Konkursas „Idėja Kaunui“: laiškai ir iš Berlyno

Kaune yra patriotų, kuriems ne vis tiek, kokiame mieste jie gyvena. Tai konkurso "Idėja Kaunui" finalininkai, kurie savo mintis galės išdėstyti konferencijoje.

Vien minčių - ne gana

Antrus metus surengtas "Kauno dienos" ir miesto savivaldybės konkursas "Idėja Kaunui" atsijojo dar porciją aktyvių miestiečių. Už mintis, kaip pritraukti daugiau turistų, ko reikia, kad atsigautų Senamiestis, ką daryti, kad Zoologijos sodas taptų ypatinga traukos vieta, konkurso finalininkai apdovanoti diplomais, dienraščio prenumerata, leidiniais "Kas yra kas Lietuvoje. Kraštiečiai. Kaunas" ir kitais prizais.

Vis tik tai nereiškia, kad kažkas geriausias idėjas ims ir išpildys. Kas pasiūlė, tas ir te įgyvendina. "Valdininkai šių idėjų tikrai nesiims. Savivaldybė ir dienraštis gali tik prisidėti prie realiai daromų darbų", - patikslino "Kauno dienos" vyriausioji redaktorė Žilvinė Petrauskaitė .

Ar išsakytos mintys kalbos virs konkrečiais darbais, ar naujieji konkurso finalininkai pralenks savo pirmtakus - priklausys nuo jų pačių aktyvumo ir noro.

Antai pernykščiai "Idėjos Kaunas" finalininkai kas savaitę susitikdavo kavinėje ir mėgino toliau gvildenti savo sumanymus. Galiausiai rugsėjo pradžioje sušurmuliavo "Kauno naktys" - tai vienos nakties reiškinys, įrodęs, kad ir naktį Kaunas gali būti gyvas, pilnas žmonių.

Tęsinys - konferencijoje

Konkurso komisijos narys verslininkas Arvydas Žilevičius apgailestavo, kad dalis išsakytų idėjų pasimiršta, o tie, kam idėjos taikomos, jų neišgirsta. Antai Zoologijos sodui siūlomas mintis turėtų girdėti jos direktorius, šios srities specialistai.

Prie apskrito stalo kilusi mintis surengti konferenciją, kurioje būtų nagrinėjamos idėjomis apipiltos problemos, gali virsti realybe. Miesto meras Andrius Kupčinskas pažadėjo, kad savivaldybės posėdžių salė tokiems renginiams bus suteikta veltui. Nutarta, kad pirmoji konferencija apie turistų pritraukimą galėtų įvykti birželio mėnesį, joje savo mintis pristatytų "Idėjos Kaunui" dalyviai, suinteresuotos pusės bei tiesiog miestiečiai.

Tiesa, šiais metais mero visuomeninio patarėjo pažymėjimo negaus nė vienas iš devynių konkurso finalininkų. Kadangi, pasak mero, nebuvo aiškaus lyderio, visi finalininkai galėtų susiburti į savotišką "Idėjos Kaunui" tarybą.

Dvyliktokė Rūta Vyžintaitė buvo pernykščio konkurso finalininkė, o šiemet - viena iš trijų nugalėtojų. Ji pasiūlė rengti blondinių rankų lenkimo varžybas ar kitą unikalų renginį, kad miestas taptų patrauklus turistams.

Kita nugalėtoja - studentė Aistė Kačerauskaitė, mananti, kad Zoologijos sodui padėtų įdirbis internetinėje erdvėje.

Senamiesčio lankytojus stebinti maloniomis smulkmenomis siūlęs Arnoldas Akutaitis nugalėjo tarp gvildenusiųjų senamiesčio atgaivinimo problemą.

Įsteigė viešąją įstaigą

Pernykščio konkurso "Idėja Kaunui" aktyvistai neišsiblaškė. Tiesa, dalis nuleido rankas, bet dalis liko aktyvūs, pritraukė naujų žmonių ir veikia toliau: įsteigė viešąją įstaigą, iš savivaldybės gavo 10 tūkst. litų dviem kultūriniams renginiams.

"Iš pradžių, kai buvo daug žmonių, buvo daug kalbėjimo apie orą, kalbėdavome labai abstrakčiai. Kaip priėjome prie konkrečių darbų, pusė žmonių atkrito", - pernykščių "idėjininkų Kaunui" veiklos pradžią prisiminė R.Vyžintaitė. Prisijungus naujiems iniciatoriams, susiformavo branduolys. Dauguma - jauni žmonės, suradę bendrų interesų.

Kas savaitę burtis kavinėje tapo per brangu, jaunuoliai pasimato Raudonojo kryžiaus draugijos patalpose. Interneto svetainė kol kas kuriama. Šiemet planuojama Laisvės alėjoje surenti gėlių festivalį. Pirmojo konkurso "Idėja Kaunui" aktyvistai sutiktų priimti į savo gretas ir šiemetinius konkurso dalyvius.

Konkurso „Idėja Kaunui 2010“ finalininkai:

Rūta Vyžintaitė,

Aistė Kačerauskaitė,

Arnoldas Akutaitis,

Gytis Oržikauskas,

Viktorija Guseinova,

Laura Ramanauskaitė - Stašiauskienė,

Daiva Gustaitė,

Monika Jašinskaitė,

Thomas Weigel.


Šiame straipsnyje: Idėja Kaunui

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių