„Kauno energija“: žiemą šiluma gali nežymiai pabrangti

Nors šiluma nuo birželio atpigo, tačiau žiemą dėl kylančios dujų kainos, šildymas vėl gali pabrangti. Miesto lopšeliai-darželiai jau prašo įjungti šildymą, tuo tarpu krizės nukamuoti gyventojai viliasi, kad brangų sezoną dar pavyks atidėti.

Vaikai darželiuose šąla

Kauno darželio-mokyklos „Žemyna“ pavaduotoja ugdymui Živilė Dubinskienė guodėsi, kad vaikams išties šalta.

„Kai dabar ta krizė ir reikia taupyti, tai mes suprantam, kad šildymo sezoną norima pradėti kuo vėliau. Tačiau mūsų mažiausiems auklėtiniams tikrai šalta, ypač, kai reikia eiti miegoti pietų - į šaltas lovytes. Grupėse, kur jau sudėti plastikiniai langai, temperatūra dar ne tokia žema. Tačiau mūsų darželyje ne visi langai pakeisti, todėl kai kuriose grupėse vaikai tikrai šąla“, - patvirtino darželio darbuotoja.

Tuo tarpu Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) ligoniai malonia šiluma jau mėgaujasi. Tiesa, tik naktimis. Autonomiškai tiekiamą šilumą Klinikos gali jungti kada panorėjusios.

„Pirmadienio vakare šildymas palatose jau buvo įjungtas, o ryte jis išjungtas. Jeigu oras daugiau vės, šildysime ir dienomis. Pernai šildymą jungėme keliomis savaitėmis vėliau“, - pasakojo KMUK direktorius ūkio ir inžinerijos reikalams Juozas Dekeris.

Pasak jo, pernai KMUK vandeniui ir radiatoriams pašildyti iš viso išleido 4 mln. 28 tūkst. litų.

Stebės dujų kainas

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos šių metų rugsėjo 10 d. duomenimis, „Kauno energijai“ buvo nustatyta 19,11 ct/kWh šilumos kaina be PVM.

Spalį įsigaliojo nauja šilumos kainos skaičiavimo tvarka, numatyta Šilumos ūkio įstatymo pataisose.

„Ar šilumos kainos keisis, tiesiogiai priklausys nuo kuro kainų pokyčių. Naujoji tvarka šilumos tiekėjus įpareigoja perskaičiuoti šilumos kainas ne du kartus per metus, kaip anksčiau, o kiekvieną mėnesį, jei kuro kainų skirtumas siekia ne mažiau 5 proc. Taigi dujoms pingant, šilumos kaina mažės, brangstant - augs. Šiuo metu pasaulinėje rinkoje dujų kaina auga, jau esama prognozių, jog žiemą šilumos kaina gali 3 - 4  proc. padidėti“, - pasakojo bendrovės „Kauno energija“ Pardavimų ir vartotojų aptarnavimo departamento direktorius Rimas Perevičius.

Šiuo metu pastovioji bendrovės „Kauno energija“ šilumos kainos dedamoji yra 5,12 ct, kintamoji - beveik 14 ct. Kintant kuro kainoms, būtų perskaičiuojama būtent kintamoji šilumos kainos dalis.

Rogių vasarą neruošė

„Kauno energijos“ duomenimis, ne visos daugiabučius eksploatuojančios bendrijos jau pasirengusios šildymo sezonui.

Spalio 1 dieną šildymo sezonui parengtų daugiabučių Kaune buvo 74 proc., įmonių bei organizacijų pastatų - 45,5 proc., privačių namų - 10,5 proc.

Gyvenamuosius namus administruojančios bendrovės, namų šildymo sistemų prižiūrėtojai šildymo sistemas turi paleisti per penkias kalendorines dienas nuo šildymo įjungimo pradžios.

„Kauno energija“ primena, kad šilumos vartotojai turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios. Apie tai jie turi pranešti šilumos tiekėjui. Daugiabučių gyvenamųjų namų patalpos gali būti pradėtos šildyti ir vėliau, jei tam pritaria dauguma gyvenamojo namo bendraturčių.

Prieš metus centralizuotą šilumos energiją miestui tiekianti „Kauno energija“ oficialiai šildymo sezoną pradėjo spalio 10 dieną. Paprastai vaikų darželiuose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose šildymas įjungiamas keliomis savaitėmis anksčiau. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių