Klimato kaita sinoptikus paverčia melagiais

Sinoptikai kratosi ilgalaikių prognozių dėl likusios žiemos. Jų spėjimas dėl šalčio rekordų per Kūčias ir Kalėdas sukėlė žmonių nepasitenkinimą.      

Paklausta, kokie bus ateinantys du žiemos mėnesiai, Lietuvos hidrometereologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė paaiškino, kad kol kas nėra sudarytų ilgalaikių sausio mėnesio prognozių.

Pasak jos, gruodis buvo numatytas šaltesnis nei įprasta, o štai žiema  prognozuojama šiltesnė už ilgametę. Tad sausis lyg ir turėtų priartėti prie tradicinių šio mėnesio temperatūrų.

A.Galvonaitė spėjo, kad gal laukia tradicinė žiema – su pašaltėjimais ir atlydžiais.

Sausis Lietuvoje įprastai būna pats šalčiausias mėnuo, o vasarį siaučia daugiausiai pūgų. Bet Klimatologijos skyriaus vedėja atkreipė dėmesį, jog dabar viskas keičiasi ir jų pozicijas šiemet užėmė gruodis. Tad kol kas sunku prognozuoti, koks laukia sausis.

Neseniai iš komandiruotės grįžęs kolega A.Galvonaitei sakė, kad šveicarai siūlo nebesudarinėti ilgalaikių prognozių – dėl klimato šiltėjimo jos nepasitvirtina.

Kaip pavyzdį ji pateikė nesenas sinoptikų prognozes, kad per Kūčias ir Kalėdas Lietuvoje bus pasiektas šalčio rekordas dėl Sibiro anticiklono.

Kai šios prognozės nepasitvirtino, kai kurie gyventojai sinoptikus apkaltino nekompetencija ir žinių stygiumi.

„Per šventes šalta ir buvo, tačiau ne tiek. Sibiro anticiklonas, kuris paprastai yra galingas ir stacionarus, tiesiog Atlanto ciklono buvo įvarytas į kampą ir dabar kaip šunytis tupi. Anticiklonas nebeturi iš kur pasisemti jėgos, nes tirpsta ledynai, amžino įšalo zonos“, – paaiškino A.Galvonaitė.   

Pasak jos, studijų metais įgytos žinios, kad anticiklonas yra stipresnis nei ciklonas, dabar nebegalioja. Tad sinoptikai su ilgalaikėmis prognozėmis tampa vis atsargesni, nes viskas keičiasi – vandenyno temperatūra, ledo kiekis ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

leonas

leonas portretas
Ko cia detas tas klimatas,as prisimenu jauniste kaip uzpildavo kinoteatra Baltija .Ir tai buvo gruodis i perkunija budavo dar galvojau ziema ir griaustinis ir niekas neprigalvodavo pasaulio pabaiga,o tai atsidurtum Bangu gatvei,ir niekas nesnekejo apie klimata ,mes gyvenam prie juros.Ir buvo dydelisalciai ,kad mes i jura toli eidavom.Jau sakiau kad Arktikoi ledai tirpsta,o antartikoi auga.

Dana

Dana portretas
Pritariu Leonui.Atmenu 1988m sausio 9 dieną sodinau žieminius česnakus.Buvo visko-ir šalčių, ir speigų ir atlydžių.Nieko naujo.

tv

tv portretas
na sulija toks turbut nuo gimimo
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių