Kaune uždirbama tiek pat, kiek Vilniuje

Kauniečiai gauna panašaus dydžio atlyginimą kaip ir sostinės gyventojai.

Tarptautinės konsultacijų bendrovės „Hay Group" atliktas Lietuvos atlyginimų rinkos tyrimas parodė, kad šiemet pirmą kartą Kaune mokami darbo užmokesčiai tapo panašūs į Vilniuje gaunamą atlyginimą.

Lyginant darbo sutartyse nustatytus bazinius atlyginimus, Kauno regione jie šiais metais tik 3 proc. mažesni. Praėjusiais metais skirtumas siekė 7 proc. Tuo tarpu skaičiuojant visą žmogaus piniginį atlyginimą su premijomis ir priedais paaiškėjo, kad Vilniuje ir Kaune jis tapo toks pat.

Pasak „Hay Group" generalinės direktorės Baltijos šalims Nedos Songinaitės, tai gali būti susiję su dviem veiksniais. Kauno regione darbdaviai labiau linkę taikyti premijavimo ar piniginių priedų prie atlyginimo praktiką, o tai kompensavo likusį kelių procentų skirtumą tarp bazinių atlyginimų bei suvienodino kauniečių ir sostinės gyventojų gaunamus piniginius atlyginimus.

Be to, pasak bendrovės, vis daugiau vilniečių renkasi darbo vietą Kaune, todėl pastarųjų pritraukimui ir išlaikymui reikia konkurencingo darbo užmokesčio. 

2005 ir 2006 m. bazinis atlyginimas Kaune vidutiniškai buvo 14 proc. mažesnis už Vilniaus atlyginimą, 2007 m. - 7 proc., o šiemet skirtumas sumažėjo iki 3 proc. Bazinis atlyginimas kartu su kintamais priedais 2005 m. Kaune buvo 16 proc. mažesnis lyginant su Vilniumi, 2006 m. - 9 proc., 2007 m. - 6 proc., o šiemet susilygino.

Kaune veikiančios bendrovės „Kraft Foods" personalo vadovė Kristina Raubienė pažymi, kad jų bendrovėje jau ne vienerius metus yra darbuotojų, kurie į darbą važinėja iš Vilniaus.

„Vadinasi, sugebame pritraukti Vilniuje gyvenančiuosius atvažiuoti ir dirbti Kaune. Kadangi tiek vadovų, tiek gerų specialistų trūkumas buvo ypač juntamas kelis pastaruosius metus, natūralu, kad, siekdamos juos išlaikyti, įmonės turėjo prisitaikyti prie rinkos diktuojamų sąlygų. Be to, besikreipiantys kandidatai buvo labiau linkę išsakyti savo sąlygas nei įsiklausyti į darbdavio pasiūlymus ir tai kilstelėjo atlyginimų kartelę", - sako K.Raubienė.

Anot jos, pamažu ryškėja tendencija, kad bendrovės siekia išsiskirti, pritraukti ir išlaikyti darbuotojus ne vien piniginiu atlyginimu, bet ir skirdamos dėmesio papildomoms priemonėms, susijusioms su darbuotojų gyvenimo kokybės gerinimu, ilgalaikėmis motyvavimo programomis.    

Atliktas „Hay Group" tyrimas parodė, kad Kaune aukščiausius atlyginimus gauna darbuotojai, dirbantys įmonių pardavimų, gamybos, finansų srityse. Tuo tarpu Vilniuje daugiausia uždirba  klientų aptarnavimo, pardavimų ir finansų sektorių darbuotojai.

Pardavimų, gamybos, administracijos darbuotojai Vilniuje ir Kaune gauna panašų atlyginimą. Darbuotojai, užsiimantys klientų aptarnavimu, Kaune uždirba vidutiniškai 11 proc. mažiau nei vilniečiai, o finansų srityje dirbantys - 5 proc. mažiau, lyginant bazinius atlyginimus. 

„Hay Group" šiais metais atliktame tyrime Lietuvoje dalyvavo daugiau kaip 200 įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių