Kauno mokslininkams - daugiau kaip 100 milijonų

Integruoto mokslo, studijų ir verslo slėniui „Santaka“ skirta pirmoji ES fondų parama, kuri sudaro daugiau kaip 117 mln. litų. Iš šių lėšų bus įkurtas pasaulinio lygio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras.

Ketvirtadienį Kauno technologijos universiteto (KTU) Rektorato salėje iškilmingai pasirašyta sutartis dėl integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnio „Santaka“ pirmojo investicinio projekto finansavimo. Vykdant šį projektą Kaune bus įkurtas pasaulinio lygio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras, kuriam iš Europos Sąjungos fondų yra skiriama 117,2 mln. litų. Tai yra didžiausia investicija į mokslo plėtrą Kaune ir viena didžiausių Lietuvoje.

KTU studentų miestelyje, slėnio „Santaka“ teritorijoje planuojama pastatyti naują tarptautinius standartus atitinkantį nacionalinį atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) centrą. Jame telksis, anot mokslininkų, itin perspektyvių krypčių - darniosios chemijos, mechatronikos, informacinių ir komunikacinių technologijų - mokslo ir studijų potencialas.

„Įkūrus pasaulinio lygio centrą bus sprendžiamos jau įsisenėjusios, mokslinės veiklos plėtrą ir efektyvumą stabdančios problemos: pasenusi, šiuolaikinei mokslinei veiklai nepritaikyta tyrimų bazė, inovacijų poreikis, būtinybė sutelkti ir koncentruoti išsklaidytą mokslinį potencialą“, - sakė KTU rektorius profesorius Raimundas Šiaučiūnas. Visa tai, anot jo, skatins kurti inovatyvius, didesnę pridėtinę vertę turinčius produktus, stiprins šalies ekonominio ir intelektinio potencialo augimą, užtikrins efektyvų mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

Projekto iniciatoriai ir vykdytojai centre planuoja sukurti puikias sąlygas moksliniams tyrimams. Čia bus įrengtos modernia tyrimų technika aprūpintos laboratorijos, kuriose bus galima tinkamai atlikti naujus mokslinius tyrimus ir eksperimentus.

Beje, centras bus atviras tiek Lietuvos, tiek užsienio mokslo ir studijų institucijų bei įmonių atstovams - mokslininkams, magistrantams, doktorantams ir kitiems tyrėjams, atliekantiems MTEP darbus, susijusius su darniosios chemijos, mechatronikos, informacinių ir komunikacinių technologijų sritimis.

Studentams čia taip pat bus sudarytos puikios sąlygos atlikti laboratorinius tyrimus ir eksperimentus savo baigiamiesiems darbams, bendradarbiauti su mokslininkais, plėsti žinių akiratį, įgyti mokslinio tiriamojo darbo ir verslumo įgūdžių.

Pagrindinis projekto vykdytojas KTU yra didžiausias technologijos universitetas Baltijos šalyse ir viena dinamiškiausių šalies aukštųjų mokyklų, užimanti pirmaujančias pozicijas daugelyje mokslinių tyrimų ir studijų krypčių.

Bendra „Santakos“ programos vertė yra 247 mln. litų. Santakos slėnio steigėjai yra KTU, Kauno medicinos universitetas, Energetikos institutas, koncernas „Achemos grupė“, koncernas „MG Baltic“ ir bendrovė „Tiltra Group“.


Šiame straipsnyje: KTU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių