„Kauno švara“: kam smėliu barstyti sausą asfaltą? (papildyta)

Vairuotojai skundžiasi nevalytomis ir apsnigtomis gatvėmis, tačiau "Kauno švaros" atstovas tikina, kad gatvių dangos būklė nėra tragiška.

Antradienį portalo kaunodiena.lt forume viešėjęs "Kauno švaros" Miesto valymo skyriaus viršininkas Darius Visockis teigė, kad pats nuo antradienio 4 valandos ryto važinėjo po Kauno gatves ir tragiškų sąlygų nematė: gatvės, anot jo, buvo tikrai sausos ir švarios.

"Buvo sausa ir nelabai slidu. Apie 5 val. paleidom šlavimo mašinas su šluotom, kad būtų sušluotas sniegas, kuris galimai galėjo pavirsti į slidžią dalį. O Parodos gatvės ir Žemaičių gatvės buvo barstomos druskos - smėlio mišiniu. Dėl žemos temperatūros druskos poveikis yra minimalus", - apie nuveiktus darbus pasakojo pašnekovas.

Miesto valymo skyriaus viršininkas taip pat patvirtino, kad druska kelių valymui nėra ypač veiksminga priemonė, mat esant žemesnei nei 10 laipsnių temperatūrai, ji sunkiai tirpsta. Todėl paryčiais Parodos kalnas, Žemaičių gatvė ir Varnių tilto prietiltis buvo barstomas druskos ir smėlio mišiniu. 

"Smėlis tampa alternatyva esant žemesnei nei 10 laipsnių temperatūrai. Aišku, tai labai brangi procedūra, už kurią reikia susimokėti du kartus: pirmas kartas, kai barstome žiemą, o antras kartas, kai pavasarį turime smėlį sušluoti. Bet tai nereiškia, kad mes jo nebarstysime", - pridūrė D.Visockis. Skaldele barstomi tik regioninių kelių tiltai ir viadukai.

D.Visockis pripažino, kad neseniai prasidėjusi žiema nėra palanki kelininkams - esant žemai oro temperatūrai ir mažai kritulių pripustyto sniego neįmanoma nei nušluoti, nei surinkti. Pašnekovas dar kartą patikino, kad naktį kelių danga nebuvo slidi, o visos bėdos prasidėjo paryčiais, kai sniegas buvo suvažinėtas ir susiformavo slidžios dangos ruožai.

"Norėčiau pasakyti, kad slidi danga yra ne tik ant kelio, bet ir mūsų galvose. Tie, kurie vakar važinėjo ir labai drąsiai jautėsi, dabar turi pakeisti įpročius. Žiema dar neatėjo, nes neturėjome nei kritulių, nei ledo. Patarčiau vairuotojams būti budriems, atsargiems, tikrai bus situacijų daug sudėtingesnių. Tačiau mes negalime mesti pajėgų, kurioms nėra realaus poreikio. Kam barstyti smėliu sausą asfaltą?" - klausė D.Visockis. Jis patikino, kad smėlio, druskos ir technikos, tvarkyti slidžias gatves, šiai dienai pakanka.

Skaitytojams pasirodė įdomu, kas būtų atsakingas, jei dėl nekokybiško gatvių nuvalymo atsitiktų avarija. "Kauno švaros" atstovas patikino, kad pasirašius sutartį su Kauno miesto savivaldybe, atsakomybę dėl gatvių kokybės prisiimti turi būtent "Kauno švara".

"Yra patvirtintas gatvių sąrašas, kurias privalome nuvalyti prioritetine tvarka. Be abejo, šalutinės gatvės išlieka slidesnės, o kitos - išvis nevalomos. Todėl atsakomybės už visą miestą prisiimti negalime", - pridūrė D.Visockis.

Taupumo sumetimais "Kauno švara" gatves valo tik esant ekstremalioms sąlygoms. Vieną kartą pabarstyti miestą šlapia druska  kainuoja 40-50 tūkst. litų, o druskos-smėlio mišiniu - beveik 200 tūkst. litų. 

"Taigi nesudėtinga paskaičiuoti, kokių pinigų negautų mūsų mokyklos ir darželiai, pensininkai ir t.t. Tad kiekvienas miestietis turėtų suprasti ir prisidėti prie žiemos problemų savo atidumu, žieminių padangų įsigijimu ir pan.", - specialistas ragina kauniečius ne tik saugoti savo sveikatą, bet ir taupyti pinigus.

Daugiau atsakymų galite rasti čia.


Šiame straipsnyje: žiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių