Kauno politikai pradėjo vilioti rinkėjus

Jų veidai vis dažniau šmėsčioja televizoriaus ekranuose  ir įvairiuose renginiuose, o skambūs pareiškimai „žmonių labui“ žarstomi kiekvienai progai pasitaikius. Nors rinkimai į savivaldybių tarybas vyks kitų metų vasarį, rinkėjų balsų medžioklė jau prasidėjo.

Tampa tarsi klounais

Kauno meras Andrius Kupčinskas imasi globoti vis daugiau renginių, o savivaldybės specialistai platina jį liaupsinančius pranešimus spaudai. Vicemeras Stanislovas Buškevičius, nebesitikėdamas nustebinti kauniečių šokinėdamas iš medžių, pasirinko kitą amplua – televizijos šou laidoje leido skandalais pagarsėjusiai dainininkei Dainai Bilevičiūtei kuistis po asmeninius daiktus.

Konservatorius Raimundas Kaminskas išleido asmeninių fotobiografinių fragmentų knygelę „Viskam yra metas“. Tai tik politikų reklaminių triukų keli pavyzdžiai.

„Čia dar tik pradžia. Įdomumai dar laukia ateityje“, – šyptelėjo vienas Kauno miesto tarybos narys, kol kas tik kuriantis savo rinkimų kampanijos strategiją.

A.Kupčinskui didelių pastangų būti matomam nereikia. Tokią galimybę suteikia mero  pareigos. Ir, atrodo, kad miesto vadovas neatsispiria pagundai pasinaudoti tarnybine padėtimi. Ne kartą savivaldybės viešųjų ryšių specialistai platino merą liaupsinančius pranešimus, o A.Kupčinskui tapus Kauno konservatorių lyderiu, išsiuntinėjo ir šios partijos informaciją. Sovietmečiu tai būtų buvę supantama, nes valdžia ir partija buvo vienas darinys.

A.Kupčinsko pavardė buvo nuolat kartojama reklamose prieš Kauno dainų ir šokių šventę, skirtą Žalgirio mūšio sukakčiai paminėti. Meras buvo šios šventės globėjas. Nežinia, kokia tos globos išraiška, nes A.Kupčinskas pačioje šventėje nepasirodė. Iš anksto žinodamas, kad išvyks trijų savaičių komandiruotei į Jungtines Amerikos Valstijas ir šventėje nedalyvaus, politikas visgi nepraleido progos pasireklamuoti.

Reklamą vadina ataskaita

Niekas nepaneigs, kad aktyvūs veiksmai viešumoje, dažnas rodymasis televizijų laidose turi įtakos rinkimų rezultatams.

Tarybos narys konservatorius R.Kaminskas neigia, kad birželio pradžioje dienos šviesą išvydusi fotografijų, dokumentų ir faktų knyga apie jo asmeninį gyvenimą, politinę bei visuomeninę veiklą yra pasirengimo artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams dalis.  „Politikai dalyvauja vienokio ar kitokio lygmens rinkimuose. Tai vienas iš politikų tikslų“, – samprotavo R.Kaminskas.

Jis knygą apie save pavadino tarybos nario ataskaitos dalimi ir sakė ją išleidęs už savo lėšas. Politikas neslėpė, kad leidybai dalį lėšų skyrė iš tarybos nariui skiriamos sumos kanceliarinėms, transporto, ryšio paslaugoms apmokėti.



Paklaustas, kodėl anksčiau tokių ataskaitų neleisdavo, R.Kaminskas tikino savo veiklą pristatydavęs savo interneto svetainėje, tarybos komitetuose. Informacija apie tai pasiekdavo tik tam tikrą rinkėjų dalį. Per pastaruosius metus R.Kaminskas buvo itin dažnas svečias Kauno mokyklose, ligoninėse, poliklinikose, kitose įstaigose. Tai atspindi ir politiko knyga, ir savivaldybės viešųjų ryšių specialistų platinti pranešimai.

Nors R.Kaminskas teigė nesinaudojantis viešųjų ryšių specialistų pagalba, negailėjo kritikos savivaldybėje šį darbą dirbantiems žmonėms. „Savivaldybė galėtų turėti efektyvesnius viešuosius ryšius ir padėti tarybos nariams. Dėl nesusikalbėjimo su jais kartais kyla nesusipratimų ir su rinkėjais“, – neslėpė nepasitenkinimo konservatorius. Jis greičiausiai nepastebėjo, kad savivaldybės specialistai platina jo pranešimus, skirtingai negu kitų miesto politikų.

Dainuoja, plaukia, flirtuoja...

Nusifilmavęs televizijos šou laidoje ir leidęs „apiplėšti“ savo kambarį su erotinėmis knygomis bei suvenyrais, S.Buškevičius randa ir kitų būdų parodyti save.

Visai neseniai jis šmėžavo televizijos ekranuose seksualinių mažumų eitynių kontekste ir reiškė radikalią savo nuomonę lietuviams jautria tema. Neslėpdamas, kad prastai dainuoja, viename televizijos projekte žiūrovams sudainavo politinio atspalvio dainą kartu su Deividu Zvonkumi ir Egle Jackaite. Šią savaitę Kauno sporto ir kultūros reikalais besirūpinantis vicemeras darbo metu skubėjo į Vilnių, kur  dalyvavo Lazdynų baseino atidaryme.

S.Buškevičius prisipažino išpildęs vilniečiams duotą pažadą per baseino atidarymą po renovacijos šokti nuo tramplyno ir išbandyti naująjį baseiną.

„Buvau įtrauktas į programą, dalyvavau spaudos konferencijoje, kur ir televizijos buvo“, – gyrėsi Kauno vicemeras. Paklaustas, ar noras būti matomam nesusijęs su artėjančiais rinkimais, politikas bandė neįtininamai gintis. „Oi, ne! Pats niekada nesisiūlau, kartais paprašo manęs nusifilmuoti kokioje laidoje, bet visada gerai pagalvoju, ar verta“, – aiškino S.Buškevičius. Anot jo, dalyvavimai šou laidose yra tik žaidimai, parodantys, kad politikas – toks pat žmogus, kaip ir visi.
S.Buškevičius pastebi, kad įvairūs politikai akivaizdžiai dažniau pradėjo lankytis koncertuose, sporto varžybose, renginiuose, kur tik gali susitikti su žmonėmis. Tačiau politikas mano, kad bandymai rodytis viešumoje dabar, atėjus rinkimams naudos neduos.

„Po kelių mėnesių tai bus pamiršta, nes atsiras kitų, ryškesnių. Lemiamas yra paskutinis mėnuo prieš rinkimus“, – įsitikinęs Kauno mero pavaduotojas. S.Buškevičius neišsidavė, ar kas nors padeda formuoti jo kaip politiko įvaizdį, tačiau tikino nesinaudojantis viešųjų ryšių agentūrų paslaugomis.

Vicemeras teigė artimiausiu metu nežadantis dalyvauti jokiuose šou projektuose ir teigė, kad esą nebėra kuo jį nustebinti. „Šokti su žvaigžde siūlė, bet aš nesutikau. Visur esu buvęs, todėl nieko įdomaus ir naujo jau nėra“, – aiškino politikas.

Prisiminė savo pavardes

Nors iki oficialios rinkimų agitacijos dar daug laiko, kai kurie Kauno politikai reiškia savo nuomonę užsakymo numeriais pažymėtuose straipsniuose. Artėjančių rinkimų požymių galima pastebėti ir tarybos posėdžiuose.
Konservatoriai teigia, kad būtent dėl noro pasirodyti prieš rinkėjus socialdemokratai nutraukė paramą valdančiajai Sėkmės koalicijai. Kiek anksčiau Antikorupcijos komisijoje kilo bruzdesys, ir opozicijoje esantys politikai atsisakė dirbti teigdami, kad nepasitiki konservatoriams atstovaujančiu komisijos pirmininku R.Kaminsku.

Kaltinimais vieni kitiems apsisvaidė Miesto ūkio ir energetikos komiteto nariai. Opozicijos bandymai nuversti iš pareigų komiteto pirmininką konservatorių Gediminą Žukauską sulaukė dėmesio viešumoje, tačiau situacijos iš esmės nepakeitė.

Daugiau šia tema skaitykite penktadienį "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių