Kaune snigo visą dieną. Kelininkai dirba neatsikvėpdami (papildyta)

Kaune nesiliauja snigti. Beveik visą naktį su sniegu kovojusi technika dirba visu pajėgumu. Kol kas eismo sąlygos mieste nėra tragiškos, tačiau kelininkai kovoja su laiku, nes sniegas žadamas ne tik visą dieną, bet ir ateinančią naktį.

Barstymas naudos nebeduoda

Pagrindines Kauno regiono eismo arterijas prižiūrintys „Kauno regiono keliai“ (KRG) nuo ryto išvarė savo techniką, tačiau krašto ir rajoniniuose keliuose paliko minimalias pajėgas, nes didžiąją dalį pastangų metė magistralinius kelius padengusio sniego šturmui. Ant magistralinių kelių, po sniegu susidarė plonas ledo sluoksnis. Po pietų pradėjo plaukti pranešimai apie nuo kelio nulėkusius vilkikus.

„Perspėkite žmones, kad būtų atsargesni. Barstymas nebeduoda naudos, nes per šalta ir per daug sniego“, - darbų įkarštyje vairuotojus perspėjo KRK direktorius Vidmantas Lisauskas.

Tuo metu krašto ir rajoniniai keliai buvo atkrapštyti, pravažiuojami, tačiau vėjas akimirksniu formavo į važiuojamąją dalį lendančius pusnų liežuvius, kurie kėlė pavojų eismo saugumui.

Kol KRG dar bandė naikinti rajoniniuose keliuose kliūtimis virstančias pusnis, vietinius rajono kelius prižiūrinti Kauno rajono savivaldybė nuleido rankas.

„Kova su vėjo malūnais. Laukiame, kol baigs pustyti, nes dabar darbas yra beprasmis. Budim, skambiname seniūnams, bet kol kas neužklimpo nė vienas autobusas. Todėl kelių dar nevalome“, - po pietų kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjas Kęstutis Povilaitis.

Tuo metu jis jau buvos susiskambinęs su keliomis į pagalbą atskubėti galinčiomis kelius prižiūrinčiomis bendrovėmis. Budėjimo rėžimu pro langą dairėsi rajono seniūnai, kuriems pavesta ne tik parengtyje laikyti turimą savo techniką, bet ir susisiekti su pagelbėti galinčiais, traktorius turinčiais ūkininkais.

Barsto ir valo

„Kelių remonto grupės“ (KRG) barstytuvai druskos ir smėlio mišinį Kauno gatvėse pradėjo berti apie 3.30 val. Netrukus į gatves išriedėjo ir didžiąją miesto dalį nuo sniego valančios „Kauno švaros“ technika. Pirmiausia pajėgos buvo mestos prie įkalnių, o vėliau imtasi pagrindinių gatvių.

Apie 7 val., piko metu, porai valandų darbai buvo pristabdyti.

Apie 11 val. mieste sniegą valė septyni „Kauno švaros“ sunkvežimiai, keturi traktoriai ir devynios mobilios žmonių brigados, kurios buvo mestos pagrindinių pėsčiųjų takų ir autobusų stotelių valymui.

„Kauno švaros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas miesto tvarkymo reikalams Darius Visockis sakė, kad be sustojimų miestas bus valomas maždaug iki 16 val. Darbai bus atnaujinti po vakarinio piko.

Darbo greičiausiai pakaks visai ateinančiai nakčiai. Jos metu ir ketinama susidoroti su visu ketvirtadienį iškrisiančiu sniegu, nes naktimis darbas vyksta kur kas greičiau.

„Naktį mažesnis automobilių eismas, todėl jos metu tą patį darbą galime padaryti 2-3 valandomis greičiau nei dieną“, - sakė D.Visockis.

Miesto gatves druskos ir smėlio mišiniu barstančios bei dalį miesto nuo sniego valančios KRG vadovo pavaduotojas Mindaugas Norkus paragino vairuotojus nepalikti automobilių gatvių kelkraščiuose.

Per vieną kartą 9 bendrovės barstytuvai ant Kauno gatvių pažeria apie 60 tonų druskos. Vienas išvažiavimas kainuoja apie 40 tūkst. litų.

Žvarbu ir šalta

Šaltuoju metų laiku prieš išeidami į lauką pasižiūrėkite į vėjo žvarbumo prognozę. Neretai dėl vėjo žvarbumo jaučiama temperatūra yra žemesnė negu tuo metu esanti.
Ilgesnį laiką būnant atvirame ore, net nedidelis vėjo žvarbumas gali būti pavojingas sveikatai.

Ketvirtadienį Kaune prognozuojamas 8 laipsnių šaltis, tačiau pūs stiprus vėjas, gūsiais iki 22 metrų per sekundę. Vėjo žvarbumo temperatūra gali siekti 21 laipsnį šalčio. Sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė perspėja, kad tokią temperatūrą junta nuogas kūnas: „Veidas, rankos jus tokią temperatūrą, todėl patariame į lauką neiti be pirštinių, šalikų, kepurių.“

Ketvirtadienį visoje Lietuvoje numatomas sniegas, pūgos, kai kur smarkios. Vėjas pietryčių, 15-20 m/s, vietomis iki 25 m/s.

Penktadienio naktį vėjas pradės rimti vietomis jo gūsiai dar sieks 15-18 m/s, dieną jau vyraus apysmarkis pietvakarių, vakarų vėjas. Snigs, pustys ir kai kur tęsis pūgos. Temperatūra bus aukštesnė. Kaune penktadienio naktį bus apie 8, dieną tik apie 3 laipsnius šalčio.

Draudikai skaičiuoja nuostolius

Smarkėjant šalčiams, draudikai sulaukia vis daugiau pranešimų apie patirtas žalas dėl krosnių ar židinių sukeltų gaisrų. Tokių gaisrų priežastimi tampa ne tik žmonių neatsargumas, bet ir tai, kad neretai eksploatuojamos netvarkingos krosnys ir židiniai. Taip pat nemenkų nuostolių sukelia ir nuo šalčio sproginėjantys vamzdžiai.

ERGO Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius teigia, kad, remiantis draudimo bendrovės statistika, gaisrai dėl krosnių ir židinių sudaro trečdalį visų gaisrų. 2009 m. išaugo ne tik tokių gaisrų skaičius, bet ir vidutinė išmoka.
Jeigu 2008 m. gyventojai gaisro metu patirdavo vidutiniškai 16 tūkst. litų turtinę žalą, 2009 m. ji išaugo 18 proc. ir siekė beveik 20 tūkst. litų.

„Lietuvą sukausčius rekordiniams šalčiams, krosnys ir židiniai kūrenami itin intensyviai, todėl būtina įsitikinti, kad jie atitinka visus saugos reikalavimus. Taip pat svarbu nepamiršti didelės rizikos ir elgtis atsargiai - rekomenduojama šalia krosnių ar židinių nedžiovinti drabužių, arti nelaikyti degių daiktų. Be to, svarbu, kad kūrenamą židinį ar krosnį prižiūrėtų šį darbą išmanantis žmogus“, - teigia T.Nenartavičius.

Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad žala, sukelta nuo šalčio sprogus vamzdžiams, atlyginama tuo atveju, jeigu draudimo sutartyje numatyta šalčio rizika arba pasirinktas „visų rizikų“ draudimas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių