Klaipėdoje – Oskaro Koršunovo teatro gastrolės

Balandžio 7 d. 19 val. Klaipėdos „Švyturio menų doke“ viešės OKT / Vilniaus miesto teatras: pasitelkus specialią salės įrangą, netradicinėje erdvėje rodomas spektaklis „Dugne“ pagal Maksimo Gorkio pjesę įgyvendins režisieriaus Oskaro Koršunovo viziją – priartėti prie žiūrovo maksimaliai arti tiek fiziškai, tiek dvasiškai.

Iš Vilniaus bus atgabentas kompaktiškas amfiteatras, padėsiantis užtikrinti kamerinę renginio atmosferą. Žiūrovams skirta vos 100 vietų. Klaipėdoje šis spektaklis rodytas tik 2011-aisiais.

„Dugne“ – O. Koršunovo ir jo komandos aktorių eksperimentas, arba, paties režisieriaus žodžiais tariant, „laboratorija, kurioje bandomieji esame mes patys“. Aktorius taip sudomino šis iššūkis, kad repeticijos vykdavo ir kitų spektaklių gastrolių metu: viešbučiuose, autobusuose.

„Tai buvo pirmasis mūsų teatro spektaklis, kai galvojome ne apie rezultatą, o siekėme išmėginti, surasti save, prieiti tokį aktorinį organiškumą, kai aktorius kuria personažą, tačiau nepraranda tikroviškumo, lieka savimi, – spektaklio kūrybinį procesą nusako režisierius.

M. Gorkio tekstas tampa aktualus tik tuomet, kai aktorius sugeba personažą išauginti savo dirvoje, kai kurdamas jį remiasi savo patirtimi. Tai ir yra didžiausias laboratorijos tikslas. Būtent ta aktoriaus asmenybės ir kuriamo kito, jam svetimo personažo sankirta.

Tam pasirinkome ir specialią erdvę, atsisakėmė pjesės siužeto ir istorijos (Vilniuje spektaklis rodomas OKT repeticijų salėje senamiestyje. – Aut. past.). Mes išdrįsome sėstis taip arti žiūrovo arba žiūrovą pasodinti taip arti aktoriaus, kad nebeliko jokios galimybės išvengti tos akistatos. Šiame susitikime nebeturi įtakos nei teatrinės širmos, nei apšvietimas, nei teatro magija. Viskas yra be galo atvira.“

„Dugne“, O. Koršunovo pastatytas 2010-aisiais, pelnė Auksinį scenos kryžių kaip geriausias metų spektaklis, šių apdovanojimų laureatu kaip geriausias pagrindinio vaidmens aktorius tapo ir jame vaidinantis Darius Gumauskas.

Spektaklis laurus skina iki šiol. Pernai spalį Varėnoje vykusiame Dalios Tamulevičiūtės vardo teatrų festivalyje įvertinti dar du jame vaidinantys aktoriai: už įtakingiausią festivalio vaidmenį atiteko Dariui Meškauskui, geriausia antraplane aktore komisija išrinko Nelę Savičenko, – o geriausio spektaklio režisieriumi tapo O. Koršunovas.

„Dugne“ – vieno veiksmo spektaklis (trukmė – 70 min.). Režisierius – Oskaras Koršunovas. Scenografija – Oskaras Koršunovas, Dainius Liškevičius, muzika – Antanas Jasenka,  kostiumų dailininkė – Agnė Kuzmickaitė. Vaidina Jonas Verseckas, Rasa Samuolytė,  Nelė Savičenko, Julius Žalakevičius, Darius Meškauskas, Dainius Gavenonis, Darius Gumauskas,  Giedrius Savickas, Tomas Žaibus, Rytis Saladžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių