Kiemsargiai kiemų nevalys, bet šaligatvius barstys

Žinia, kad nuo lapkričio 1-osios pagal naują tvarką Vilniuje kiemsargiai nevalys sniego daugiabučių kiemuose bei gatvių kelkraščiuose, sukėlė miestiečių nerimą. Ar tai reiškia, kad pėstieji klampos per pusnis, o vairuotojai bagažinėse vežiosis kastuvus, kad prasiskintų kelią į namus?

Ar priemonės pateisina tikslą?

Vilniaus kiemus ir gatvėse prižiūrinčių įmonių paprašyta nenukasti sniego nuo įvažiavimo į daugiabučių kiemus ir pačiuose kiemuose bei šaligatvių arčiausiai važiuojamosios dalies. Savivaldybė skaičiuoja, kad taip būtų galima sutaupyti šimtus tūkstančių litų. Per mėnesį - iki 0,5 mln. litų.

Nauja sniego valymo tvarka, galiosianti visą žiemos sezoną, Vilniaus mieste bus taikoma pirmą kartą. Dar neprisnigo, o miestiečiai jau svarsto, kaip reikės gyventi. Ar miesto valdžia išplatins instrukcijas, kaip tvarkytis savo kieme? Ar ėmusis kraštutinių priemonių miestas neįstums pats savęs į spąstus? Kas, jei sniego iškristų tiek, kad kiemai taptų neišvažiuojami? Automobilių stovėjimo vietų žiemą kiemuose ir taip sumažėja, kur juos reikės padėti, jei nebus valoma ir važiuojamoji gatvių dalis per metrą nuo šaligatvių borto? Ir galiausiai: ar sutaupytas pusė milijono per mėnesį vertas miestiečių nepatogumų? 

Jei gamta pakiš kiaulę, miestas padės

Savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Arūnas Visockas tikino, kad nauja kiemų priežiūros tvarka katastrofiškų padarinių nesukels. 

„Neatsimenu žiemos, kad prisnigtų tiek, kad automobiliai negalėtų išvažiuoti. Be to, kiemai ir taip iš esmės nebūdavo valomi, nes būdavo pristatyta automobilių tiek, kad privažiuoti neįmanoma“, - kalbėjo A.Visockas.

Kas, jei ištiks kiaulystės dėsnis, ir kaip tyčia ši žiema sniego pridrėbs daugiau nei paprastai? „Ekstra atvejų neatmetame, atitinkamai ir reaguotume. Jei labai prisnigtų, stengsimės padėti“, - tikino A.Visockas.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad kiemų šaligatviai bus valomi kaip kasmet. „Kalbame tik apie kelkraščius ir automobilių aikšteles. Jie valomi nebus. Tačiau kiemų šaligatviai bus ir valomi, ir barstomi“, - aiškino A.Visockas. 
 
Be to, A.Visockas pabrėžė, kad daugiabučių bendrijos pačios gali nuspręsti, kaip prižiūrėti savo valdas.

„Jei yra bendrijos, jos sprendžia, kaip valytis ir tvarkytis. Tačiau naujoji miesto tvarka galioja visoms įmonėms, kurios prižiūri kiemus – tiek savivaldybės, tiek privačioms“, - sakė A.Visockas.

Darbai vyksta pagal grafiką

Įvedus griežtą taupymo režimą, miesto gatvėse šiemet dega kas antras, o kai kur ir tik kas trečias žibintas. Dabar pranešta apie diržų veržimąsi, netvarkant daugiabučių kiemų. Galbūt netrukus išgirsime ir apie tai, kad druska bus barstomos ne visos gatvės?  

„Iš esmės dirbsime tokiu pačiu pajėgumu kaip ankstesniais metais. Druską jau turime susipirkę ir susivežę į sandėlius iš anksčiau, mišinius jau irgi pasidarėme. Dalis barstymo mašinų jau paruoštos, dalis – dar ruošiama. Darbai vyksta pagal grafiką. Kol kas jokių minčių, kad kažkur nebarstysime, nėra“, - kalbėjo savivaldybės Komunalinio ūkio departamento infrastruktūros skyriaus laikinasis vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura.

„Grindos“ darbuotojai nestreikuos

Gatvių priežiūra miesto savivaldybė yra patikėjusi bendrovei „Grinda“. Portalo žiniomis, atlyginimai bendrovės darbuotojams vėluoja kelis mėnesius. Ar jie nesirengia streikuoti, kaip praėjusį penktadienį tą darė miesto kiemsargiai?

„Vėlavimas yra – sunkmetis, nieko nepadarysi. Tačiau mūsų žmonės nėra išlepę, prie vėlavimų jie pratę, nes išgyvename ne pirmą krizę. Mes nenusiteikę stabdyti darbų ir žiemą rengiamės sutikti su visais pajėgumais. Turime derintis prie bendro ritmo. Darbuotojai patikrinti laiko, kolektyvas pakankamai stabilus, turime apie 300 darbuotojų. Nesirengiame streikuoti. Sunku yra visiems, jei vienas kuris nors kelnes mausis – blogai, bet jei visi po truputėlį nusimausime – gal nieko baisaus“, - svarstė bendrovės „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas.

 


Šiame straipsnyje: kiemsargiaikiemų tvarkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių