frakcijos sostinės taryboje seniūnas Raimundas Alekna, antrasis – partijos senbuvis, buvęs Seimo narys Žibartas Jackūnas. Na, o jei būtų pasirinktas trečiasis variantas – Vilniaus mero kėdėje pirmą kartą atsisėstų moteris, aktorė, režisierė bei konservatorių delegatė miesto taryboje Violeta Podolskaitė.

„Konservatorių planas buvo labai paprastas: V.Navickas atsistatydina, jie pasiūlo vieną iš savo kandidatų – ar tai V.Podolskaitę, ar tai Ž.Jackūną, ar R.Alekną – ir koalicija lieka ta pati, ir mes, Liberalų sąjūdis, sugrįžtame. Taip nebus. Nauja koalicija vis tiek turės susidaryti“, - sakė V.Martikonis.

Politikas neatmetė galimybės, kad konservatoriams teks išsižadėti mero posto. Esą liberalai galėtų meru siūlyti savo delegatą Arūną Štarą, tačiau tokios iniciatyvos kol kas nerodo.

Socdemai ilgai nelauks

V.Martikonio žodžiais, gali būti, jog mero posto nori ir socialdemokratų frakcija. Esą jeigu miesto vadovo kėdė atitektų socdemams, ją labiausiai norėtų užimti vicemeras Romas Adomavičius. Tačiau tokios kandidatūros liberalai nežada palaikyti. „Noras gal ir būtų, bet abejoju. Čia nuo žmogaus priklauso – ką jie ten bandytų siūlyti. Abejoju, ar toks ponas Adomavičius sulauktų palaikymo. Manau, V.Navickas geresnis vadovas“, - ironizavo V.Martikonis.

Pats R.Adomavičius 1diena.lt patvirtino, kad socdemai galėtų kelti jo kandidatūrą į mero postą. „Gali būti“, - nedaugžodžiavo vicemeras.

Pasak jo, socialdemokratai nėra nusiteikę ilgai laukti naujo mero kandidatūros. Esą konstruktyvių pasiūlymų – tiek dėl mero asmenybės, tiek dėl naujos koalicijos – tikimasi sulaukti jau kitą savaitę. O jeigu susitarimas dėl naujo miesto vadovo nebus pasiektas, esą gali būti, kad mero bus ieškoma kitose frakcijose. R.Adomavičiaus teigimu, konservatorių Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas pareiškė, esą konservatoriai yra nusiteikę siekti kompromisų.

Beje, į mero postą gali taikytis ir perpus skilusi LiCS frakcija. R.Adomavičius užsiminė, kad neatmetamas ir toks variantas, kai į mero postą būtų siūlomas LiCS pirmininkas Gintautas Babravičius.

Kitas derybų ratas tarp galimų koalicijos partnerių turėtų įvykti ateinantį trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių