Kaunui - didžiausias karšto vandens skaitiklio mokestis (papildyta)

"Kauno energija" apskaičiavo, kad naujasis karšto vandens skaitiklio mokestis galėtų būti 8,96 lito su PVM per mėnesį. Šis mokestis būtų bene didžiausias visoje šalyje.

Teisinasi kokybe?

Paklaustas, kodėl kauniečiams naujasis skaitiklio mokestis būtų didžiausias, centralizuotos šilumos tiekimo bendrovės "Kauno energija" generalinis direktorius Rimantas Bakas aiškino, kad esą tai lėmė sprendimas teikti gyventojams aukštesnės kokybės paslaugas.

"Galima pasirinkti skirtingus variantus, - aiškino jis. - Pavyzdžiui, statyti kinų gamybos skaitiklį, kuris kainuoja 20-30 litų, bet kiek jis tarnaus? Vartotojams nebūtų patogu, jeigu skaitiklį reikėtų keisti kas pusę metų."

Todėl nuspręsta kauniečių butuose statyti esą geresnius skaitiklius su nuotoliniu duomenų nuskaitymu, kurių kaina siekia 100 litų. Įrengus tokius vandens suvartojimo apskaitos prietaisus, nereikėtų kiekvieną mėnesį į vartotojų butus siųsti "Kauno energijos" darbuotojo, kuris nurašytų rodmenis - duomenys automatiškai būtų perduodami į bendrovės apskaitos sistemas.

"Kauno energijos" specialistai suskaičiavo, kad priešingu atveju reikėtų priimti papildomai 400 darbuotojų, kurie eitų į butus tikrinti skaitiklių rodmenų.

"Nemanau, kad kauniečiams patiktų, jeigu kiekvieną mėnesį į jų butus ateitų "Kauno energijos" darbuotojai, todėl pasiūlėme įrengti geresnius skaitiklius", - kalbėjo R.Bakas.

Kitų miestų gyventojams naujasis karšto vandens skaitiklio mokestis, negalutiniais duomenimis, būtų mažesnis. Vilniuje jis būtų 7,14 lito su PVM, Panevėžyje ir Šiauliuose - iki 5 litų su PVM.

"Gal tuose miestuose pasirinkti skaitikliai be nuotolinio rodmenų nuskaitymo? - svarstė R.Bakas. - O gal ten pasirinktas paprastesnis būdas ir neįvertinti tam tikri niuansai. Kol nesusipažinau su tų miestų mokesčio apskaičiavimo duomenimis, negaliu paaiškinti, kodėl ten mokestis būtų mažesnis."

Naująjį karšto vandens skaitiklio mokestį posėdyje svarstys Kauno miesto savivaldybės taryba.

Mokės karšto vandens tiekėjui

"Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas skaičiuoja, jeigu visi centralizuotos šilumos vartotojai jų bendrovę pasirinktų karšto vandens tiekėju, į naujuosius skaitiklius "Kauno energijai" tektų investuoti apie 30 mln. litų.

Bendrovės duomenimis, Kauno mieste butuose ir individualiuose namuose yra sumontuota apie 143 tūkst. skaitiklių. Kai kuriuose butuose karšto vandens skaitiklių yra ne vienas, bet du - vonios kambaryje ir virtuvėje.

Naująjį mokestį, jeigu jį patvirtins Kauno miesto taryba, rinks ta bendrovė, kurią kauniečiai pasirinks karšto vandens tiekėja.

R.Bakas mano, kad karšto vandens tiekėju galėtų būti ne tik "Kauno energija", bet ir bendrovė "Kauno vandenys".

Kai kurių specialistų skaičiavimu, renkant beveik 9 litų mokestį per mėnesį, naujieji skaitikliai atsipirktų per metus, o keisti skaitiklius bendrovė planuoja kas ketverius metus.

R.Bakas tokius skaičiavimus vadina nenuosekliais, nes esą kainuotų ne tik skaitiklis, bet ir jo sumontavimas, priežiūra, plombavimas. Be to, skaitikliams pirkti lėšų "Kauno energija" neturi, todėl tektų imti paskolas ir mokėti bankams palūkanas.

Skaitiklio mokestis legalus

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Energetikos ir komunalinių paslaugų skyriaus vedėjas Edvinas Pabrinkis tikino, kad karšto vandens tiekėjai turi teisę rinkti mokestį už apskaitos prietaisų priežiūrą, remontą ir jų įrengimą.

Tokio mokesčio dydis nustatomas pagal Valstybinės kainų ir energetikos komisijos parengtą metodiką. Šilumos ūkio įstatymo 15 straipsnyje numatyta, kad mokestį už karšto vandens skaitiklių įrengimą tvirtina savivaldybės taryba.

Esą kol toks mokestis nėra patvirtintas, nėra galimybių įvertinti, ar jo dydis yra pagrįstas. Kai mokestis bus patvirtintas ir jeigu tarnyba gaus vartotojų skundų, ji galės tirti, ar mokestis nėra per didelis.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba anksčiau yra gavusi vartotojų skundų dėl šalto vandens tiekėjų siunčiamų sąskaitų, kuriose į bendrą vandens kainą įtrauktas ir skaitiklių priežiūros mokestis. Tokius skundus tiria Valstybinė kainų ir energetikos komisija.


Šiame straipsnyje: Kauno energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių