Kauno arenos kainą nustatys teismas?

Kauno vadovai plojo rankomis, kad naują areną pavyks pastatyti daug pigiau, nei planuota, tačiau "Vėtrūna" pastebimai mažinti kainą nesutinka.

"Kauno diena" rašė, kad savivaldybė tikėsi, kad Nemuno saloje statomų Kauno pramogų ir sporto rūmų statybos kaina sumažės apie 13 mln. litų.

Prieš metus pasirašytoje savivaldybės ir areną statančios bendrovės "Vėtrūna" sutartyje numatyta, kad po metų statybų kaina bus indeksuojama atsižvelgiant į Statistikos departamento nustatytą statybos sąnaudų kainų indekso pokytį. Per metus jis nukrito 13,2 proc., o savivaldybės skaičiavimais, likusių darbų sąmata siekia apie 100 mln. litų.

Savivaldybė už lapkritį atliktus statybos darbus atsiskaitys  pagal naujus įkainius, tačiau "Vėtrūna" su jais nesutinka.

"Ginčijamės dėl to, kas yra likę darbai", – sakė savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Nepatvirtintais duomenimis, suma, kurią sutiktų sumažinti "Vėtrūna" tesiekia kelis milijonus litų. Bendrovės vadovai apeliuoja į savivaldybės sąžinę sakydami, kad yra supirkę nemažą dalį būtinų statybinių medžiagą, už kurias savivaldybė dar neatsiskaitė, o dar prieš metus "Vėtrūnos" pasiūlyta statybos suma buvo ir taip daug mažesnė nei konkurentų. Esą "Vėtrūna" statybinių medžiagų kainų ir darbų įkainių nuosmukį prognozavo jau tada.

Savivaldybės ir "Vėtrūnos" advokatai vis dar ieško kompromiso, tačiau beveik neabejojama, kad jo surasti nepavyks, todėl svarstoma galimybė kreiptis į Vilniaus komercinio arbitražo teismą.

"Niekas durimis netranko. Vyksta normalios derybos, bet ginčo sprendimą greičiausiai teks palikti arbitražo teismui", – sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Manoma, kad teismo procesas galėtų užtrukti kelis mėnesius. Tuo metu savivaldybė su "Vėtrūna" atsiskaitytų už darbus atimdama 13,2 proc., o jei teismas nuspręs privačios bendrovės naudai – nesumokėta suma bus kompensuojama.

Savivaldybės atstovai teigia, kad teismo procesas statybos darbų nesustabdys. Su "Vėtrūnos" vadovais vakar susisiekti nepavyko.

Baigia derybas dėl valdymo

Vakar įvyko savivaldybės ir arenos valdymo konkursą laimėjusios konsorciumo atstovų susitikimas, kuriame abi pusės turėjo sudėlioti taškus ant arenos koncesijos sutarties punktų. Rugsėjį kalbėta, kad konsorciumas už arenos valdymą iš savivaldybės kasmet prašo mokėti po 3 mln. litų, o miesto valdžia teigė sieksianti, kad koncesininkui nereikėtų mokėti nieko. Vėliau kalbėta, kad savivaldybė neketina mokėti daugiau nei milijono per metus, tačiau abejota, ar su tokia kaina sutiks verslininkai, kurie teigė, kad arenos valdymas bus nuostolingas.

"Derybos būtų buvusios nepalyginti lengvesnės, jei konkurso dalyvių būtų daugiau. Bet manau, kad derybų procesas buvo normalus. Tokių rezultatų buvo galima tikėtis", – sakė savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas.

Susiderėtas sąlygas dar tikrins priežiūros komisija, savivaldybės tarybos komitetai, o sutartį bus galima pasirašyti tik po to, kai ją palaimins taryba. Projektas bus svarstomas ir Briuselyje.

Koncesininkas privalo į areną investuoti iki 32 mln. litų ir ją valdys 25 metus.

Arenos valdymo konkurse panoro dalyvauti vienintelis dalyvis – "Kauno Žalgirio rėmėjo" ir asociacijos "Kauno futbolo ir beisbolo klubas" konsorciumas.


Šiame straipsnyje: Kauno arena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių