„Kaziuko mugė 2010“ – Vilnių ima dzūkai (programa ir transporto pakeitimai)

Kaip ir kiekvieną pavasarį į Vilnių sugrįžta šurmuliuojanti Kaziuko mugė. Šiemet ji sostinę drebina kovo 5–7 dienomis. Mugė jau ūžia, o pinigų jai miesto valdžia šykšti - viskas į skolą.

Eisenoje – verbų šlamesys

Pirmąjį kovo savaitgalį vyksiančioje Kaziuko mugėje bus atsigręžiama į tradicijas ir siekiama, kad mugės vyksmas kuo labiau priartėtų prie archajiškų savo ištakų.

Tradicinės karnavalinės mugės eitynės šeštadienį, kovo 6-ąją, vidurdienį pajudės nuo Seimo į Rotušės aikštę. „Eisena priartės prie tradicijų. Jos priešakyje žygiuos Šv. Kazimieras, o jam iš paskos seks amatininkų vėliavos ir Čekoniškių kaimo vaikai, nešini verbomis. Vilnius – verbų kraštas, o šalia jo esanti Čekoniškių gyvenvietė – verbų sostinė. Ten – pačios garsiausios verbų pynėjos“, - apie kultūrinę-etnografinę dalį pasakojo Vilniaus etninės kultūros centro direktorės pavaduotojas Stanislovas Kavaliauskas.

Prie Katedros aikštės eisena susitiks su Dzūkijos krašto folkloro ansambliais, kurie eitynes palydės iki Rotušės aikštės. Žinia, nuo šių metų Vilniaus miesto savivaldybes sprendimu Rotušės aikštėje bus organizuojamos etnokultūrinių regionų dienos. Šiemet pirmieji savo amatus ir dirbinius pristatys Dzūkijos krašto amatininkai.

Dzūkai - dainingiausi

Dzūkijos krašto dainininkų, šokėjų, amatininkų pasirodymai sudarys didžiąją Kaziuko mugės linksmybių dalį. 13.30 val. Rotušės aikštėje - „Dzūkų dienų“ atidarymas.

„Paprastai Kaziuko mugėje pasirodydavo įvairiausi folkloro ansambliai ir kapelos iš aplinkinių regionų, bet pagalvojome, kad būtų gražu kasmet mugėje pristatyti kokį nors vieną Lietuvos etnografinį regioną. Kodėl naują tradiciją pradedame nuo dzūkų? Pirma, tai - artimiausias Vilniui regionas. Folkloro sąjūdis ir grįžimas prie etnografinių šaknų vyko iš Vilniaus. O Vilnius tos dvasios stiprybės sėmėsi būtent iš Dzūkijos. Be to, Dzūkija - dainingiausiais kraštas ir nieko čia nepadarysi“, - aiškino S.Kavaliauskas.

Mugė – be pinigų

Kultūrinei programai Vilniaus savivaldybė šiemet žada atriekti perpus mažiau lėšų nei pernai - apie 80 tūkst. litų. Tačiau Vilniaus etninės kultūros centro direktorė Milda Ričkutė patikslino, kad šie pinigai – tik miesto valdžios deklaracijos. Iš tikrųjų jie esą skirti ne Kaziuko mugei, bet bent keturiems sostinės renginiams suorganizuoti.

„Tai ir Užgavėnėms, ir mugei, ir Dzūkų dienoms, ir dar Pavasario lygiadienio šventei. Nė vienam atlikėjui negalime mokėti tokio honoraro, kokio jis nori ir yra vertas. Iš viso neaišku, kada bent kokius nors pinigus gausime ir ar iš vis jų bus. Už praėjusių metų Užgavėnes lėšas savivaldybė pervedė tik gruodį“, - apgailestavo M.Ričkutė.

Privačių rėmėjų pagalbos centras nesitiki - verslas pats skaičiuoja kiekvieną centą. Todėl Kaziuko mugė organizuojama į skolą. "Pasirašome sutartis, bet kada atsiskaitysime su žmonėmis, nežinia. Blogai, esame nepatiki, nedaug kas nori leistis su mumis į kalbas. Gerai, kad dzūkai savo transportu atvažiuoja. Tačiau pinigų reikia viskam - vien eisenai apie 30 tūkst. litų, juk orkestras už dyką negros, o kokios eitynės be jo! Mes galime padaryti gerai, bet ne tokiomis sąlygomis", - kalbėjo M.Ričkutė.

Praėjusiais metais Kaziuko mugei miesto savivaldybė buvo numačiusi 200 tūkst. litų, pervedė - 180 tūkstančių. "Tiek mums užteko. O šiemet: prisidėjo papildomas renginys, o finansavimo - jokio", - absurdišką situaciją nušvietė M.Ričkutė.

Masinės gamybos dirbiniai - nepageidaujami

Siekiant įpūsti daugiau gyvybės Gedimino prospektui, šiemet Kaziuko mugė šurmuliuos visame Gedimino prospekte - nuo Seimo iki Katedros. Per pirmąsias vietų pardavimo dienas sulaukus rekordinio dalyvių skaičiaus, mugės teritorija išsiplėtė į Šventaragio, B.Radvilaitės bei Maironio gatves. Tradiciškai Kaziuko mugė vyks Pilies ir Didžiojoje gatvėse.

Likus savaitei iki mugės prekeivių skaičius jau perkopė 1 tūkst. Be lietuvių mugėje savo darbus siūlys ir tautodailininkai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Anglijos, Vengrijos ir Baltarusijos.

"Lietuviai pyksta, kad į mugę įsileidžiame svetimtaučius, nes vietų pritrūksta vietiniams amatininkams. Latviai, pavyzdžiui, lietuvių neįsileidžia", - pasakojo už komercinę mugės dalį atsakingos bendrovės "Concept events & media" generalinis direktorius Tadas Rimdžius.

Jis džiaugėsi, kad muge aktyviai domisi studentija ir neįgalieji.

Lietuvos ir kaimyninių šalių amatininkai, liaudies meistrai ir ūkininkai kviečiami prekiauti nemasinės gamybos dirbiniais, maisto ir kitais gaminiais pagamintais iš tradicinių žaliavų, naudojantis rankų darbu ir kitomis senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis.

"Į sutartis įtraukėme tam tikrus filtrus, sauginklius, kad išvengtume įžūliai su kiniškomis prekėmis lendančių prekeivių. Tikimės, kad mugėje vyraus rankų darbo produkcija", - viltimis dalijosi T.Rimdžius.

Neįgaliesiems - lengvatos

Dalyvio mokestis nustatomas pagal prekybininko užimamą plotą. Minimalaus ploto - 2 kv. m – kaina - 90 litų. Prekiaujant iš palapinės, amatininkams teks atriekti 270 litų, iš automobilio - 360 litų.

Šventaragio gatvėje lengvatinėmis sąlygomis išduodami leidimai prekybai neįgaliesiems ir juos vienijančioms organizacijoms.

Meno mokyklų moksleiviams ir studentams leidimai prekybai lengvatinėmis sąlygomis išduodami Gedimino prospekte prie Muzikos ir teatro akademijos, priešais Lukiškių aikštę.

Amatininkai, nespėję pasirašyti sutarties ir įsigyti leidimo prekiauti, tai galės padaryti atvykę į mugę, V.Kudirkos aikštėje įsikūrusiame informacijos centre.

KAZIUKO MUGĖ VILNIUJE
2010 m. kovo 5–7 d.

Kovo 5 d. (penktadienis)

12.00 val. prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4) Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas. Dalyvaus Valdovų rūmų ceremonialo atlikėjai, instrumentinės muzikos ansamblis „Akordas“.

12.00–18.00 val. Rotušės aikštėje skamba muzikiniai įrašai.

13.00–17.00 val. Lukiškių aikštėje. „Alternatyvioji Kaziuko mugė“.

15.00 val. priešais Šv. Onos bažnyčią (Maironio g. 8). Šv. Brunono Bonifacijaus gatvės pavadinimo suteikimo ceremonialas.

Kovo 6 d. (šeštadienis)

11.00 val. Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34). Šv. Mišios už Dzūkijos krašto žmones.

11.00–14.00 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Kaziuko kinas“.

12.00–13.30 val. Karnavalinės mugės eitynės iš Nepriklausomybės aikštės į Rotušės aikštę.

12.00–18.00 val. Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr.4). Vilniaus krašto lėlių teatras „Atvažiavo meška“.

13.00–17.00 val. Lukiškių aikštėje. „Alternatyvioji Kaziuko mugė“.

13.30 val. Rotušės aikštėje. „Dzūkų dienų“ atidarymas.

14.00–17.00 val. Rotušės aikštėje. Dzūkijos liaudies meistrai ir Dzūkijos meno kolektyvų pasirodymai. Koncertuos Alytaus miesto bei rajono, Varėnos ir Lazdijų rajonų saviveiklininkai.

14.00–17.00 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Dzūkijos panorama“.

17.00 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane – filmo „Kaziuko mugė 2009“ premjera.

Kovo 7 d. (sekmadienis)

11.00–14.30 val. Rotušės aikštėje. Dzūkijos liaudies meistrai ir Dzūkijos meno kolektyvų pasirodymai. Koncertuos Druskininkų, Birštono ir Elektrėnų saviveiklininkai.

11.00–14.30 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Dzūkijos panorama“.

11.00–16.00 val. prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4). Vilniaus krašto lėlių teatras „Atvažiavo meška“.

12.00–16.00 val. Lukiškių aikštėje. „Alternatyvioji Kaziuko mugė“.

14.30–15.00 val. Rotušės aikštėje. Meistrų apdovanojimai, Kaziuko mugės ir „Dzūkų dienų“ uždarymas.

14.30 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Kaziuko mugė“.


„DZŪKŲ DIENOS“ Kaziuko mugėje
2010 m. kovo 5–7 d.

Kovo 5 d. (penktadienis)

14.30 val. Vilniaus karininkų ramovės (Pamėnkalnio g. 13) II a. fojė. Dzūkijos tautodailininkų parodos atidarymas.

16.00 val. VšĮ Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g. 39). Dzūkijos vaikų piešinių ir dirbinių parodos atidarymas.

17.00 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41). Dzūkijos dailininkų parodos atidarymas.

18.00 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30). Koncertas „Veronika ir draugai“. Dalyvaus V. Povilionienė, instrumentinė grupė „Duja“, dainininkės L. Gudelienė, J. Česnienė, R. Valinčiūtė.
Bilietų kaina: 10,15 Lt (Bilietai parduodami Bilietai.LT kasose).

Kovo 5–7 d. Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje (Vilniaus g. 39). Knygų paroda „Dzūkų parašyta“.

Kovo 6 d. (šeštadienis)

11.00 val. Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34 ). Šv. Mišios už Dzūkijos krašto žmones.

13.00 val. „Dzūkų dienų“ karnavalinės eitynės iš Katedros aikštės į Rotušės aikštę.

13.30 val. „Dzūkų dienų“ atidarymas Rotušės aikštėje.

14.00–17.00 val. Rotušės aikštėje. Dzūkijos liaudies meistrai ir Dzūkijos meno kolektyvų pasirodymai. Koncertuos Alytaus miesto bei rajono, Varėnos ir Lazdijų rajonų saviveiklininkai.

14.00–17.00 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Dzūkijos panorama“.

15.00 val. Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje (Vilniaus g. 39). Literatūrinė popietė „Nuo šiaudinės pastogės iki postmodernizmo“. Dalyvaus rašytojai D. Gintalas, G. Bleizgys, B. Jonušaitė, R. Sadauskas, aktorius T. Vaisieta. Popietę ves V. Sventickas.

17.00 val. Vilniaus rotušėje. Dzūkijos muzikos žvaigždžių ir žvaigždučių šventė.

Kovo 7 d. (sekmadienis)

11.00–14.30 val. Rotušės aikštėje. Dzūkijos liaudies meistrai ir Dzūkijos meno kolektyvų pasirodymai. Koncertuos Druskininkų, Birštono ir Elektrėnų saviveiklininkai.

11.00–14.30 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Dzūkijos panorama“.

14.30–15.30 val. Rotušės aikštėje. Meistrų apdovanojimai, Kaziuko mugės ir „Dzūkų dienų“ uždarymas.

17.00 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30). Koncertas „Mes iš Dzūkijos“. Dalyvaus M. Suraučius, A. Jegelevičius, V. Babravičius (Simas), J. Lapatinskas.
Bilietų kaina: 10,15 Lt (Bilietai parduodami Bilietai.LT kasose).




Kaziuko mugės metu, kovo 5 – 7 dienomis, keleto maršrutų autobusai važiuos pakeista trasa:

10 autobusų maršruto „Fabijoniškės–Markučiai“ autobusai į Markučius nuo Žaliojo tilto važiuos Vilniaus, Jogailos, Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus gatvėmis, toliau – senąja trasa. Į Fabijoniškes nuo Subačiaus gatvės važiuos Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Jogailos, Vilniaus, Kalvarijų gatvėmis, toliau – senąja trasa.

11 autobusų maršruto „Žvėrynas–Užupis–Senamiestis“ autobusai link  Užupio nuo Pamėnkalnio gatvės važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Zarasų gatvėmis  iki Olandų ir Stepono Batoro gatvių žiedo. Į Žvėryną važiuos Zarasų, Subačiaus, Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Pamėnkalnio gatvėmis, toliau – senąja trasa.

33 autobusų maršruto „Pašilaičiai–Baltupiai–Rinktinės g.–Sukilėlių g.–Guriai“ autobusai į Gurius nuo Karaliaus Mindaugo tilto važiuos Arsenalo, T. Kosciuškos, Olandų, Zarasų, P. Višinskio gatvėmis, toliau – senąja trasa. Iš Gurių į Pašilaičius nuo P. Višinskio gatvės važiuos Zarasų, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu, toliau – senąja trasa.

Informacija apie viešojo transporto darbą pateikiama internete (www.vilniustransport.lt), stotelėse, teikiama nemokama telefono linija darbo valandomis 8-800-22922 bei mobiliaisiais telefonais (wap.vilniustransport.lt).

 


Šiame straipsnyje: Kaziuko mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių