Klaipėdos miesto biudžete – 500 tūkst. litų perviršis

Klaipėdoje padaugėjo darbuotojų, jiems mokami didesni atlyginimai – tokią išvadą pateikė uostamiesčio valdininkai, įvertinę pirmąjį ketvirtį į miesto biudžetą surinktas pajamas.

Didžiąją miesto biudžeto pajamų dalį sudaro gyventojų pajamų mokestis. Jo šiemet suplanuota surinkti 142 mln. litų – tik 1,3 mln. litų mažiau nei faktiškai gauta pernai.

„Norint surinkti planuojamą sumą, visoje Klaipėdoje gyventojų pajamų mokesčio turi būti sumokėta 6 proc. daugiau nei pernai. Sausį ir vasarį augimas buvo tik 2 proc., o tai kėlė nerimą. Bet kovas nuotaiką praskaidrino, nes per praėjusį mėnesį visoje Klaipėdoje gyventojų pajamų mokesčio gauta 17 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. Tai reiškia, kad padaugėjo ir dirbančiųjų, padidėjo ne tik minimalus darbo užmokestis, bet  ir kiti atlyginimai“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė.

Vis dėlto per pirmąjį šių metų ketvirtį į miesto biudžetą gyventojų pajamų mokesčio surinkta 266 tūkst. litų mažiau nei planuota, tačiau 218 tūkst. litų daugiau nei per tris pirmuosius praėjusių metų mėnesius.

„Plano kol kas neįvykdėme dėl to, kad gyventojų pajamų mokesčio gerokai mažiau nei planuota gavome sausį ir vasarį. Valstybinei mokesčių inspekcijai išsiuntėme paklausimą ir tikimės, kad mums bus paaiškinta, kodėl pinigų negavome tiek, kiek planavome“, - teigė R.Kambaraitė.

Pirmąjį ketvirtį į miesto biudžetą iš viso surinkta 101,6 mln. litų, o planas buvo 99,4 mln. litų pajamų.

„Esame gavę 2,2 mln. litų daugiau nei planuota, tačiau labai džiaugtis nėra dėl ko. 1,6 mln. litų iš minėtos sumos yra tikslinės paskirties lėšos – vietinės rinkliavos, įmokos už paslaugas biudžetinėse įstaigose ir šių pinigų negalima naudoti bet kur. Taigi, realiai viršplaninių pajamų turime apie 500 tūkst. litų“, - skaičiavo R.Kambaraitė.

Biudžetą perpildė itin gerai renkamas nekilnojamojo turto mokestis, kurio pirmąjį ketvirtį gauta 573 tūkst. litų daugiau nei planuota.

Nors viršplaninių pajamų jau yra, tačiau kol kas nebus rengiamas miesto tarybos sprendimo projektas, kur išleisti pinigus.

„Situacija dar labai nestabili, neaišku, kaip seksis rinkti pajamas ateinančiais mėnesiais. Jei seksis gerai, manau, kad perskirstyti viršplanines pajamas bus galima birželį ar liepą“, - į ateitį žvelgė vedėja.

Politikai jau yra numatę, kad jei į miesto biudžetą bus surinkta daugiau pajamų nei planuota, jos pirmiausia bus skirtos pakeisti langus darželiuose, kai kuriems kultūros ir sporto projektams, padidinti biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio fondus, kurie yra sumažinti 5 proc.

Šiųmečio Klaipėdos iždo pajamų planas yra apie 370 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Klaipėdos meras Grubliauskas mažiausiai du kartus važiuodamas į darbą iš Melnragės (kur gyvena) į Klaipėdą, net nepastebi, kad miškelis prie jo namo virto jau nebe šiukšlynu, o dvokiančiu sąvartynu. Jei tarybiniais metais Klaipėdos vykdomajame komitete dirbo 40 klerkų, tai šiandien jų yra per 600 ir pakliūti pas juos neįmanoma, nes reikia specialaus leidimo ir tai naudinga patiems biurokratams, kad nekas nematytų, jog klerkai neturi ką veikti. Galėtų Grubliauskas išvaryti tuos bezdelnikus išvalyti nuo šiukšlių mišką prie mero namų, - bent naudos būtų. Beje, kai dar Melnragėje buvo seniūnija su girtuokle seniūne, tokio šiukšlyno tikrai nebuvo. Dabar miškelis prie autobuso stoties užverstas plastmasiniais buteliais, krūmai prie viešbučio "Morena" rodo, kad viešbučio darbuotojai ir gyventojai visas šiukšles išmeta per langus. Apie tai, kad kopos prie jūros jau primena Klaipėdos sąvartyną ir kalbėti nereikia. Melnragės pliažas nuo žiemos pavirto šunšūdžių kaupykla. Įdomu pro kur savo svečius prie jūros veda meras Grubliauskas su Grubliauskiene ir Grubliauskiukais, nes takas prie jūros yra užpustytas smėliu. Matyt taip merui gražiau, o gal jis net nežino, kad kelių priežiūros tarnyba turi specialius nedidelius buldozeriukus-valytuvus? O gal mužikas visada ir visur lieka mužiku, nes jam malonu gyventi smirdančiame šiūkšlyne, betvarkėje, nes tų dalykų jis nei mato, nei užuodžia...

Įtariu iš kur-

Įtariu iš kur- portretas
čia iš parkomatų mokesčio ir baudų fondo kiek liko...

emigrant

emigrant portretas
Kai pervirsis toks mazas bus problema kaip pasidalinti, kad nieko nenuskriausti...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių