„Kavos kultūros dienos 2010“: žaidimas ant putos (programa)

Visi, negalintys gyventi be kavos, kviečiami dalyvauti 6-ą kartą Lietuvoje rengiamose „Kavos kultūros dienose“. Šeštadienį ir sekmadienį Vilniaus prekybos centras „Akropolis“ virs kavos gurmanų meka.

Daugeliui rytas be aromatingos kavos tiesiog neįsivaizduojamas. Kai kas išmaukia bent kelis puodelius šio gėrimo per dieną. Kas penktas lietuvis jos išgeria daugiau nei bet kokio kito skysčio – taip pat ir vandens.

Šeštadienį ir sekmadienį nuo 11 val. ryto šurmuliuojančioje kavos šventėje kiekvienas norintis turės galimybę nemokamai paragauti neįprastų skonių kavos rūšių, dalyvauti konkursuose bei prisidėti prie paveikslo iš kavos pupelių kūrimo. Kavos įsigyti bus siūloma specialiame aukcione, o tinkamai ją paruošti ir degustuoti mokys profesionalūs kavos ruošimo meistrai.

Tačiau kavos šventė skirta ne tik mėgėjams. Kaip ir kasmet, joje varžysis kavos ruošimo profesionalai. Vyks net du čempionatai - kavos ruošimo ir piešimo ant pieno putos. Pastarasis čempionatas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą. Konkurso dalyviai žiūrovams demonstruos, kaip išgauti piešinius, kurie išryškėja pieną liejant į kavą.

„Kavos kultūros dienų“ akcentu taps Lietuvos metų kavos rinkimai. Kavas degustuos ir geriausią rūšį rinks ne tik šio gėrimo ekspertai, bet ir čempionatų dalyviai, žurnalistai bei žiūrovai.

„Kavos kultūros dienų“ metu vyksiantis jau VI-asis Lietuvos kavos ruošimo čempionatas bei I-asis Lietuvos piešimo ant pieno putos čempionatas yra vieninteliai profesionalūs kasmetiniai kavos renginiai šalyje. Juose dalyvaus daugiausiai patirties turintys, pajėgiausi ir drąsiausi kavos ruošėjai, dirbantys Lietuvos baruose, kavinėse ir restoranuose.

Lietuvos barmenų paruoštos kavos skonį, kokybę ir išradingumą vertins kompetentingi teisėjai iš įvairių pasaulio šalių. Čempionatų nugalėtojams atiteks kelionė į Pasaulio kavos ruošimo čempionatą. Ten jie galės ne tik pretenduoti į geriausių pasaulyje kavos ruošėjų titulą, bet ir pasisemti idėjų ir naujos patirties.

Čempionatai vyks pagal Pasaulio kavos barmenų čempionato taisykles. Renginius globoja Europos kavos asociacija bei Pasaulio barmenų čempionatas.

Lietuvos kavos mažmeninės prekybos rinka per 2009 metus sumažėjo beveik 9 proc. ir siekė 355 mln. litų palyginti su 2008 metais, praėjusių metų gale paskelbė strateginių rinkos tyrimu bendrovė "Euromonitor International".

Pernai vienas Lietuvos gyventojas karštiems gėrimams vidutiniškai išleido 174 litus, beveik 17 proc. mažiau nei užpernai. Populiariausia išliko bendrovės "Kraft Foods Lietuva" gaminama "Jacobs" kava, užimanti apie 30 proc. rinkos dalies.

Vienas Lietuvos gyventojas viešojo maitinimo įstaigose per 2008 m. vidutiniškai išgėrė apie 74 puodelius kavos, o 2009 m. šis skaičius sumažėjo iki 60.

Nepaisant kavos suvartojimo restoranų, barų bei kavinių sektoriuje sumažėjimo, šalyje sparčiai populiarėja kavos išsinešti kultūra. Jei prieš kelerius metus kavos išsinešti galima buvo įsigyti tik degalinėse ar greito maisto restoranuose, tai šiuo metu ši paslauga teikiama beveik visose kavinėse ar spaudos kioskuose.

„Kavos kultūros dienos 2010“ programa:

Vasario 20 d., šeštadienis 
   
Nuo 11.00 val.

Kavos kultūros dienų 2010 atidarymas.

VI Lietuvos kavos ruošimo čempionato pradžia - 1-8 numerių dalyvių pasirodymai

Paveikslo iš kavos pupelių kūrimas ( „GMM Projektai“).

Vaišinimas kava. Rėmėjų akcijos, konkursai.

Nuo 13.45 val. 

Ypatingos kavos asociacijos (LYKA) prezidento Vytauto Kratulio metinė ataskaita.

„Šviežios kavos" aukcionas.

Lietuvos pasirinkimas. Geriausių kavų degustacija – rinkimai.

Vaišinimas kava. Rėmėjų akcijos ir konkursai.
  
Nuo 15.00 val.

VI Lietuvos kavos ruošimo čempionato 9-19 numerius turinčių dalyvių pasirodymai

Vaišinimas kava. Konkursai ir akcijos.

Muzikinis koncertas.

19.00 val.

Lietuvos pasirinkimas. Geriausių  kavų degustacija – rinkimai.

Rėmėjų akcijos ir konkursai.

19.20 val.

Čempionato finalistų paskelbimas. Dalyvių apdovanojimai.  
     
Vasario 21 d., sekmadienis
    
Nuo 11.00 val.

Lietuvos piešimo ant pieno putos čempionato pradžia.

Vaišinimas kava – akcijos ir konkursai.
  
Nuo 11:15 iki 14:00 val.

Pirmojo Lietuvos piešimo ant pieno putos čempionato dalyvių (Nr. 1-3) pasirodymai. ( NR1-3)

Šeštojo Lietuvos kavos ruošimo čempionato finalininkų (Nr. 1-3) pasirodymai.

Lietuvos pasirinkimas: Geriausių kavų nugalėtojų paskelbimas ir apdovanojimai.

Vaišinimas kava – akcijos ir konkursai.
  
Nuo 14 val.

„Šviežios kavos“ aukcionas.

Vaišinimas kava – akcijos ir konkursai.
  
14.30-17.30 val.

Šeštojo Lietuvos kavos ruošimo čempionato finalininkų (Nr. 4-6) pasirodymai.

Svečių iš Latvijos ir Baltarusijos pasirodymai.

Pirmojo Lietuvos piešimo ant pieno putos čempionato nugalėtojų paskelbimas ir apdovanojimai.

Šeštojo Lietuvos kavos ruošimo čempionato nugalėtojų apdovanojimai. 


Šiame straipsnyje: kava

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių