Kauniečiai kviečiami gelbėti gulbes

Kauniečiai kviečiami gelbėti šąlančias gulbes. Šiuo metu šimtai gulbių ir kitų vandens paukščių likusių žiemoti glaudžiasi prie Kauno hidroelektrinės užtvankos ir žemiau - Nemuno upėje esančiose properšose.

Tarp šių nusilpusių paukščių yra gulbės, antys, didieji dančiasnapiai, laukiai, kuriems būtina skubiai padėti. Kai paukščius maitina žmonės, jie gyvena net kelių kvadratinių metrų properšoje ir laukia maisto.

Visą sausį tvyrantis šaltis yra sukaustęs beveik visus vandens telkinius - atviri vandens plotai liko tik prie Kauno hidroelektrinės užtvankos ir sraunesnėse Nemuno vietose.

Dabar, kai spaudžia stiprus šaltis, paukščiai nepalieka baigiančių užakti paskutinių properšų. Šiuo metu likę paukščiai, kurie buvo maitinami nuo rudeninės paukščių migracijos pradžios ir pasilikę žiemoti, nesulaukę maisto silpsta. Išgyventi turi galimybę tik sotūs paukščiai.

Kreipiamės į kauniečius ir prašome nelikti abejingais ir kviečiame dažniau ateiti prie Nemuno ir palesinti alkanus paukščius. Pastebėjus paliegusį gyvūną, kuriam reikia pagalbos, prašome įnešti jį į šiltą patalpą, pagirdyti, pamaitinti ir pranešti apie jį Gyvūnų globos asociacijai tel. 8 686 44828 arba tel. 8 655 70058.

Skubantys padėti bado kamuojamiems vandens paukščiams, turi būti itin atsargūs eidami ledu properšų link. Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacijų vadovavimo skyriaus vadovo Gintaro Bučio, properšos Nemune, pavyzdžiui, prie Aleksoto tilto, yra dirbtinės - jas išpjovė ugniagesiai-gelbėtojai, paprašyti gyvūnų globėjų, nes nei gulbės, nei antys negali likti be vandens.

"Kauniečiai turi žinoti, kad aplink properšas yra nevienodo storio ledas, kad properšos gilios ir vienas atėjęs žmogus, įsmukęs į vandenį, vargu ar pats išlips, perspėja G.Bučys. - Beje, patekęs į vandenį žmogus turi elgtis labai ramiai, kad ne taip greitai įmirktų drabužiai. Jį gelbstintis žmogus neturi eiti prie properšos krašto, o numesti, pavyzdžiui, vieną šaliko galą skęstančiajam.

Tokiu atveju gali praversti ir šaka, pagalys ar virvė. Žodžiu, skubėdami į pagalbą gyvajai gamtai, nepraraskime sveiko proto, būkime atsargūs. Dar geriau būtų, jei žmonės iš viso nevaikščiotų sraunų vandenį dengiančiu ledu", - įsitikinęs G.Bučys.

Maitinti vandens paukščius Nemune, pavyzdžiui, prie Vytauto bažnyčios, saugiausia stovint ant betoninės krantinės, metant į properšą supjaustytas ar tik suraikytas batono riekutes (šis maistas nespėja nuskęsti).


Šiame straipsnyje: gulbės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių