Kauno gatvių remontas: užmojai dideli, kišenės – tuščios

Savivaldybėje baigiama rengti 2012–2014-ųjų Kauno gatvių tvarkymo programa, tačiau dėl kiauro miesto biudžeto greičiausiai bus įgyvendinta tik labai nedidelė tos programos dalis.

Planų daugiau nei pinigų

Techninių projektų rengimas gatvių rekonstrukcijai, dviračių takų įrengimas, žiedinių sankryžų remontas, pradėtų gatvių ir prospektų rekonstrukcijų tęsimas ar užbaigimas – planuojamus šių metų darbus savivaldybės tarybos kolegijos posėdyje vardijo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Anot jo, visiems programoje numatytiems darbams, kurie turėtų būti atlikti per 2012-uosius, reikėtų maždaug 30–40 mln. litų.

A.Pakalniškis pripažino, kad programa yra gerokai platesnė, nei leidžia asignavimai. „Darbai bus vykdomi pagal turimus asignavimus“, – konstatavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Jis priminė miesto politikams Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos raginimą, kad savivaldybė Kauno gatvių remontui iš savo biudžeto turėtų skirti panašią sumą, kokia atseikėjama iš Kelių direkcijos fondo. Paprastai iš šio fondo Kaunui per metus tenka apie 13 mln. litų gatvėms remontuoti. Anot A.Pakalniškio, jau ne vienerius metus Kauno gatvės tvarkomos tik už šias lėšas, o iš savivaldybės biudžeto pinigų neskiriama.

Projektai, remontai, rekonstrukcijos

Pagal optimistinį miesto gatvių remonto planą, šiemet turėtų būti parengti techniniai projektai K.Petrausko, Prancūzų, Verkių gatvių rekonstrukcijai ir dviračių takui po P.Vileišio tiltu. Pastarąjį ketinama įrengti už Europos Sąjungos lėšas.

Pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo, per šiuos metus bus tęsiama A.Juozapavičiaus prospekto, Jurbarko ir Technikumo gatvių rekonstrukcija, turėtų pajudėti Parodos ir K.Petrausko gatvių remonto darbai.

Permainų laukia Taikos ir Chemijos prospektų bei Taikos ir Pramonės prospektų žiedinės sankryžos. Sutvarkius šiuos objektus, darbininkai imtųsi žiedines sankryžas sujungiančių gatvių remonto.

2012 m. savivaldybė norėtų imtis prie Žaliakalnio turgaus vedančių ir itin apkrautų Zanavykų, Kapsų ir Zarasų gatvių remonto. Planuose įrašytos ir Kareivinių bei K.Veverskio gatvės šalia savivaldybės pastatytų socialinių būstų bei būstų, kuriuose gyvena iš grąžintinų namų išsikraustę gyventojai.

Remonto laukia dalis Nuokalnės gatvės, Basanavičiaus alėja, Radvilėnų plentas, Geležinio vilko gatvė, R.Kalantos ir T.Masiulio gatvių žiedinė sankryža. Pasak A.Pakalniškio, reikėtų numatyti lėšas Rokų viaduko remonto darbams.

Ar atidėjimas išgelbės?

Miesto biudžete ketinama numatyti 6 mln. litų įvažoms į mokyklų ir darželių, poliklinikų kiemus, tačiau šie darbai taps realybe tik tokiu atveju, jeigu šiemet sėkmingai pavyks surinkti biudžetą, kuris bus tvirtinamas vasarį. Šiemet savivaldybės pečius taip pat slėgs pernykščiai finansiniai įsipareigojimai – 2011 m. baigėsi su maždaug 60 mln. litų skyle miesto kišenėje.

Miesto meras Andrius Kupčinskas mano, kad pasiteisino gatvių remontas ilgesnėmis atkarpomis, o ne vien lopant duobes, todėl šiemet ketinama laikytis tokios politikos.

A.Kupčinskas taip pat ragina tęsti prieš metus priimto tarybos sprendimo įgyvendinimą – už 60 mln. litų atlikti kelių pagrindinių gatvių kapitalinį remontą, rangovams už darbus sumokant per 10 metų. Pasinaudojant atidėtu mokėjimu pirmiausia turėtų būti tvarkomos magistralinės gatvės: Karaliaus Mindaugo prospektas, Jonavos gatvė ir Raudondvario plentas. Tačiau ir šiuo atveju kasmet reikėtų apie 7 mln. litų iš miesto kišenės.

„Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas vardija gatvių pavadinimus, o aš skaičiuoju pinigus. Turime įvertinti, kad pradėjus darbus planuojamose gatvėse turėsime rasti lėšų ir apšvietimui, ir šviesoforams, ir kitiems kompleksiškai su gatvės remontu susijusiems darbams“, – į realią situaciją grąžino savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.


Šiame straipsnyje: gatvių remontas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomkis

Tomkis portretas
Aukštųjų Šančių gatves jau senai žada remontuoti, bet kaip nieko, taip nieko... Net šaligatvių nėra. Gėda.

Taro kortos

Taro kortos  portretas
Burimo saliono "pas Andriuka" personalas mano, kad jei pavyks per kadencija uzbaigti tai, kas pradeta prie Mikaicio, bus pati optimistiskiausia prognoze. Visos kitos prognozes bus nuleistos i san. mazgo irengini.

nu ir kas

nu ir kas portretas
kas is to jei ir remontuoja, kas antra duobe uztaiso, gi paziurekit kiek gatviu lopytu naujai, o duobe prie duobes
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių