Klaipėdai – nevykusi estų sporto reforma?

Saulius Budinas treneriams pasiūlęs du miesto sporto reformos variantus, tik lubose mato sutaupytus litus. „Kol kas ekonominio apskaičiavimo nėra“, – prisipažino perversmą ketinantis daryti savivaldybės Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas.

Jis tikisi, kad papildomų pinigų atsiras po to, kai iš miesto biudžeto nebus finansuojamos mažiau populiarios sporto šakos. Kaip ir prieš gerą dešimtmetį panašią reformą daręs buvęs vicemeras Narsutis Dumbauskas, S.Budinas dievagojosi, jog sutaupytos lėšos liks sportininkams. Jos bus panaudotos sporto infrastruktūros atsiradimui ir gerinimui.

Treneriai vienbalsiai pritarė kone vieninteliam reformos punktui – įsteigti Regioninį olimpinį sporto centrą, kuriame meistriškumą keltų ne vien klaipėdiečiai, bet ir aplinkinių bei kitų Vakarų Lietuvos rajonų sportininkai. Anot S.Budino, jam išlaikyti būtų prašoma prisidėti ir kaimyninių savivaldybių.

Pagal pirmą reformos variantą mieste liktų penkios biudžetinės mokyklos: Futbolo, Plaukimo, Krepšinio, Lengvosios atletikos ir Sporto.

S.Budinas sakė, kad šiandien Klaipėdoje yra 27 sporto šakos. Nepatekusių po savivaldybės sparneliu šakų treneriams bus pasiūlyta kurti sporto klubus, į kuriuos ateitų vaikai su vadinamaisiais krepšeliais.

Anot projektą pristačiusiojo, uostamiestyje didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas 16 sporto šakų, tiek pat kiek Šiauliuose. Tiesa, S.Budinas pats nesiryš mažinti – leis apsispręsti miesto sporto bendruomenei. Tad bent dešimt šakų atsidurs kryžkelėje – jų treneriai turės ieškoti kito darbo arba steigti sporto klubus.

Pagal antrąjį variantą būtų likviduotos visos, net biudžetinės, įstaigos, o sportininkų paslaugas savivaldybė pirktų iš klubų, kurių gyvybingumas priklausytų nuo juose sportuojančių vaikų skaičiaus.

Treneriai dirbtų pagal sutartis, kurios, priklausomai nuo rezultatų, būtų pratęstos arba sustabdytos.

Specialistai replikavo tarybos nariui, kad miesto sporto reformas norima daryti, kai net nėra Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjo.

Daugelis įžvelgė, jog S.Budinas rėmėsi ne daugelio valstybių patirtimi, o tik viena – pačių estų keikiama reforma.

Miesto visuomeninės sporto tarybos nariai svarstė, ar dėl sporto atsigavimo mieste reikia nesuvokiamo perversmo, o gal užtektų tik atitinkamų korekcijų.

Rugsėjis žada tikrai būti karštas, bent jau Klaipėdos sporte.


Šiame straipsnyje: sporto reformaSaulius Budinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aura

Aura portretas
ką tas Budinas išmano apie sportą, ar pats sportininkas, juokas ima iš tokių tarybos narių...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių