Klaipėdos verslininkai nepilnamečių darbe nepageidauja

Uostamiestyje šią vasarą tik 14 darbdavių davė sutikimą įdarbinti 37 nepilnamečius klaipėdiečius. Verslininkams jaunieji darbuotojai sukelia per daug rūpesčių.

Klaipėdos teritorinė darbo birža apskrities darbdaviams išsiuntinėjo anketas, ar jie ketina šią vasarą įdarbinti nepilnamečius.

Atsakymus atsiuntė 150 darbdavių, iš kurių tik 18 proc. pareiškė, kad sezoniniam darbui ketina įdarbinti nepilnamečius jaunuolius.

„Tokios apklausos vyko ir anksčiau. Tikslių skaičių nepasakysiu, bet darbdaviai ankstesniais metais sezoniniam darbui įdarbindavo daugiau nepilnamečių. O dabar visi vienu balsu tvirtina: kam mums tas vargas, tie rūpesčiai“, – teigė Klaipėdos teritorinės darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Andrius Adomaitis.

Darbdaviai tikina, kad nepilnamečius įdarbins tik tuo atveju, jei pritrūks savo darbuotojų. Klaipėdoje – tik 14 darbdavių, kurie davė sutikimą įdarbinti 37 nepilnamečius klaipėdiečius.

„Labai maži skaičiai, bet turbūt reikia suprasti ir darbdavius, juk atsakomybė didžiulė, jie mieliau ieško darbuotojų iš savo rezervų nei priima į darbą jaunuolius“, – mano A.Adomaitis.

Nepilnamečius šią vasarą verslininkai sutiko įdarbinti pagalbiniais darbininkais, sandėlio, virtuvės darbininkais, padavėjais lauko prekyboje, pilstomos giros ar ledų pardavėjais, lankstinukų išnešiotojais.

„Patys jaunuoliai vasarą šimtais ateina į Jaunimo darbo centrą ir ieško galimybių įsidarbinti. Ateina ir 14–15 metų paaugliai, bet darbdaviai į tokius net nežiūri. Mes pastebime, kad darbdaviai nepilnamečių šiais metais nenori įdarbinti“, – teigė Darbo biržos atstovas.

Moksleivių uždarbis – minimalus atlyginimas, jie dirba mažiau valandų. Įdarbinant neretai klausiama, kokie tie vaikai, ką jie sugeba, ar jie nori dirbti, ar neišlepinti, ar neišsigąs menkiausios problemos. Atsargūs ir darbdaviai – esą, kas nori dirbti savo darbuotojų aukle?

„Mes tokių prašymų, įdarbinti nepilnamečius beveik negauname. Tačiau perspektyva įsidarbinti vaikams yra. Įsivaizduoju, kad tai – potencialas, kuris tikrai galėtų dirbti, kai kurie, manau, sugebėtų tai padaryti. Tačiau viskas priklauso nuo pačių vaikų ir darbdavių požiūrio“, – svarstė įdarbinimo agentūros „Skanlika“ direktorius Petras Rupšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių