Kauno savivaldybei gresia bankrotas

Kiekvienas Kauno savivaldybės gaunamas milijonas pradingsta it lašas jūroje. Miesto skolos jau siekia apie 123 mln. litų. Ne vienas kreditorius grasina areštuoti sąskaitas.

Savivaldybės Apskaitos skyriuje gulintys kreditorių sąrašai netrumpėja. Ne vienas jų savivaldybei be užuolankų grasina sankcijomis. Jų imtis galvoja ne tik privačios bendrovės, bet ir „Sodra“.

„Šiandien „Sodrai“ pervedėm milijoną litų. Susitarėme, kad dar palauks“, - pirmadienį sakė Apskaitos skyriaus vedėja Birutė Liaudenskienė.

„Sodrai“ savivaldybės skola jau siekė septynis mln. litų, o iš viso miestas įbridęs į 123 mln. litų skolų liūną.

„Mes skolingi visiems, su kuo turime kažkokių reikalų, bet visi yra geranoriški ir supranta situaciją. Šiandien pervedėm apie aštuonis mln. litų, rytoj dar kažkiek pervesim, bet beveik visa našta liks kitiems metams“, - optimizmu netryško B.Liaudenskienė.

Pirmadienį savivaldybė pervedė 6 mln. litų „Kauno energijai“ už šildymą, 145 tūkst. litų „VST“ - už elektros energiją.

„Prieš savaitę perskirstėme biudžetą, todėl šiek tiek pinigų atsirado. Kažkoks judėjimas yra, bet situacija išties prasta. Didžiausia problema, kad negavome planuotų 79 mln. litų iš gyventojų pajamų mokesčių (GPM)“, - apgailestavo meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybė šiaip ne taip išmokėjo atlyginimus biudžetinių įstaigų darbuotojams. Skolos iki metų pabaigos gali aptirpti, tačiau nežymiai. Skolų našta nusikels į kitus metus, kurie turėtų būti ne ką geresni, tačiau savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas viliasi, kad sausį įsiskolinimus pavyks dar šiek tiek apkarpyti.

„Pavyzdžiui, pernai sausį įkrito tikrai daug pinigėlių, o kol nebūna patvirtintas savivaldybės biudžetas, jais galime padengti dalį skolų“, - sakė V.Gudėnas.

Kitais metais savivaldybei šiek tiek daugiau oro leis įkvėpti nuo sausio įsigaliosiantis naujas gyventojų pajamų mokesčių (GPM) perskirstymas. Šiemet Kauno biudžete likdavo 71 proc. nuo kauniečių sumokamų GPM. Kitais metais ši dalis sieks 94 proc.

Tačiau bendra finansinė padėtis kitais metais bus prasta. Todėl savivaldybė bus priversta imtis dar daugiau nepopuliarių sprendimų.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių