Knygų mugė – šventė skaitytojams ar leidėjams?

Kultūrinę reikšmę turėjusi knyga pagaliau tapo ir neką prastesne preke nei maistas ar drabužiai. Tačiau kasmetės Knygų mugės fenomenas net ir didžiausius skeptikus priverčia sutikti: nėra blogai, jei skaitymas tampa madingas.

Dalis skaitančių bei rašančių kasmetės tradicijos bambėti dėl Knygų mugės komercializmo neatsisako ir šiemet. Vis dėlto noromis nenoromis šie bambekliai toliau spraudžiasi į minią viename didžiausių literatūrai skirtų renginių visame Baltijos regione. Rytoj įtrauksiantis kultūrinis verpetas – dešimtys naujų knygų pristatymų, susitikimai su bestselerių autoriais, koncertai ar net filmų programa – privers vėl pasijusti skaitančia šalimi. Net jei iki šiol knyga rankose atsidurdavo tik retomis progomis.

Laukia netikėti svečiai

Pasak Knygų mugės atstovės, Tarptautinių kultūros programų centro Literatūros sklaidos skyriaus koordinatorės Kotrynos Pranckūnaitės, šiųmetė, 14-oji, Knygų mugė skirta paauglių ir jaunimo literatūrai. Tad pagrindiniai renginiai skatins diskutuoti dėl to, ką paaugliai skaito, kaip juos pratinti skaityti, kodėl jų literatūros tiek mažai.

„Mugės kultūrinė programa kasmet auga – šiemet turime net 400 renginių. Svečių daug, ypač smagu, kad atvyksta išeivis iš JAV Antanas Šileika – vyks jo knygos “Pogrindis„ pristatymas. Kadangi šiemet renginys orientuotas į paauglių ir jaunimo literatūrą, atvyks ir paauglių rašytojų. Pavyzdžiui, bestselerio “Tuneliai„ bendraautoris iš Didžiosios Britanijos Roderickas Gordonas. Jį lydės leidėjas Barry Cunninghamas, atradęs Hario Poterio autorę J.K.Rowling.

Šiemet turėsime penkias diskusijas – ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį. Viena diskusijų ir bus apie pagaulių literatūros situaciją, apie tai, ką daryti, kaip rašyti, kad jaunimas labiau skaitytų“, – trumpai mugės akcentus pristatė K.Pranckūnaitė.

Bibliotekos akcentuos modernumą

Tiesa, knygoms skirtas renginys neapsiribos vien jomis – jau trečius metus vyks ir kino seansai, bibliotekos taip pat stengsis prisistatyti moderniai. „Knygos kino salės mintis yra rodyti knygų ekranizacijas, taip pat filmus apie rašytojus. Bus parodyti filmai apie Sigitą Gedą, Josifą Brodskį, dalyvaus ir režisieriai, ir šių rašytojų kolegos, draugai. Šių metų naujovė – turėsime ir novatorišką bibliotekų erdvę. Trečiame aukšte, balkone, įsikurs biblioteka@ikrauk.lt, kur bibliotekos mėgins prisistatyti šiuolaikiškai, kad visiems būtų aišku, jog tai nebėra tik kambarys su daug knygų, kad čia atsiranda ir planšetinių kompiuterių, elektroninių knygų“, – pasakojo knygų mugės atstovė.

Paaugliams nėra ką skaityti?

Nors leidėjai ir renginio organizatoriai šiemet pasistengė parodyti daugiau dėmesio jaunimui, literatūrologas Kęstutis Urba tvirtina – nors knygų vaikams niša Lietuvoje užpildyta su kaupu, nacionalinės literatūros paaugliams vis dar trūksta. Pavyzdžiui, „Metų knygos“ nominantą neretai tenka rinkti iš vieno ar dviejų autorių.

„Ir šiemet vietoj penkių nominantų yra tik du – Kristinos Gudonytės “Ida iš šešėlių sodo„ bei Unės Kaunaitės “Sudie, rytojau„. Knygos gana skirtingos, be abejo, jei balsuos septintokai, tai už Gudonytės knygą, o vyresniųjų klasių – už Kaunaitės. Ji pati neseniai baigusi mokyklą – jos knyga perteikia vyresnių paauglių pasaulėjautą ir, manau, gana įdomiai. Pati autorė – gana gabi, perspektyvi rašytoja.

K.Gudonytė yra vyresnio amžiaus, į literatūrą atėjo gana neseniai, ji eksperimentuoja, bando, ieško“, – paauglių literatūros naujienas pristatė K.Urba. Anot jo, nominacijai pristatomos knygos, išleistos nuo rugsėjo iki rugsėjo, tačiau per likusį 2012-ųjų laiką šios knygų kategorijos lentynos nepasipildė. Tačiau sakyti, kad nėra verstinės literatūros paaugliams, esą būtų per drąsu.

Poezijos netrūksta

Pirmieji mažųjų skaitiniai dažniausiai būna eiliuoti – K.Urbos nuomone, geros poezijos vaikams pastaraisiais metais taip pat yra atsiradę. „Poezijos knygelių per metus išleista gal penkiolika, tarp jų yra ir mėgėjų – močiučių, tetų – grafomaniškų knygų. Iš praėjusių metų minėtinos vos kelios, tarp jų – Onos Jautakės, taip pat smagu, kad Antanas Šimkus išleido iliustruotą knygą. Tad dejuoti, kad jauni žmonės neateina į vaikų literatūrą, ypač į poeziją, neturėtume“, – optimizmo suteikė literatūros ekspertas.

Masalas paaugliams – smurtas ir erotika

Tačiau ar iš tiesų knygynuose atsiduria tos knygos, kurios gali sudominti jaunuosius skaitytojus, jau pratusius skaityti ekrane daugiau nei popieriniuose puslapiuose? Anot K.Urbos, knygų rijikų tikrai yra, jie, kaip ir anksčiau, renkasi veiksmo kupinas istorijas. Tik viršų prieš ankstesnių kartų mėgtas nuotykines istorijas apie indėnus ir pan. ima smurtas ir erotika. „Paaugliai skirtingi – vienus jų paveikia psichologinis artumas, kitus – aštrūs pojūčiai, juos žadinanti literatūra. Užtat yra daugybė knygų apie vampyrus. Neseniai neiškentęs perskaičiau Suzanne’os Collins “Bado žaidynes„, nes ją visi skaito. 70 proc. knygos yra apie tai, kaip žudyti ir išvengti nužudymo. Baimė, erotika, kiti aštrūs pojūčiai yra viena stipriausių traukų prie knygos šiame amžiuje“, – su tendencijomis supažindino K.Urba.

Knygų mugės programą rasite www.2013.vilniausknygumuge.lt

Kaip Knygų mugės fenomeną vertina poetas, vertėjas, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, plačiau skaitykite savaitraštyje „Vilniaus diena“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių