„Kauno naktys“: kas iš tikrųjų išgąsdino miesto valdžią?

Pabūgusi škotų sirgalių ir pakeitusi renginio „Kauno naktys: kultūra ir aš“ datą, miesto valdžia ieško naujų pasiteisinimų, bet leido švęsti iki ryto.

Vargiai kas galėjo tikėtis, kad dar neįvykęs renginys „Kauno naktys: kultūra ir aš“ taip išgarsės, tačiau miesto vadovų noras rasti gražesnį savo veiksmų pateisinimą, dar labiau kaitina aistras.
„Dėl tos šventės kilo toks ažiotažas. Jau norisi tą renginį pavadinti „Eina... Kaunas“, – savivaldybės tarybos kolegijos posėdyje užuominas mėtė miesto meras Andrius Kupčinskas. Jis piktinosi organizatorių viešai išsakyta nuomone, kad valdžia neleido rengti šventės pageidaujamu laiku.

A.Kupčinskas kaltino organizatorius neva jie norėję būti išskirtiniai. „Kai gavome prašymą rengti šį renginį, organizatoriai nurodė norintys gauti leidimą šventei su sąlyga, kad tą naktį daugiau niekam nebūtų išduota leidimų. Dėl to ir reikėjo keisti renginio datą. Škotų sirgaliai čia niekuo dėti“, – savo versiją dėstė A.Kupčinskas.

Nepriklausomybės aikštėje, Laisvės alėjoje ir Senamiestyje planuojamų kultūrinių renginių miesto valdžia neleido rengti rugsėjo 4-ąją, kaip pageidavo organizatoriai. Jie norėjo tęsti pernai pradėtą tradiciją ir sieti kultūros renginių naktį būtent su pirmuoju rugsėjo savaitgaliu. Miesto valdžia neslėpė, kad baiminasi kelių tūkstančių škotų futbolo sirgalių, kurie planavo atvykti į Lietuvos ir Škotijos futbolo rinktinių rungtynes Kaune.

„Jie čia atvažiuoja pasižiūrėti rungtynių, o paskui gers mieste ir vaikščios gatvėmis. Jau buvo kažkuriais metais privažiavę škotų sirgalių: išdaužė lauko kavines, Senamiesčio vitrinas. Aišku, paskui susimokėjo, nes pinigų jie turi“, – nedviprasmišką motyvą tuomet išdėstė savivaldybės Renginių organizavimo viešose vietose komisijos pirmininkas Zenonas Abramavičius.„Kauno dienos“ kalbinti į Kauną atvykę škotai tikino, kad būtų mielai sudalyvavę naktiniuose kultūriniuose renginiuose.

Nenorėdamas drumsti dvasininkų ramybės, Z.Abramavičius pernai prieštaravo didelio ekrano Rotušės aikštėje įrengimui per Europos krepšinio čempionatą.
Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegijai svarstant klausimą dėl „Kauno naktys: kultūra ir aš“ laiko pratęsimo, vicemeras Stanislovas Buškevičius pareiškė, kad tokiu sprendimu gali būti nepatenkinti gyventojai, kurių ramybę gali sudrumsti renginys. Jis suabejojo, ar leidimas švęsti iki ryto nepažeis triukšmo taisyklių ir kitų teisės aktų. Kai kurie politikai susirūpino, kas bus atsakingas už naktį po Kauną besišlaistančius nepilnamečius, kurie galbūt bus neblaivūs. Po diskusijų politikai prisiminė, kad pirmiausia už nepilnamečius yra atsakingi jų tėvai arba globėjai.
Vis dėlto, kolegijos nariai pritarė, kad renginys „Kauno naktys: kultūra ir aš“ vyktų iki 6 val. ryto.


Šiame straipsnyje: Kauno naktys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių