Kauno arenos statybos konkurse – statybininkų antplūdis (papildyta)

Naująją Kauno sporto areną jau dabar norėtų statyti dešimt statybos bendrovių.

Atsiliepė didžiosios įmonės

Kauno miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas teigė, kad arenos darbų viešojo pirkimo konkurso dokumentus įsigijo beveik visos didžiosios Lietuvos statybos bendrovės.

„Jų pavadinimų negaliu sakyti dėl konkurencijos sumetimų, kitaip jos gali tarpusavyje susitarti dėl kainos. Bet iš esmės visos didžiausios bendrovės jau užsisakė konkurso sąlygas. Dokumentai sudėti į 5 segtuvus, todėl jų padauginimas užima laiko", - teigė R.Mačikėnas.

Neoficialiais duomenimis, Kauno arenos statybos konkurso sąlygas jau nusipirko bendrovės „YIT Kausta", „Mitnija", „Eika", „Panevėžio statybos trestas", „Ranga IV" ir Prancūzijos kompanija „Bouygues Batiment International" (BBI), su kuria jau anksčiau buvo nutrauktos derybos dėl rūmų statybos pagal jų projektą. Konkurso sąlygų dokumentus užsisakė dar keturios statybos bendrovės.

Prancūzai ketina statyti?

„Prancūzų bendrovė? Negaliu nei paneigti, nei patvirtinti. Jei jie ir norėtų dalyvautų konkurse, neturime jokio juridinio pagrindo tam trukdyti", - sakė R.Mačikėnas.

Anksčiau skelbta, kad ketinama pradėti derybas dėl taikos sutarties su Prancūzijos kompanija „Bouygues Batiment International". Su ja buvo deramasi dėl koncesijos sutarties, tačiau derybos nutrauktos. Abi pusės kreipėsi į teismą, prašydamos padengti nuostolius, tačiau vėliau Prancūzijos bendrovė raštiškai pranešė esanti suinteresuota taikos sutartimi.

R.Mačikėno teigimu, šis konkursas yra neeilinis. „Todėl dar prieš jį mes paprašėme Viešųjų pirkimų tarnybos pagalbos. Norime padaryti viską, kad nekiltų kalbų dėl konkurso skaidrumo ir viešumo", - sakė pašnekovas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas, išgirdęs apie areną pretenduojančių statyti bendrovių skaičių, neslėpė džiaugsmo. „Puiku, kad neeiliniu objektu labai domimasi. Neabejoju, kad laiku turėisme lėšas sporto rūmų statybai", - sakė meras.

Viešojo konkurso nugalėtojas turėtų paaiškėti liepos 16 dieną, kai bus atplėšti vokai.

Svarbiausia - ES pinigai

Konkurse gali dalyvauti statybos bendrovės iš Lietuvos ir užsienio. Projekto vertė yra 168 milijonai litų. Todėl, atsižvelgus į projekto mąstą, numatyta, kad konkursą laimėjusi bendrovė, laikinai nutrūkus finansavimui iš valstybės ir savivaldybės, įsipareigotų pusmetį tęsti statybų darbus iš savo finansinių išteklių.

Projekte numatoma, kad sporto arena talpins apie 15 tūkst. žiūrovų, o jos bendras plotas bus 35276 kv.m. Planuojamos investicijos į sporto rūmų statybą yra 168,8 mln. litų. Be to, viešosios infrastruktūros saloje statybai reikės ne mažiau kaip 64 mln. litų. Lėšų tam savivaldybė tikisi gauti iš Susisiekimo ir Aplinkos ministerijų, taip pat skolintis lėšų. Meras A.Kupčinskas teigė, kad arenos statybos ir infrastruktūros darbams šiemet turimi 45 milijonai litų.

Arenos statybos projektas bus finansuojamas ne tik Kauno miesto savivaldybės lėšomis. Tikimasi gauti ES struktūrinių fondų paramos pagal Sanglaudos veiksmų programą, taip pat - lėšų iš valstybės investicijų programos. Parduodant sporto rūmų vardą ir ložes planuojama pritraukti ne mažiau kaip 32 mln. litų privačių investicijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių