Klaipėdietės kolekcijoje – per 3 tūkst. žaisliukų Kalėdų eglutei

Vienos klaipėdietės namuose Kalėdos ypatingas metas – iš dėžių moteris ištraukia daugiau nei pusės amžiaus istoriją menančius žaisliukus eglutei. Jų klaipėdietės kolekcijoje daugiau kaip 3 tūkst. Vertingiausius eksponatus šiemet pirmą kartą moteris eksponuoja parodoje Šilutės muziejuje.

Sibiro glūdumoje gimusi, Murmanske užaugusi, dabar Klaipėdoje gyvenanti Nijolė Bendikaitė pasakoja, kad  papuošta eglutė, po ja pūpsantis rausvažandis Senis šaltis – iki šiol gražiausi vaikystės prisiminimai. Nuo pusšimčio išsaugotų, mamos atsiųstų senų eglutės žaisliukų prasidėjo ir didžiosios kolekcijos kaupimas.
Žaisliukus klaipėdietė kaupia apie 7 metus. Iš pradžių sako juos skaičiuodavusi, tačiau kai skaičius perkopė 3 tūkst. – nustojo. Gražiausi ir rečiausi žaisliukai šiemet eksponuojami parodoje Šilutės muziejuje.
Seniausi – pagaminti dar prieš Antrąjį pasaulinį karą – iš vatos ar popieriaus (papje-mašė technika). Yra ir karo metu žmonių išradingai iš paprastų elektros lempučių pasigamintų žaisliukų.
Daugiausia klaipėdietės kolekcijoje rusiškų, ukrainietiškų ir vokiškų žaisliukų. Jų dovanoja draugai, pažįstami, kai kuriuos moteris perka aukcionuose. Štai ir dabar sako laukianti siuntos, kurioje – itin gražių prieškarinių snieguolių rinkinys.

 


Šiame straipsnyje: žaisliukaiKalėdos

NAUJAUSI KOMENTARAI

alia

alia  portretas
kokia cia nuotrauka idejote,sarmata,bent pasistengtumet idet tokia,kuri atitiktu apie tai ka rasote
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių