Kaune seno ir naujo būsto kainos suvienodėjo

Nekilnojamojo turto rinkos sulėtėjimas būsto kainas Kaune pakoregavo taip, kad šiuo metu senos statybos butą miegamajame rajone galima iškeisti į analogišką visiškai naują butą. Atlikus rinkoje esančių kainų analizę paaiškėjo, kad senos statybos nesuremontuotų butų laikinojoje sostinėje kainos yra vidutiniškai 5-8 proc. mažesnės už visiškai naujų būstų su pilna apdaila, o kai kuriais atvejais visai nesiskiria . Be to, įvertinus seno buto kainą bei išlaidas jo renovavimui, už tokią sumą galima nesunkiai įsigyti naujos statybos butą.

Šiuo metu Kauno gyvenamojo būsto rinkoje susidariusi paradoksali padėtis. Senų butų kainos vis dar yra santykinai aukštos - galima teigti, kad šiame segmente jaučiama NT bumo laikotarpio inercija. Tuo tarpu NT statytojai jau prisitaikė prie pasikeitusių rinkos realijų ir naujai pastatytų butų kainas sumažino. Todėl šiuo metu seni ir nauji butai Kaune kainuoja labai panašiai", - teigia nekilnojamojo turto bendrovės ŽIA valda real estate" Kauno filialo vadovas Gytis Valatka.

2 kambarių 50 kvadratinių metrų ploto nesuremontuotas butas miegamuosiuose Kauno mikrorajonuose (Kalniečių, Eigulių, Šilainių, Dainavos ir t.t.) šiuo metu apytikriai kainuoja 200 tūkst. litų. Nemažai statytojų už tokią pat arba labai panašią kainą siūlo įsigyti analogišką butą naujai formuojamuose rajonuose priemiestyje (iki 10 km. nuo Kauno).

Ekspertai prognozuoja, kad tokia situacija Kauno būsto rinkoje tęsis iki šių metų pabaigos. 2009-ųjų pradžioje senos statybos būsto kainos turėtų sumažėti. Ypač prie to prisidės šildymo sezonas, nes stipriai išaugusios šildymo kainos labiausiai padidins būtent senų, nerenovuotų namų išlaikymo išlaidas. Atlikti skaičiavimai rodo, kad tokių butų išlaikymas bus 3 kartus brangesnis nei naujų.

Anot G.Valatkos, šiuo metu senų ir naujų butų kainų skirtumas Kaune vidutiniškai sudaro 5-8 proc., tačiau galima rasti ir nemažai variantų, kai panašių senos ir naujos statybos butų kaina yra vienoda.

Vidutinio naujos statybos buto naujai formuojamuose Kauno mikrorajonuose 1 kvadratinio metro kaina šiuo metu sudaro apie 4,3-4,5 tūkst. litų. Būstas senos statybos namuose miegamuosiuose mikrorajonuose kainuoja apie 4 tūkst. litų. Tokio buto renovacijos išlaidos, turint omenyje pastaruoju metu išaugusias statybinių medžiagų kainas, siekia 500-600 litų už kvadratinį metrą. Tad suremontuoto senos statybos buto kaštai iš esmės prilygsta ar net yra didesni už naujos statybos būsto įsigijimo išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių