Kauno apskrityje – du trichineliozės židiniai

Šių metų gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje.

Šia kirmėlių sukelta liga susirgo keturi Kėdainių rajono gyventojai ir viena Kauno gyventoja. Kokią mėsą valgydami užsikrėtė kėdainiečiai, nepavyko išsiaiškinti. Kaunietė susirgo valgydama trichinelėmis užkrėstą kiaulieną, kurios parsivežė iš Prienų rajono, pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras.

Paskerdus kiaulę, skerdiena nebuvo tirta dėl trichineliozės. Tik tuomet, kai buvo užregistruotas pirmasis susirgimo trichinelioze atvejis, buvo  atliktas mėsos likučių tyrimas, ir  rezultatas toli gražu nedžiuginantis: aptikta kirmėlių. Trichinelėmis užkrėsta skerdiena ir mėsos gaminiai (apie 230 kg) sunaikinti, o dvylikai žmonių, valgiusių užkrėstą mėsą, teks profilaktiškai vartoti vaistus nuo trichineliozės.

2007 m. trichinelioze sirgo šeši Kauno apskrities gyventojai.

Iš visų susirgimų, kuriuos sukelia helmintai (kirmėlės), trichineliozė - pavojingiausia. Ligos sukėlėjai - apvalios kirmėlės trichinelės, kurių dydis 1-4 mm, o užsikrėtimo šaltinis - įvairių gyvūnų mėsa. Gamtoje gyvūnai užsikrečia, suėsdami kitus gyvūnus (dažniausiai įvairius graužikus) bei jų lavonus (dažniausiai įvairių graužikų), kurių raumenyse yra inkapsuliuotų trichinelių lervų. Žmogus užsikrečia, suvalgęs virtos, keptos, sūdytos ar rūkytos trichinelėmis užkrėstos mėsos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių