Kaune rūkyti draus Ąžuolyne, Nemuno saloje, Zoologijos sode

Po Naujųjų miesto politikai spręs, kuriose Kauno vietose uždrausti rūkyti. Savivaldybės gydytojo tarnyba siūlo rūkorius išvaryti iš centrinių miesto gatvių, Zoologijos sodo, Ąžuolyno, Nemuno salos, Santakos, Ramybės parkuose, Miesto sode ir Prezidentūros sodelyje.

„Kai kuriuose JAV Kalifornijos valstijos miestuose uždrausta rūkyti daugiabučiuose namuose, nes nustatyta, kad tai kenkia aplinkiniams. Dėl vietų bus galima tartis ir ginčytis, bet svarbu kalbėti apie patį principą“, - tokios idėjos argumentus dėstė savivaldybės Gydytojo tarnybos vedėjo pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis.

Anot jo, Europos Sąjunga iki 20120-ųjų yra užsibrėžusi išlaisvinti Europą nuo tabako dūmų, todėl būtina pratinti kauniečius nerūpyti viešose vietose. Siūlymas drausti rūkyti parkuose ir centrinėse miesto gatvėse prieš šventes buvo svarstomas savivaldybės tarybos kolegijoje. Šiuo metu draudžiama rūkyti tik Vytauto Didžiojo muziejaus sodelyje. Laisvės alėjoje rekomenduojama susilaikyti nuo rūkymo.

A.Kažemėkaitis aiškino, kad parkuose traukti dūmą rūkoriai galės. Tai bus draudžiama daryti prisėdus ant suoliukų, arti paminklų ir ten, kur buriasi daugiau žmonių. „Tabako kontrolės įstatymas įpareigoja institucijas, organizuojančias ekskursijas ir pramogas, užtikrinti, kad rūkančiųjų ir nerūkančiųjų keliai nesusikirstų“, - aiškino Gydytojo tarnybos vedėjo pavaduotojas.

Siūlymu drausti rūkyti gatvėse ir parkuose labai apsidžiaugė sveiką gyvenimo būda propaguojantis vicemeras Stanislovas Buškevičius. „Visas pažangus pasaulis eina ta linkme, o mes liksime kažkur užpakalyje“, - susirūpino S.Buškevičius. Jis pageidauja, kad draudimas rūkyti būtų grąžintas ir į Laisvės alėją. A.Kažemėkaitis taip pat siūlo šią pėsčiųjų gatvę įtraukti į draudžiamą zoną.

Miesto mero Andriaus Kupčinsko nuomonė šiuo klausimu išsiskyrė. „Kavinėse rūkyti draudžiama. Jeigu uždrausime ir Laisvės alėjoje, miesto centras visai ištuštės. Raginčiau susilaikyti“, - į kolegas kreipėsi meras.

Tose vietose, kur rūkyti bus uždrausta, ketinama iškabinti draudžiamuosius ženklus. A.Kažemėkaitis prasitarė, kad draudimo nesilaikantys piliečiai nebus griežtai baudžiami. „Vien toks ženklas ragina mažiau rūkyti“, - pastebėjo valdininkas.

„Rūkorių vaikytis su šautuvu nereikėtų, bet kiekviena surūkyta cigaretė trenkia vyrams nesakysiu per ką“, - apie rūkymo žalą perspėjo konservatorius Gediminas Žukauskas.

Kolegija įpareigojo parengti sprendimo projektą sausio pabaigoje vyksiančiam tarybos posėdžiui.


Šiame straipsnyje: rūkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių