Kauno marias užklojęs storas ledas priviliojo būrį ekstremalų

Kiek apniukęs dangus ir horizontas virš užšąlusių Kauno marių ties jachtklubu ir Pažaislio vienuolyno kompleksu šeštadienį nusidažė visomis vaivorykštės spalvomis, mat čia raibuliavo galybė jėgos aitvarų ir prie ledrogių pritvirtintų burių.

“Tiesiog smagumėlis. Orai būtent tokie, kaip ir buvo žadėta išankstinėse prognozėse. Galima sakyti, kad sinoptikų pažadai šįkart išsipildė visu šimtu procentų. Tai leido surengti visas rungtis, kokios buvo suplanuotos ir numatytos renginio programoje. Tikėkimės, kad sekmadienį orai išsilaikys tokie patys ir leis visiems čia gausiai susirinkusiems ekstremalams pasimėgauti žiemiškais malonumais”, - sakė vienas iš varžybų iniciatorių ir pagrindinis organizatorius Eduardas Silva.

Ledrogių ir jėgos aitvarų varžybose iš viso susirungė per tris dešimtis ekstremalų. Dar mažiausiai tiek pat jų naudojosi proga prisiminti vasariškus malonumus net ir spaudžiant šaltukui, bet visa tai darė be sportinio azarto ir varžybose nedalyvavo. Didžioji jų dalis vėją pasikinkė vadinamaisiais “kaitais”. Jėgos aitvarų aistruoliai galėjo varžytis trejopose rungtyse: “Best Kite Freestyle”, “Course Race” ir “Kite Speed”.

Pirmojoje disciplinoje bemaž valandą laiko laisvuoju stiliumi triukus atlikinėjo ir žiūrovų bei sirgalių simpatijas pavergti mėgino du dalyviai. Šeštadienį vyravęs šiaurės rytų vėjas, nors ir nebuvo pernelyg stiprus, tačiau tapo pakankamas pagalbininkas, kad į jėgos aitvarus įsitvėrę ekstremalai virtuoziškai atliktų įspūdingus šuolius. Panašu, kad visa tai jiems pavyko, nes žiūrint iš šalies, atrodė, jog vaikinai išties laužytų bet kokius fizikos dėsnius ir taisykles.

Tuo pat metu aštuoneto formos trasoje, įrengtoje atokiau nuo kranto, treniravosi burlenčių meistrai, šįkart turėję pasitelkti ledroges. Netrukus, sulaukus tinkamo vėjo, pasigirdo buriuotojų šūkis: “Vėjo, vėjo, vėjo!”

Po akimirkos ledrogių asai, pasidalinę į dvi grupes, jau rikiavosi prie starto linijos. Maždaug per pusvalandį jie išsiaiškino, kuriam geriausiai sekasi sliuogti ne vandens, bet ledo paviršiumi. Nors burių valdymo principai ir tie patys, tačiau tam tikri niuansai skiriasi. Tai buvo matyti ir trasoje, mat šiltuoju metų laiku nepralenkiami būdavę burlentininkai žiemiškoje rungtyje sulaukė gan rimtos konkurencijos iš savo varžovų.

Finišavus ledrogių lenktynėms, varžybų teisėjai, o kartu ir sirgaliai persikėlė į kitą iš anksto parengtą starto vietą “Course Race” rungčiai. Čia savo jėgos aitvarus danguje gainiojo beveik trys dešimtys ekstremalų. Didžioji dalis jų šliuožė snieglentėmis, tačiau pasitaikė ir tokių, kurie prie kojų buvo prisitvirtinę slides.

Kurį laiką aktyviai pasitreniravę jėgos aitvarų aistruoliai išsirikiavo startui. Teisėjo pakelta raudona vėliava reiškė, kad iki starto liko penkios minutės. Vieni ekstremalai stoviniavo vietoje mėgindami suvaldyti savuosius aitvarus, kad šie neįsipainiotų į greta esančių konkurentų analogišką inventorių ir nesugadintų taip laukiamos starto procedūros. Tuo tarpu kiti užėmė “žemo starto” pozicijas ir starto signalo laukė sėdėdami ar net gulėdami.

“Teisėjau, pagreitinkite laiką, nes užpakalius nušalsime”, - tarpusavyje juokeliais laidėsi ir taip priešstartinį jaudulį sumenkinti bandė varžybų dalyviai.

Galiausiai raudoną vėliavą pakeitė žalia, tą pačią akimirką pasigirdo signalas ir tai reiškė, kad laikas skrieti pirmojo ženklo link. “Course Race” lenktynėse jėgos aitvarais vėją gainiojusiems ekstremalams teko lėkti didžiule trikampio formos trasa ir taip įveikti du ratus. Startas ne visiems buvo sėkmingas. Kad ir kaip bandė išvengti, tačiau kai kurių dalyvių jėgos aitvarai susipynė tarpusavyje. Tokią nesėkmę patyrę sportininkai sugaišo nemažai brangaus laiko ir į lyderių gretas išsiveržti jau nebespėjo .

Įtemptą dienos programą vainikavo greičio lenktynės “Kite Speed”, kuriose dalyviai varžėsi 500 metrų ilgio trasoje, kuris greičiau įveiks šį puskilometrio ilgio atstumą.

Jei tik oro sąlygos išliks tokios pačios, vėjo stiprumas nesumažės ir kryptis nepasikeis, ekstremalai savo linksmybių fiestą ant Kauno marių ledo ketina pratęsti ir sekmadienį. Tądien renginio programoje numatyta surengti jėgos aitvarų varžybas “Kite Cross” ir dar vienas ledrogių lenktynes.


Šiame straipsnyje: ekstremalailedas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių