Klaipėdoje uždegta menora

Sekmadienio vakarą Lietuvininkų aikštėje tradiciškai uždegta menora. Klaipėdiečiams ji primins, kad žydai švenčia vieną svarbiausių švenčių – Chanuką.

Ji simbolizuoja šviesą bei išsivadavimą. Chanuka švenčiama aštuonias dienas. Prieš menoros įžiebimą susirinkę Klaipėdos žydų bendruomenės nariai linksminosi, suko ratelius, žaidė, vaišinosi bulviniais blynais.

Menorą padėjo įžiebti ir Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius.   

Chanukos tradicijos siekia 165 m. prieš Kristų. Ja minima žydų pergalė prieš graikų ir sirų užkariautojus ir Jeruzalės šventovės išlaisvinimas.

Kiekvieną Chanukos vakarą uždegama po vieną žvakę menoroje (tik antrosios dienos vakarą degamos dvi žvakės). Tai primena legendinį stebuklą su indu alyvos. Pasakojama, kad kadaise priešai sugriovė Jeruzalės šventyklą ir išniekino aliejų, skirtą šventyklos aliejinei lempai uždegti.

Nugalėję priešus žydai grįžo į Jeruzalės šventyklą ir rado tik vieną indą tinkamos naudoti alyvos indą. Stebuklingai jos užteko ne vienai, o aštuonioms dienoms, per kurias buvo pagaminta naujo aliejaus.

Per chanuką, be religinių apeigų, įprasta linksmintis, žaisti žaidimus su vilkeliu, dainuoti tradicines dainas, valgyti alyvų aliejuje keptus patiekalus: bulvinius blynus, spurgas, įdarytas vaisiais ar uogienėmis.


Šiame straipsnyje: Chanuka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių