Knygų mugė: lankytojai graibsto skaitytas knygas

Ketvirtadienio rytą parodų centre „Litexpo“ prasidėjusioje 14-oje Vilniaus knygų mugėje jau knibžda neabejingi knygoms lankytojai. Šiandien – „Bičiulių“ diena. Grupelėmis susėdę įsigytas knygas aptarinėja vaikai, prie stalelių diskutuoja suaugusieji.

Vaikų ir paauglių salėje įsikūrę stendai, siūlantys jaunajai skaitytojų kartai knygas, įvairius žaidimus, patiems mažiausiems – žaidimo kampelius.

„Mėgstam knygas, skaitome nemažai, nes ir mokytoja užduoda, ir pačioms patinka, - vienbalsiu sakė Knygų mugėje su klase iš Utenos atvykusios septintokės. – Labiausiai patinka nuotykių knygos, romanai, taip pat fantastinė literatūra.“

Antrus metus Knygų mugėje veikia ir Bukinistų pasažas. Čia įsikūrę „Mint Vinetu“, artbooks.lt, geraknyga.lt ir kiti stendai. Ten – gausybė skaitytos literatūros, o tai reiškia, kaip teigė vilnietė Dalia, kad galima rasti knygą, kurios seniai ieškojai.

Rasite šiame pasaže ir senų plokštelių, ir įvairios kitos su muzika susijusios atributikos. Akį turėtų patraukti į 1996-uosius sugrąžinantis stendas – jame senieji telefonai „Nokia“, mažasis televizorius „Šilelis“, daug kitų dalykėlių, kurie per septyniolika metų jau gerokai prisimiršo.

Ieškančių vienos ar kitos knygos senų knygų lentynoje ketvirtadienio popietę netrūko. „Knygos namai“ savininkė Dalia Kurauskaitė stebėjosi, kad jau šiandien čia tiek žmonių, esą kas bus šeštadienį. Moteris užsiminė apie praėjusius metus, kai „bukinistai“ Knygų mugėje įsikūrė pirmą kartą, tada, pasak jos, lankytojai atrodė labai nedrąsūs.

„Pernai pastebėjome, kad skaitytų knygų pirkėjai buvo nedrąsūs, nes tai buvo pirmi metai, ir nors paprastai jie tas knygas perka, matyt, Knygų mugėje jiems tai buvo neįprasta“, - teigė pašnekovė ir pridūrė, kad šiemet drąsos užtenka visiems.

Kalbantis su knygų pasauliui atstovaujančiais žmonėmis išlenda knygos likimo klausimas. D. Kurauskaitės nuomone, knygos niekada nenueis užmarštin.

„Būtent tarp jaunosios kartos yra daug tų, kurie nori knygų, o labiausiai – senų. Ir labai dažnai iš jų girdime, kad senos knygos turi dvasią. Kitas dalykas, tos knygos yra kur kas geresnio vertimo nei naujos, kurią kartais paimi, skaitai tris kartus sakinį ir negali jo suprasti.

Dėl šios priežasties moksleiviai labai ieško ir senų vadovėlių. Didžiausia pretenziją jie turi naujų vadovėlių leidėjams dėl netikslumo ir neaiškumo. Jaunimas perka naują ir seną, kad galėtų suvokti, kas ten rašoma“, – sakė „Knygos namai“ savininkė ir pabrėžė, kad jiems labai reikia senų vadovėlių, nes jie itin populiarūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigitas

Sigitas portretas
Knygų muge palauki ir manęs atskubančio iš Kauno penktadieni iš ryto Sekmės

kalade

kalade portretas
Knygu muges reiketu daryti ir kituose miestuose,nes is kitos Lietuvos puses toli vaziuoti.Be to, juk yra daug miesteliu is kur zmones suvaziuotu?Pvz.Mazeikiuose kodel nesuruosti muges?

Ne tik Vilniuje

Ne tik Vilniuje portretas
Aš irgi pritariu jog knygų mugės gali vykti netik Vilniuje bet ir kituose miestuose. Jei vyktų Kaune tai iš visur panašus atstumas atvažiuoti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių