Kaune ugnis nuniokojo medinį daugiabutį (dar papildyta)

Antradienio rytą Žaliakalnyje kilęs gaisras sukėlė ant kojų didžiules ugniagesių gelbėtojų pajėgas. Operatyvaus pareigūnų darbo dėka, žmonių aukų išvengta.

Pranešimas apie nelaimę Bendrajame pagalbos centre gautas 10.08 val. Trumpuoju pagalbos telefono numeriu 112 skambinę gyventojai pranešė, kad dega Žemaičių gatvės 55 numeriu paženklintas dviaukštis medinis daugiabutis namas su palėpe, o viduje gali būti žmonių.

Įvykio vietoje jau netrukus dirbo penkios ugniagesių autocisternos, automobilinis keltuvas su bokšteliu ir ypatingoms operacijoms vadovaujantis štabo pareigūnų ekipažas. Iš viso dirbo kelios dešimtys ugniagesių. Informacija skubiai perduota ir greitosios pagalbos medikams, kurių brigada netruko pasirodyti gaisravietėje.

Anot ten budėjusių medikų, užsiliepsnojusio namo gyventojai rimtesnių sužalojimų išvengė. Į jų automobilį buvo atvesta viena vyresnio amžiaus moteris, tačiau paaiškėjo, kad ji dūmais neapsinuodijo, o veikiau patyrė smarkų išgąstį. Kita iš degančio namo evakuota gyventoja nusidegino rankos plaštaką, tačiau jai pagalba irgi buvo suteikta vietoje.

Iš viso minėtame name yra septyni butai. Gaisro metu namuose buvo mažiausiai penki žmonės.

„Grįžau iš kaimynystėje gyvenančios senutės ir prisėdau padirbėti prie kompiuterio ir išgirdau kieme kažkokį triukšmą. Išėjusi į balkoną iškart pajutau dūmų kvapą ir lauke mačiau kaimyną, kuris šaukė, kad degame. Grįžti į kambarį jau nebegalėjau, nes jis vos per kelias sekundes buvo užtvindytas tirštais dūmais. Šaukiausi pagalbos stovėdama balkone“, - pasakojo viena antrojo aukšto gyventoja.

Moterį iš balkono iškėlė kopėčias iki jo vikriai ištiesę ugniagesiai gelbėtojai. Iš ugnies gniaužtų išplėšta gyventoja iškart nurodė, kad palėpėje virš jos buto gyvena garbaus amžiaus moteris: „Labai bijojau, kad tik Stefutė nebūtų sumaniusi išeiti į laiptinė, nes joje nuo dūmų buvo tiesiog tamsu. Ji būtų kaipmat užtroškusi dūmais. Laimė, viskas baigėsi laimingai. Pareigūnai kopėčiomis nukėlė ir ją. Gaila tik, kad žuvo jos bute likusios augintinės - dvi papūgėlės.“

Anot įvykio liudytojų, iš viso ugniagesiai gelbėtojai evakavo keturis viršutiniuose aukštuose įstrigusius gyventojus.

„Ugniagesiai atvyko tiesiog žaibiškai. Vos spėjome sureaguoti kas vyksta, o pirmieji jų automobiliai jau buvo čia“, - pasakojo kitas užsiliepsnojusio namo gyventojas.

Tuo metu dūmų kamuoliai jau veržėsi pro pastogę, o liepsnų liežuviai plaikstėsi pro pirmojo aukšto langus. Tapo aišku, kad gaisro epicentras yra kaip tik viename pirmojo aukšto butų Malšinant ugnį, kone visos daugiabučio patalpos sulietos vandeniu, prireikė nuardyti dalį stogo.

„Buvau užėjęs vidun. Mano butas lyg ir neapdegė, tik baisiai aprūko. Visos sienos pajuodusios“, - bendraudamas su to paties likimo kaimynais save guosti mėgino antrame aukšte gyvenantis vyras.

Paaiškėjo, kad nelaimė kilo dėl viename pirmojo aukšto butų kilusio dujų nuotėkio iš ten stovėjusio propano dujų baliono. Vieni gyventojai teigė, kad dėl nuotėkio balionas sprogo, o kiti teigė driokstelėjimo negirdėję. Tačiau jų iškeltai pirminei versijai apie gaisro priežastį linkę pritarti ir nelaimės aplinkybes tiriantys ugniagesiai. Ugnį malšinę pareigūnai apdegusį dujų balioną išnešė laukan.

„Tiems pirmojo aukšto gyventojams jau kuris laikas atjungtos dujos. Dėl to jie pasistatė porą nedidelių dujų balionų ir juos naudojo tiek viryklei, tiek ir butui apšildyti. Ne sykį susirinkimuose teiravomės, ar tai legalu, o jie kaskart tikindavo, kad viskas tikrai teisėta. Prašėme parodyti dokumentus, kad ugniagesiai jiems leido mediniame daugiabučiame name naudotis dujų balionais, bet iki šiol jų taip ir neišvydome. Nujautėme, kad gali atsitikti kažkas panašaus, o šiandien tie nuogąstavimai ir pasitvirtino su kaupu“, - susijaudinusi kalbėjo viena iš namo gyventojų.

Iš septynių apdegusiame name esančių butų, būsto draudimu pasirūpinti spėjo tik vieno iš jų šeimininkė. Moteris teigė norėjusi apdrausti ir namuose esantį turtą - baldus ir kitus daiktus, tačiau draudikai iškėlę sąlygą, kad tą patį privalo daryti visi gyventojai, mat jos vienos turtą drausti pernelyg rizikinga.

„Atsidūrusi tokioje padėtyje bent jau kitiems tokių medinukų gyventojams siūlyčiau nedelsti ir pasirūpinti būsto bei turto draudimu. Tikrai verta. Štai, aš neseniai atlikau remontą, įsigijau naujus baldus, o dabar iš jų nieko turbūt nebeliko“, - guodėsi moteris.


Šiame straipsnyje: gaisras Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių