Kaune sergančiųjų gripu daugėja, uždaromos mokyklos (dar papildyta)

Dauguma vaikų ugdymo procesą sustabdžiusių Kauno miesto įstaigų dėl gripo epidemijos nedirbti planuoja iki pat lapkričio pabaigos. Visuomenės sveikatos specialistai pastebi, kad susirgimų gripu daugėja kiekvieną dieną.

Gripas plinta toliau

Kauno apskrities vyriausiosios epidemiologės Orinos Ivanauskienės teigimu, per pirmadienio parą į Kauno medicinos universiteto klinikas ir Kauno II-ąją klinikinę ligoninę buvo paguldyti 44 gripu susirgę kauniečiai. Per parą į šias dvi įstaigas dėl gripo simptomų kreipėsi 99 miesto gyventojai. 

"Sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis Kauno mieste siekia 213,8, tiek iš 10 tūkst. gyventojų serga minėtomis ligomis. Noriu pastebėti, kad Kaune sergamumo rodiklis tikrai nėra aukštas. Tačiau stabilumo požymių kol kas nepastebime, sergamumas vis dar auga", - pasakojo epidemiologė.

Kauno apskrityje didžiausias sergamumas užregistruotas Kauno, Prienų ir Raseinių rajonuose. Daugiausia serga mokyklinio amžiaus vaikai.

Veikia tik 19 mokyklų

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, pirmadienį dėl gripo buvo uždarytos 42 miesto mokyklos. Antradienį mieste jau buvo uždarytos 60 mokyklų. Iš viso Kauno mieste yra 79 mokyklos ir 88 ikimokyklinės vaikų ugdymo įstaigos.

Kauno lopšeliai-darželiai dirba visi, kai kuriuose apjungtos grupės, tačiau pačios įstaigos kol kas neuždaromos.

O.Ivanauskienės teigimu, vidutiniškai kas ketvirtam susirgusiajam diagnozuojamas gripas. Iš visų pacientų, paguldytų į ligonines, 95 procentams nustatomas taip vadinamas kiaulių gripas.

Nuo jo Lietuvoje jau mirė du žmonės - keturiolikmetis kaunietis ir 40-metis Visagino gyventojas.

Lašas jūroje

Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko teigimu, antradienį vaistinėms buvo paskirstyta 6 tūkst. vaistinio preparato „Tamiflu“ pakuočių. Penktadienį ministerija planuoja vaistinėms paskirstyti dar 14 tūkst. pakuočių. Šio preparato trūkumas pastaruoju metu buvo juntamas.

Kito antivirusinio vaistinio preparato „Relenza“ šiuo metu ir didmeninėje, ir mažmeninėje rinkoje yra pakankamai.

Šie faktai konstatuoti Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko iniciatyva vykusiame susitikime su farmacinių kompanijų, gaminančių antivirusinius vaistus, bei vaistų didmeninės prekybos kompanijų asociacijos atstovais.

Ministro įsakymu leista farmacinei kompanijai UAB „Roche Lietuva“, esant vaistinio preparato „Tamiflu“ trūkumui, įvežti jį į Lietuvą nelietuviškoje pakuotėje. Susiklosčius ekstrinei situacijai, galimybę į šalį įvežti vaistus pakuotėje, neregistruotoje Lietuvoje, numato Farmacijos įstatymas.

Papildyta: Valdiškoms įstaigoms - nemokamos kaukės

90-čiai Kauno darbo biržos darbuotojų medicinines kaukes birža išdalijo nemokamai. Padidintos rizikos grupei priskirti darbuotojai informuoti apie didesnę tikimybę susirgti gripu.

Kaip portalui pasakojo Kauno darbo biržos Personalo ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Živilė Stankevičiūtė, apsauginės kaukės buvo perkamos kelis kartus.

„Pirmąją partiją įsigijome lapkričio 10 dieną, kai gripo epidemija net nebuvo paskelbta. Be to, mūsų vadovas paskelbė apie apsaugines priemones, kurių visi turėtų laikytis. Mūsų patalpų viešose erdvėse iškabinti stendai su informacija apie asmens higieną - aprašytas čiaudėjimo, kosėjimo etiketas bei rankų plovimo procedūra“, - pasakojo Ž.Stankevičiūtė.

Pasak jos, labiausiai susirgti rizikuoja tie biržos darbuotojai, kurie tiesiogiai bendrauja su bedarbiais. Jų kas mėnesį naujai prisiregistruoja beveik tūkstantis, todėl biržos durys varstomos tikrai dažnai. Be to, paskirtu laiku nuolat lankosi ir jau užsiregistravusieji darbo biržoje.

„Jeigu tik įmanoma, su klientais bendraujame nuotoliniu būdu. Mūsų konsultantai teikia konsultacijas telefonu ir elektroniniu paštu. Be to, atšaukti visi masiniai renginiai, užsiėmimai, mokymai, konsultacijos, kuriose dalyvauja 7 ir daugiau žmonių“, - pabrėžė pašnekovė.

Šiuo metu gripu serga 3 Kauno darbo biržos darbuotojai, kiek anksčiau šia virusine liga sirgo 7 žmonės.

Ž.Stankevičiūtė neatmeta galimybės, jei gripas plistų toliau, atidėti paskirtas bedarbių konsultacijas vėlesniam laikui, kai epidemija atslūgs.

Pateikiame pirmadienį sudarytą sąrašą Kauno mokyklų, kuriose nevyksta pamokos:

J.Basanavičiaus vidurinė mokykla nedirbs iki lapkričio 25 dienos.

Milikonių, Rokų, Veršvų  vidurinė mokykla nedirbs iki lapkričio 26 dienos.

Kauno Antano Smetonos vidurinė mokykla uždaryta iki lapkričio 27 d. Pamokos vyks nuo pirmadienio.

Sargėnų, J.Grušo, K.Griniaus vidurinėse mokyklose, „Varpelio“ pradinėje mokykloje, J.Urbšio katalikiškoje vidurinėje mokykloje, Vaižganto, V.Kudirkos vidurinės mokyklose, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno, Varpo, Maironio, „Aušros“, J.Jablonskio gimnazijose, „Ryto“ pradinėje mokykloje, Humanitarinėje pradinėje mokykloje, „Atžalyno“, „Versmės“, S.Neries, A.Puškino, Vilijampolės, „Žiburio“,  J.ir P.Vileišių, Pilėnų, T.Ivanausko, „Purienų“, M.Mažvydo vidurinėse mokyklose, M.Valančiaus pradinėje mokykloje, J.Žemaičio-Vytauto ir Vydūno pagrindinėse mokyklose pamokos nevyks iki lapkričio 30 dienos.

Kai tik turėsime naujausius duomenis apie mokyklas, sąrašą būtinai papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių