Kauniečiai spaudžiančiam šalčiui kol kas gana atsparūs

Alytuje iki šiol šalčiausią žiemos savaitgalį mirė du smarkiai sušalę žmonės, tačiau Kaune tokių skaudžių šalčio pasekmių išvengti, atrodo, pavyko.

Kaune savaitgalį greitosios pagalbos prireikė trims gyventojams: vienas nušalo padus, du patyrė bendrą kūno atšalimą.

Kauno greitosios pagalbos stotyje, šeštadienį hipotermija diagnozuota 57 metų neblaiviai moteriai, o sekmadienį į ligoninę nuvežtas sušalęs 55-erių vyras.

„Kauniečiai pasiruošė šalčiams ir į tai pažiūrėjo atsakingai. Važiavo ir ėjo tik esant neatidėliotiniems reikalams. Tai labai svarbu. Todėl skaudesnių padarinių išvengti pavyko“, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus vadovas Kęstutis Stašaitis.

Gydytojas pastebėjo, kad, artėjant dideliems šalčiams, benamiai susiranda nakvynės vietas, pasirūpina, kad naktį nesušaltų.

Pasiteiravus, ko reiktų imtis, kad nesušaltume, K.Stašaitis pabrėžė šiltos avalynės svarbą.

„Avalynė turi būti žieminė, storu padu. Turiu didelį prašymą – aplankyti ir pasirūpinti vienišais vyresnio amžiaus žmonėmis. Jei tokiems žmonėms pasidarys bloga, jie negalės pasirūpinti savimi, sušilti, užkurti pečiaus, pasiimti vaistų“, – sakė medikas.

Pasak gydytojo, žiemą labai svarbu saugoti galūnes, nešioti kepures, šalikus ir griežtai planuoti, kiek laiko reikės praleisti lauke. Negalima pernelyg šiltai aprengti mažamečių vaikų, tačiau esant dideliems šalčiams nederėtų jų leisti ir į lauką.

„Yra ir labai užsigrūdinusių vaikų. Važinėja nuo kalno su rogutėmis, o  žandai raudoni, ir nieko blogo. Mamos turėtų patikrinti, kaip apsirengę vaikai išeina į lauką“, – pridūrė skubios pagalbos skyriaus vadovas.

Medikai taip pat įspėja per šalčius nevartoti alkoholio, nes išgėręs alkoholinių gėrimų žmogus praranda nuovoką.

K.Stašaičio teigimu, nederėtų ne tik šildytis alkoholiu, bet ir sušąlusias galūnes bandyti pakišti po karštu vandeniu. Pirmiausia reikia sušilti kambario temperatūroje, užsidėti šiltas kojines, būtina nusirengti visus šlapius ir įšąlusius drabužius, apsigaubti šiltu apklotu. Valgyti reikia šiltą maistą, gerti šiltą arbatą. Tik svarbu, kad tiek maistas, tiek arbata nebūtų pernelyg karšti.


Šiame straipsnyje: oraišaltisžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių