Kodėl Kauno energetika laikosi ant vieno dujų vamzdžio?

Atsiradus alternatyviems miesto šildymo projektams, Kauno meras Andrius Kupčinskas staiga tarsi praregėjo: viešą paramą "Gazpromo" valdomai KTE pakeitė griežta kritika.

Gąsdina miesto įšaldymu

Šią savaitę meras A.Kupčinskas pareiškė esąs susirūpinęs padėtimi Kauno miesto šilumos ūkyje ir paragino Miesto ūkio ir energetikos komitetą kuo greičiau imtis konkrečių veiksmų apsirūpinant alternatyviais šilumos tiekimo šaltiniais.

Meras pranešė, kad "Gazpromo" kontroliuojama Kauno termofikacijos elektrinė informavo Kauno miestą šilumą aprūpinančią bendrovę "Kauno energija", kad vienašališkai sustabdo tolesnes investicijas į ties kritine eksploatavimo riba atsidūrusią elektrinę – pagrindinį Kauno miesto šilumos tiekėją.

"Visa tai gresia miesto užšaldymu atėjus šildymo sezonui, kaip atsitiko prieš keletą metų Telšiuose", – perspėjo A.Kupčinskas.

Jis pasiūlė visoms partijoms apsispręsti dėl bendrų Kauno energetikos sprendimo būdų.

"Manau, kad susidariusi situacija yra per daug atsakinga, jog šiuo klausimu leistume sau politikuoti ir priimti abejotinus sprendimus", – teigė meras ir prabilo apie atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą. Esą artimiausiu metu tarybai teks priimti miestui gyvybiškai svarbius energetinės nepriklausomybės, saugumo ir kainodarą lemiančius klausimus.

Susirūpino dėl priklausomybės

Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas Gediminas Žukauskas įsitikinęs: jeigu dabar nebandysime atgauti Kauno energetinės nepriklausomybės ir įvesti gyventojams įkandamų šilumos kainų, tą daryti rytoj gali būti per vėlu.

"Kauno energetika laikosi ant vieno dujų vamzdžio, parduoto ir priklausančio ne mums. Šilumą gamina Kauno termofikacijos elektrinė (KTE), neatsakingai ir galbūt nusikalstamai parduota ir priklausanti ne mums", – viešai išplatintame pranešime teigė G.Žukauskas.

G.Žukauskas paprašė administracijos ir "Kauno energijos" iki birželio 15 d. pateikti pakoreguotą Kauno energetinio aprūpinimo strategiją, parengti veiksmų planą šiluminės energijos tarifui mažinti.

Politikas įsitikinęs, kad Kaunas gali apsirūpinti šilumine energija iš vietinės, ne iškastinį kurą naudojančios energijos.

Nuomonė pasikeitė

Tokie miesto vadovų pareiškimai nė trupučio neprimena dar prie kelis mėnesius besilaikytos pozicijos. Savivaldybės valdomos "Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas ne kartą yra pabrėžęs, kad KTE yra "svarbus miesto partneris".

O A.Kupčinskas dar praėjusią vasarą slapta susitikinėjo su elektrinę valdančio "Gazpromo" atstovais. "Kauno diena" rašė apie praėjusią vasarą viešumon iškilusią žinią apie mero ir Rusijos kompanijos atstovų susitikimą, kurį jis bandė nutylėti dangstydamas neva vykusiais posėdžiais.

Šiandien Kauno politikai brėžia naują kryptį, o išsilaisvinti iš KTE monopolio prašo pagelbėti valstybės institucijų. Meras prabilo apie planus kreiptis į Vyriausybę, Prokuratūrą, Valstybės kontrolę, Specialiųjų tyrimų tarnybą, kurios galėtų padėti apginti viešąjį interesą.

Energetikai kaltinimų kratosi

Merui pranešus apie KTE vadovų ketinimus vienašališkai sustabdyti tolesnes investicijas į elektrinę, jos vadovas Antanas Pranculis suskubo neigti informaciją.
"Pareiškimas neatitinka tikrovės ir yra visiškai nesuprantamas. Tai primena tuščią politikavimą. KTE yra pasirengusi ir investuoti, ir patikimai šildyti miesto vartotojus. Nėra jokių prielaidų, kad šildymo sezonu miestas dėl mūsų kaltės sušaltų, kaip skelbia meras", – teigė A.Pranculis.

Jis pabrėžė, kad mero teiginiai neatitinka tikrovės. A.Pranculis atkreipia dėmesį, kad nuo 2003 m., kai šiluminę elektrinę įsigijo Rusijos dujų koncernas "Gazprom", joje nebuvo nė vieno incidento ar avarijos. Penkerius metus KTE taikė mažiausią šilumos kainą Lietuvoje, kaip buvo įsipareigojusi investiciniuose susitarimuose.

Jis pripažįsta, kad elektrinė nuo 2016 m. neatitiks ES aplinkosaugos reikalavimų. Tačiau esą problemų kilti neturėtų, nes jau 2013 m. pradės veikti nauja moderni kogeneracinė elektrinė, į kurios statybą KTE su Vakarų šalių partneriais investuoja beveik 1 mlrd. litų.

"Triskart daugiau negu buvo susitarta su "Kauno energija", – pabrėžė A.Pranculis ir pažadėjo, kad pradėjus veikti naujai elektrinei šiluma Kauno vartotojams turėtų atpigti 20 proc. Šalia kogeneracinės elektrinės planuojama įrengti ir biokuro deginimo įrenginius.

Daugiau skaitykite šeštadienio dienraštyje.


Šiame straipsnyje: Kauno energijaKTE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių