Klaipėdoje bus vertinama oro kokybė

Aplinkos apsaugos agentūra šių metų lapkričio mėnesį pradėjo įgyvendinti projektą „Lietuvos oro kokybės monitoringo sistemos modernizavimas naudojant difuzinius ėmiklius“.

Šio projekto metu bus atlikti azoto dioksido, sieros dioksido, lakiųjų organinių junginių koncentracijų matavimai visoje šalies teritorijoje, taip pat ir Klaipėdos mieste.

Tyrimų metu naudojami difuziniai ėmikliai – nedideli vamzdeliai, kurių vienas galas yra užpildytas sorbentu, gebančiu savyje kaupti teršalus iš aplinkos oro be papildomo aktyvaus oro siurbimo. Laikas, per kurį ėmiklis kaupia teršalą, gali kisti nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Praėjus nustatytam eksponavimo laikui, vamzdelis uždaromas ir siunčiamas į laboratoriją cheminei analizei. Šis metodas yra vienas iš efektyviausių būdų įvertinti oro kokybę ten, kur nėra atliekami nuolatiniai oro taršos matavimai.

Tai jau antras toks išsamus tyrimas. Pirmą kartą aplinkos oro kokybės tyrimų pasyviais sorbentais programa, kaip sudėtinė Klaipėdos miesto aplinkos monitoringo dalis, buvo vykdyta 2005-2006 metais. Jos metu buvo vertinamas užterštumas 15 – oje taškų: prie intensyviausio transporto eismo gatvių bei pramonės ir uosto galimo poveikio zonoje, tankiai apgyvendintose teritorijose ir dažnai žmonių lankomose vietose ar santykinai švariose (rekreacinėse) miesto teritorijose.

Išanalizavus gautus rezultatus, buvo nuspręsta 2010-2011 metais Klaipėdos mieste aplinkos oro teršalų tyrimus atlikti 12 – oje taškų: Molo, Liepojos, Kretingos, Sportininkų, Liepų, Smiltelės, Tiltų, H. Manto, Minijos gatvėse, Baltijos, Taikos ir Statybininkų prospektuose.

Tyrimai bus vykdomi visais metų sezonais, galutinę projekto ataskaitą planuojama pateikti 2011 metų spalio mėnesį. 


Šiame straipsnyje: oro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių