Kioskai: daugiau bėdos nei naudos

Vilniaus valdžia norėjo kaip geriau, o išėjo – kaip visada. Pilies gatvėje numatytų kioskų statybos įstrigo, o jau pastatytieji neatsigina paveldosaugininkų kritikos strėlių.  

Pusė lupta, pusė skusta – taip būtų galima apibūdinti dabartinį  Pilies gatvėje  jau pastatytų kioskų vaizdą. Vienas statinys jau nukentėjo nuo dažais jį išterliojusių vandalų. Kito kol kas kyšo tik betoniniai pamatai.

Ar ant jų iškils kiosko fasadas, kol kas neaišku. Dar birželį Kultūros ministerijos Kultūros paveldo departamentas sustabdė statybas, nes įtarė, kad jos gali pakenkti istorinėms po žeme glūdinčių pastatų liekanoms.

Tačiau miesto paveldosaugininkų nuomonė kitokia. „Statybos sustabdytos nemotyvuotai“, - įsitikinęs savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas. Po žeme nuo XX amžiaus vidurio palaidotiems pastatų rūsiams kioskelių statyba esą nekenkia: kioskų pamatų gylis siekia trisdešimt centimetrų.

„Miesto pamiklosaugininkai nieko neišmano. Jie skambino man ir klausė, kas ten per statiniai kadaise buvo. Sakau, pasiimkite knygą ir paskaitykite. Jie: kokią knygą? Tai ir aiškinu jiems, kad pirmiausia reikia viską ištirti, o paskui pradėti naujas statybas“, - prisiminė knygos apie Pilies gatvės istoriją autorius Antanas Rimvydas Čaplinkas.

Valstybinės paminklosaugos komisijos narė, restauratorė Gražina Drėmaitė įsitikinusi, kad itališko stiliaus kioskai neatitinka Vilniaus senamiesčio architektūros. „Matyt, kažkas buvo suinteresuotas išplauti pinigus. Ar kas nors atsiklausė Pilies gatvės prekeivių, kokių kioskų jiems reikėtų?“ - svarstė G.Drėmaitė.

Pilies gatvės prekybininkai  neneigė į naujus kioskus žiūrintys įtariai. Kraustytis į juos jie neketina.

Plačiau apie kioskų statybas Pilies gatvėje skaitykite rytoj dienraštyje „Vilniaus diena“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių