Kolekcionierių lobynus papuoš brangiausia LDK laikų moneta

Monetų kolekcionieriai gali papildyti savo kolekciją itin unikalių monetų kopijomis, kurios primins Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus. Pirmadienį Istorinėje prezidentūroje Kaune pristatyta vertingiausių Lietuvos istorinių monetų replikų kolekcija „Lietuvos pinigų istorija“ bei pirmoji kolekcijos moneta – Žygimanto Augusto 1562 m. lietuviškas portugalas.

Unikali kolekcija

„Lietuviai net nežino, kokie lobiai saugomi mūsų muziejuose, todėl ši kolekcija leis visiems susipažinti su mūsų istorija“, – sakė monetų kopijas išleidusios bendrovės „Monetų namai“ atstovė Ieva Galiauskienė.

Kolekciją sudaro 24 monetos, kurioje yra ne tik brangiausia šalies moneta, bet ir Stepono Batoro dukatai, Vazos laikais kaldintos monetos, XIV a. denarai, netgi paskutiniųjų Abiejų Tautų Respublikos lietuviški šešiagrašiai.

„Tai monetų replikos arba jų kopijos. Tų monetų, kurių originalai buvo auksiniai, kopijos – paauksuotos, kitų – pasidabruotos“, – teigė I. Galiauskienė.

Ant monetų įspausta raidė „R" žymi, jog tai replikos, o ne originalios monetos.

Brangiausia Lietuvos moneta

Anot Lietuvos numizmatikos eksperto, profesoriaus Stanislovo Sajausko, pirmoji kolekcijos moneta – Žygimanto Augusto 1562 m. lietuviškas portugalas – ne tik brangiausia, bet ir gražiausia moneta Lietuvos numizmatikoje. Šios monetos originalą turi tik keli turtingiausi pasaulio muziejai.

Istorikai mano, jog moneta buvo nukaldinta Žygimanto Augusto sesers karalaitės Kotrynos Jogailaitės ir Švedijos karaliaus Eriko XIV brolio – Suomijos kunigaikščio Jono Vazos – vestuvių proga.

„Šią unikalią monetą vestuvių proga dovanų gavo garbingiausi svečiai“, – pasakojo profesorius S. Sajauskas.

Monetos averso centriniame skyde puikuojasi Žygimanto Augusto portretas, o reverso centre – LDK herbas Vytis, po juo – Gediminaičių stulpai. Lietuviško portugalo vertė – 10 florinų, moneta buvo auksinė ir svėrė 3,5 gramo. Pirmasis auksinis lietuviškas portugalas buvo kaldintas Vilniaus monetų kalykloje.

Auksas – stabilumo simbolis

Internetu platinamos kolekcijos kaina – 119 litų, pirmoji kolekcijos moneta įvertinta 59 litais.

„Numizmatika – tai ne tik mokslas apie monetas, jose atsispindi visa valstybės politika: šalies santvarka, vadovai, ekonomika“, – pasakojo profesorius S. Sajauskas.

Jeigu moneta būdavo auksinė – tai simbolizuodavo valstybės ekonominį stabilumą. „Ne kiekvieną valstybė sau galėjo leisti kaldinti auksines monetas“, – tikino ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monetų namai

Monetų namai portretas
Čia tie aferistai, kurie įmeta monetas į pašto dėžutes, po to per antstolius liepia susimokėti. Būkite atsargūs!

h20

h20 portretas
kam cia tuos fufliakus reklamuojate... vat atkalkit normalias monetas is aukso ir sidabro...

Severo Zapadnyj Kraj - SZK

Severo Zapadnyj Kraj - SZK portretas
O kas tie "LDK laikai"? Ar tai Lodzki Dom Kultury laikai? Būtų labai gerai, kad rašinėlių autoriai savo santrumpas paaiškintų (jei patys supranta, ką rašo). O šiaip tokie trumpiniai (pvz. BOMŽ ir pan.) yra prasto stiliaus reikalas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių