Kernavėje šurmuliuoja Gyvosios archeologijos dienos

Kernavė bent kelioms dienoms vėl tapo Lietuvos sostine. Į Gyvosios archeologijos dienas plūstantys žmonės sunkiai išsitenka nedideliame miestelyje.

Nuo A iki Žalgirio

Gyvosios archeologijos dienos Kernavės svečiams leidžia pajusti, pamatyti, paliesti ir net paragauti seniai užmarštin nugrimzdusį gyvenimą. Amatininkai iš Lietuvos ir gausybės užsienio šalių demonstruoja, kaip žmonės gyveno ir vertėsi įvairiais istorijos laikotarpiais.

Sekmadienį Kernavės renginių svečiai matė viduramžių riterių kovas, stebėjo kalvių, puodžių, kailiadirbių bei daugelio kitų amatininkų darbą. Nors viduramžiai tradiciškai išlieka populiariausia Gyvosios archeologijos dienų tema, senojoje Lietuvos sostinėje galima rasti ir gerokai senesnius laikus atkurti sugebėjusius entuziastus.

Pirmadienį Kernavėje bus minimos 600-osios Žalgirio mūšio metinės. Senojoje sostinėje lankysis Prezidentė Dalia Grybauskaitė, po jos sveikinimo žodžio renginio svečiams bus parodyti atkurti istoriniai kostiumai. Žinių ištroškę istorijos mylėtojai taip pat neliks nuskriausti – pirmadienį vyks ištisas paskaitų, skirtų Žalgirio mūšiui, ciklas.

Uždarbiauja ir kernaviškiai, ir policija?

Gyvosios archeologijos dienos į Kernavę sutraukė tokią minią, kad apie patogų ir paprastą automobilio pastatymą kur nors netoli renginių centro galima pamiršti. Bet čia į pagalbą atskuba kernaviškiai.

Kone kiekvienas šalia pagrindinės gatvės namą turintis senosios sostinės gyventojas savo kiemą pavertė automobilių stovėjimo aikštele. Žinoma, ne nemokama. Automobilio palikimas kernaviškio kieme kainuoja 5 litus. Už tokią sumą jūsų mašina istorinėje sostinėje gali stovėti ir valandą, ir visą likusį renginio laiką, iki liepos 6-osios. “Parkingais” pakrikštyti kiemai savo paslaugas teikia jau nuo pirmųjų Kernavės metrų.

Tiesa, ne visi “Parkingų” šeimininkai yra patenkinti tuo, kaip vyksta renginys. Nors Kernavės kiemai šeštadienį buvo sausakimši, vietos gyventojai 1diena.lt žurnalistams skundėsi, kad juos savotiškai reketuoja eismą reguliuojantys policijos pareigūnai.

“Susimokėjau už verslo liudijimą, tvarkingai dirbu. Atėjo policininkas ir dar 100 litų pareikalavo. Sumokėjau. Jei nebūčiau sumokėjęs, jis būtų mašinų į mano kiemą nenukreipęs”, - 1diena.lt pasakojo vieno iš kiemų savininkas. Vyriškis buvo įsitikinęs, kad policininkai tokią rinkliavą renka neteisėtai, mat uniformuotas pareigūnas neišdavė jokio dokumento, liudijančio, kad pinigai paimti. Tačiau pašnekovas teigė neketinantis skųsti policijos veiksmus – esą jis nenori jokių problemų.

Nepamirškite grynųjų!

Gyvosios archeologijos dienų metu Kernavė visiškai nepanaši į vos kelis šimtus žmonių turintį miestelį. Pagrindine Kernavės alėja driekiasi ištisa prekybininkų mugė, prekyba ir pramogos klesti ir prie piliakalnių. Tačiau norint visu tuo pasidžiaugti, būtina nepamiršti nemažo kiekio grynųjų. Mat Kernavėje nėra nė vieno bankomato, o prekybininkai banko kortelių, žinoma, neaptarnauja.

Jeigu susigundysite, pavyzdžiui, autentiškomis technologijomis pagamintais rūbais ar papuošalais ir neturėsite pakankamai grynųjų, turėsite važiuoti keliolika kilometrų iki Širvintų, kur yra artimiausias bankomatas. O tada, žinoma, turėsite grįžti atgal ir kišenę patuštinti dar penkiais litais “Parkingo” šeimininkui.

Tiesa, Gyvosios archeologijos dienų organizatoriai žada spręsti šią problemą. Jau kitąmet Gyvosios archeologijos dienų metu Kernavėje turėtų atsirasti mobilūs bankomatai, kurie iš senosios sostinės būtų išvežti iškart po renginio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių