Kauno scenoje - N.Juška ir „Dulkių spindesys“ (papildyta)

Antroji šokio spektaklio „Dulkių spindesys“ premjera išsiskyrė baleto žvaigždės spindesiu – Kauno scenoje primą kartą šoko Lietuvos baleto primarijus Nerijus Juška.

Sausakimša teatro salė
Šeštadienio vakarą Kauno valstybinio muzikinio teatro salė buvo sausakimša, pasienius ramstė vienas kitas stovintis žiūrovas. Scenos uždanga antrą kartą pakilo naujam šokio spektakliui „Dulkių spindesys“, kurio choreografiją ir libretą sukūrė teatro baleto trupės vadovas Dainius Bervingis ir baleto trupės artistas Gintaras Visockis.
Spektaklyje apie meilę, peržengiančią socialinius skirtumus, pagrindinius įsimylėjėlių – naivaus jaunuolio ir prostitutės – vaidmenis kūrė N.Juška ir teatro prima balerina Justina Vitkutė. Skambant Lino Adomaičio muzikai su persipinančiais klasikos ir džiazo, hiphopo, funk‘o motyvais, scenoje sukosi teatro baleto trupės artistai ir choristai – prostitutės, benamiai, girtuokliai, vagys, suteneriai ir jų bosas (Saulius Skambinas). Beveik visa choro grupė kaip lygūs su lygiais skirtingų šokio stilistikų žingsniais sukosi masinėse scenose, kur vienu metu šoko beveik 50 žmonių.

Šuoliams per maža scena
Išėjusių nusilenkti atlikėjų nuo scenos ilgai nepaleido publikos aplodismentai, kurių daugiausia buvo skirta N.Juškai. Po spektaklio baleto primarijus guodėsi esąs pervargęs nuo didžiulio darbo krūvio. „Tik grįžau iš gastrolių Rusijoje, per kelias dienas turėjau išmokti savo rolę šiame spektaklyje. Sekmadienį laukia „Spragtukas“ Vilniuje, todėl šią savaitę dirbau taip: ryte repeticija Kaune, po pietų – Vilniuje, vakare – vėl į Kauną. Esu žiauriai pervargęs – pastaruoju metu dirbau iki išprotėjimo“, – pasak baleto artisto, baisiausia, kad ir artimiausiu metu nenusimato jokio poilsio. – „Tačiau džiaugiuosi, kad šoku Kaune su fantastiška trupe, fantastiška partnere. Žiūrovai – taip pat puikūs.  Labiausiai gaila, kad teatro scena maža – nėra vietos dideliems šuoliams, viską reikia daryti po savim.“
Ant teatro durų tą vakarą kabėjo baleto primarijaus pasirašyti skelbimai, kviečiantys žiūrovus po spektaklio pabūti kartu, nusifotografuoti. „Tai – Vilniaus nacionalinio operos ir baleto teatro žvaigždžių tradicija“, – paaiškino teatro rinkodaros vadovė Lina Stankevičiūtė. Prie tokių susitikimų nepratusi Kauno publika susitikti su baleto žvaigžde iš Vilniaus rinkosi nedrąsiai. Per 10 minučių į Baltąją salę sugužėjo apie 40 žiūrovų. „Gaila, nepasiėmiau fotoaparato. Ar nufotografuosi mane su N.Juška mobiliuoju telefonu?“ – šnibždėjosi dvi merginos.
Netrukus į salę atskubėjo nespėjęs persirengti, tik prakaitą nuo veido nubraukęs baleto artistas. Žiūrovai – daugiausiai moterys – rikiavosi į eilę nusifotografuoti, įteikti gėles, trumpai pabendrauti. Ant spektaklio bukletų vilnietis noriai dalijo autografus. „Pavargau, net rankos dreba“, – sunkiai raitydamas parašą tarsi atsiprašė N.Juška. „Visas spektaklis sužavėjo, o ypač – jūsų vaidmuo“, – už sukurtą vaidmenį primarijui dėkojo žiūrove iš Šiaulių prisistačiusi moteris.

N.Juška – neeilinis įvykis
Tuo tarpu iš teatro besiskirstanti publika dalijosi spektaklio įspūdžiais. „Atėjo L.Adomaitis, išvaikė visą orkestrą, padėjo tris kolonėles, ir še tau. Man šiek tiek trūko gyvų instrumentų. Bent pagrindiniai instrumentai – smuikas, gitara, fortepijonas – galėjo skambėti gyvai. Šokis – puikus, gal kiek trūko sinchroniškumo. O tai, kad N.Jušką matėme Kaune – neeilinis įvykis, tai šį tą sako ir apie šio projekto kokybę“, – mintimis dalijosi radijo ir televizijos laidų vedėjas Vytenis Sinkevičius.
Choreografė, Kauno šokio teatro "Aura" vadovė Birutė Letukaitė prisipažino iš teatro baleto trupės tikėjusis daugiau. „Matyti, kad teatro baleto trupė turi potencialo, scenoje jie tiesiog tryško energija. Ši trupė galėtų daryti daug įdomesnius dalykus nei tai, ką dabar matėme. Žaviuosi balerinų sugebėjimu šokti ant aukštakulnių, tačiau skirtingos šokių stilistikos perteiktos pernelyg tiesmukai, be choreografinės fantazijos. N.Juška, kaip šokantis pagrindinę partiją – neišnaudotas. Matėme tik kelis pasikartojančius klišinius judesius“, – tikino šiuolaikinio šokio mokyklai atstovaujanti moteris.
Spektaklį žiūrėjęs prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas gyrė „Dulkių spindesį“ ir prisipažino siekiantis nepraleisti gerų spektaklių Kauno muzikiniame teatre. „Džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra tokių talentų, kokius šiandien matėme scenoje, suteikiančių kultūrinės ir dvasinės šilumos“, – prelato žodžiais, kiekvienas talentas, atiduodantis visą savo širdį pašaukimui, sukuria didžiulį indėlį tautos dvasiniam gyvenimui.

Daugiau apie spektaklį skaitykite pirmadienio, lapkričio 22 d., "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių