Kauno rajone gyventojų daugėja, problemų - taip pat

Kauno rajono gyvenvietėse ir sodų bendrijose daugėja žmonių. Kas mėnesį seniūnijose savo gyvenamąsias vietas deklaruoja po kelias dešimtis naujų gyventojų.

Kuriasi soduose ir naujuose kvartaluose

Paskutiniais mėnesiais kas mėnesį po 40 naujų gyventojų deklaruoja savo gyvenamąją vietą Domeikavos seniūnijoje. Pasak Domeikavos seniūno Raimondo Stankaus, palyginti su praėjusiais metais, šiemet seniūnijoje gyvena 1 tūkst. žmonių daugiau. Iš viso Domeikavoje dabar gyvena 7,5 tūkst. žmonių.

„Gyventojų skaičiaus augimą lėmė ekonominės priežastys. Mūsų apylinkėse ir kaimuose pernai ir užpernai itin aktyviai buvo vystomi gyvenamieji kvartalai, todėl natūralu, kad gyventojų skaičius augo. Jaunos šeimos pasirinko gyvenimą priemiestyje - juk iki Kauno vos keli kilometrai", - Domeikavos privalumus vardijo seniūnas.

Jo duomenimis, gyvenvietės gimnazijoje dar yra laisvų vietų, tuo tarpu vaikų lopšelyje - darželyje apie 100 vaikų laukia eilėje.

„Esu įsitikinęs, kad Domeikavoje gyventojų daugės. Nekilnojamojo turto vystytojai čia suplanavę didžiulius gyvenamuosius kvartalus: Varluvos, Radikių, Žemaitkiemio, Rožių gatvės. Todėl tikrai turėsime daugiau gyventojų", - pasakojo R.Stankus.

Daugėjant gyventojų išryškėjo gyvenvietės infrastruktūros trūkumai. „Pagrindinėje Domeikavos gatvėje - Vandžiogalos plente - piko valandomis susidaro didžiulės spūstys. Be to, gatvė neapšviesta", - portalui sakė Domeikavos seniūnas.

Pirminės sveikatos priežiūros stoka

Aplink Lapių miestelį yra įsikūrusios 38 sodų bendrijos. Pasak miestelio seniūno Rimanto Stankaus, daugiausia naujų gyventojų kuriasi „Šatijų" sodų bendrijoje, kurioje suformuota beveik 800 sklypų. Nauji gyventojai stato naujus arba rekonstruoja senus namelius. Kadangi Lapių miestelio Upelio gatvė ribojasi su šios sodų bendrijos ribomis, tai ir mokykla, ir darželis ranka pasiekiami", - tikina R.Stankus.

Kas mėnesį Lapių seniūnijoje savo gyvenamąją vietą deklaruoja 30-40 naujų gyventojų. Šiuo metu deklaravusiųjų skaičius siekia apie 2,8 tūkst.

Pasak seniūno, Lapių mokykloje kol kas dar vietų yra - šiais metais mokosi 298 moksleiviai. 

 „Šiemet sukomplektavome vieną pirmokų klasę, tačiau kitais metais turėsime dvi. Mūsų lopšelyje - darželyje yra 70 vietų, o laukiančiųjų eilė nusidriekė keleriems metams į priekį", - portalui teigė R.Stankus.

Piko valandomis Lapių link vedančiame plente susidaro ilgos automobilių eilės. „Šiame kelyje aplenkti kitą automobilį tikrai sunku", - teigia seniūnas.

Lapių gyventojams nerimą kelia ir tai, kad miestelio medicinos punktas įsikūręs sename pastate be patogumų, o daugėjant gyventojų didėja ir medicinos paslaugų poreikis. Apie pusė miestelio gyventojų užsiregistravę Lapių medicinos punkte, kiti gi prispirus ligai važinėja į Šilainius. Šiuo metu Lapėse statomas privatus medicinos centras, kuris, kaip tikisi seniūnas, bus atidarytas kitų metų balandį.

Atliekų surinkimo problemos

Šiuo metu Samylų seniūnijoje savo gyvenamąją vietą deklaravę apie 4,7 tūkst. gyventojų. Iš jų sodų bendrijose gyvena apie 800 žmonių. Šioje seniūnijoje didžiausias Kauno rajono sodų bendrijų skaičius - iš viso 59. Seniūnijoje įsikūrusios 7 gyvenvietės: didžiausioje iš jų Šlienavoje gyvena apie 2 tūkst., Vaišvydavoje - 500, Žiegždriuose - 400 žmonių.

Pasak Samylų seniūno Sauliaus Banionio, kas mėnesį gyvenamąją vietą deklaruoja apie 30 naujų gyventojų. „Kuriasi daugiausia jaunos šeimos. Tai lemia ekonominės priežastys, nes būstų kainos mieste didžiulės, o soduose nusiperka namelį ir gyvena. Susisiekimas mūsų seniūnijoje geras, mokyklų yra: artimiausia - Vaišvydavos pagrindinė, kiek tolėliau Šlienavos, Viršužiglio mokyklos", - pasakoja seniūnas.

Pasak jo, antra grupė naujų gyventojų - tai žmonės, kuriuos galima priskirti socialinės rizikos grupei, taip pat daugiavaikės šeimos. Seniūnijos darbuotojams iškart atsiranda daugiau darbo: socialiniai darbuotojai turi lankyti tokias šeimas, tvarkyti pašalpų dokumentus. Jeigu naujieji gyventojai savo gyvenamosios vietos seniūnijoje nedeklaruoja, tai seniūnija už tą gyventoją lėšų negauna. Samylų seniūnas spėja, kad maždaug apie 2 tūkst. žmonių gyvena nedeklaravę savo gyvenamosios vietos.

Samylų seniūnija susiduria su didžiulėmis buitinių atliekų surinkimo problemomis. Pasak S.Banionio, pagal įstatymą sodų bendrijų pirmininkai privalo pasirūpinti, kad bendrijų teritorijoje būtų pastatyti buitinių atliekų konteineriai. Tačiau taip ne visada atsitinka.

„Mūsų miškai šiukšlėmis tiesiog užversti. Kiekvienas gyventojas turėtų turėti sutartį su seniūniją aptarnaujančia „Kauno švara".  Tačiau ne visi tokie sąmoningi", - apgailestauja seniūnas.

Be to, buitines atliekas surenkantys sunkvežimiai negali įvinguriuoti į siaurus sodų keliukus.

Vasaromis sodų bendrijose gyventojų dar padaugėja. Kauno rajono policijos Girionių nuovados duomeninis, Samylų seniūnijoje pastatyta apie 6 tūkst. sodų namelių, kurie užima apie 15 kilometrų pamario. „Jaunimas atvažiuoja pasilinksminti, kyla muštynės, jie neduoda ramybės tiems, kurie gyvena nuolat", - pasakojo S.Banionis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių