Kaziuko mugė tapo vienu iš 4 pasaulinių gerosios praktikos pavyzdžių

Daugiau nei 400 metų tradicijas turinti Kaziuko mugė Vilniuje tapo vienu iš keturių pasaulinių gerosios praktikos pavyzdžių, aptartų Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos konferencijoje „Turizmas ir nematerialus kultūros paveldas: pozityvi sąveika“. Konferencijoje, surengtoje tarptautinės Berlyno turizmo parodos ITB metu praėjusią savaitę, Pasaulio turizmo organizacija pristatė pirmą kartą atliktą studiją apie nematerialų kultūros paveldą ir jo įtaką atvykstamojo turizmo skatinimui.

„Pasaulio turizmo organizacijos kvietimas Valstybinio turizmo departamentui pristatyti Kaziuko mugę, jo istoriją bei organizavimo modelį konferencijoje, buvo netikėtas, tačiau labai malonus. Atliktoje studijoje išanalizavus 40 šalių iš penkių žemynų nematerialaus kultūros paveldo pavyzdžius padarytos išvados, kad vietinių bendruomenių puoselėjamos tradicijos, amatai, folkloras, nacionalinė virtuvė vis labiau motyvuoja turistus renkantis destinaciją, suteikia jiems galimybę artimiau pažinti šalį, jos gyventojus, o šaliai prideda išskirtinumo. Kaziuko mugė buvo pasirinkta kaip sektinas gyvo paveldo integracijos į turizmo vystymą pavyzdys“, - tvirtina VTD direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Pasak konferencijos moderatoriaus Dawid de Villiers, Pasaulinio turizmo etikos komiteto vadovo, turizmo ir nematerialaus kultūros paveldo sąveika yra inovatyvi ir reikšminga tendencija, nes turistams įdomu ne tik aplankyti kultūrinius objektus, bet ir užmegzti dialogą su bendruomene, sužinoti, ką gyventojai valgo, kaip gyvena, kokių tradicijų laikosi, kokius amatus puoselėja. Tačiau konferencijoje pabrėžta, kad nematerialaus kultūros paveldo integravimas į turizmo vystymą turi būti atsakingas ir neapsiriboti parodomuoju bendruomenės papročių demonstravimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentaras

komentaras portretas
na Kaziuko muges mums uzteks visiems laikams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių