Kaune paskelbta gripo epidemija (papildyta)

Per dvi dienas ypač šoktelėjo susirgimų pandeminiu gripu skaičius, todėl Kauno mieste paskelbta gripo epidemija. Dar vakar sirgo tik vaikai, o dabar jau gripas guldo šeimas, sako specialistai.

Sergančiųjų sparčiai daugėja

Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis konstatuoja: kauniečiai nebeatsilaiko prieš sparčiai plintantį kiaulių gripą. Esą susirgimų ypač padaugėjo nuo trečiadienio vakaro. Savaitės pradžioje daugiausia sirgo vaikai ir jaunuoliai iki dvidešimties metų, o dabar liga plinta ir tarp vyresnio amžiaus žmonių.

„Susirgus vienam šeimos nariui, apsikrečia ir kiti. Situacija nėra gera, nes gripu jau serga įvairių amžiaus grupių atstovai“, - „Kauno dienai“ sakė A.Kažemėkaitis.

Visuomenės sveikatos centro trečiadienio duomenimis, Kaune skaičiuojami 148 susirgimai 10 tūkst. gyventojų ir 16 procentų sudaro gripas. Tačiau, anot A.Kažemėkaičio, dabar skaičiai turėtų būti didesni, nes ketvirtadienį į medikus kreipėsi daugiau sergančiųjų.

Nedirbs trečdalis mokyklų

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas ketvirtadienį visų Kauno miesto mokyklų direktoriams rekomendavo nuo penktadienio nutraukti ugdymą procesą, jeigu serga daugiau kaip 30 proc. mokinių.

Nutraukti pamokas šiuo metu gali 60 proc. Kauno mokyklų, nes jose serga daugiau kaip trečdalis moksleivių. Nuo penktadienio pamokos nevyks šv. Mato, P.Mašioto (serga 68,5 proc. moksleivių) vidurinėse mokyklose, nuo ketvirtadienio namuose mokosi Vaižganto ir Panemunės vidurinių moksleiviai.

"Nutraukti ugdymo procesą rekomenduojame iki antradienio. Kitą savaitę matysime, kokia situacija mieste ir ar galima grįžti į mokyklas", - aiškino A.Bagdonas. Jis abejoja, ar kita savaitė mokyklose bus darbinga, nes epidemija dar tik prasidėjo.

Rajono mokyklose padėtis prastėja

Gripas arba jo baimė sparčiai retina ir mokinių gretas mokyklose: vieni vaikai serga, kitų tėvai neleidžia atžalų į mokyklą, nes taip saugiau. Kauno rajono savivaldybės duomenimis, nuo penktadienio nedirbs Kačerginės pagrindinė mokykla, nes susirgo 70 proc. pradinukų.

Neveronių vidurinėje mokykloje, kur serga 69 proc. pradinukų, ugdymo procesas nestabdomas, tačiau lapkričio 20 dd užsiėmimai nevyks pirmų-ketvirtų klasių moksleiviams. Jiems skirtos savarankiško darbo užduotys. Svarstoma, ar skelbti karantiną Garliavos J.Lukšos gimnazijoje.

Trečiadienį ugdymo procesas nutrauktas Mastaičių pagrindinėje ir Garliavos Jonučių vidurinėse mokyklose, o Vilkijos gimnazijoje užsiėmimai nevyksta pirmų-aštuntų klasių moksleiviams.

Rezidentai padės gydytojams

Eilės poliklinikose pastarosiomis dienomis ilgėja, o šeimos gydytojai vargiai spėja apžiūrėti visus besikreipiančius, todėl Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į gydytojus rezidentus, prašydama patalkinti epidemijos metu.

Rezidentai apsisprendė greit - jie poliklinikose pradės dirbti dar iki prognozuojamos epidemijos viršūnės, kai pandeminis gripas išplis visose apskrityse. Šiuo metu epidemija paskelbta keliose savivaldybėse.

Darbą epidemijos metu vakar Sveikatos apsaugos ministerijoje planavo institucijos atstovai, Vilniaus universiteto medicinos fakulteto, Kauno medicinos universiteto podiplominių studijų vadovai, jaunųjų gydytojų  asociacijos atstovai. Detaliai aptartos internų ir gydytojų rezidentų galimybės dirbti pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

„Po poros savaičių epidemija gali pasiekti viršūnę. Tuomet pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms gydytojų rezidentų pagalba priimant ar vizituojant ligonius bus neprastai svarbi“, - sakė Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas.

Kasininkėms - apsauginės kaukės

Pirmoji mirtis nuo vadinamojo kiaulių gripo akimirksniu pasėjo diskusijas. Apie artėjančią pandemiją kalbama kone visur.

Kasininkės, kirpėjos, įstaigų tarnautojai, autobusų ir troleibusų vairuotojai - rizikos grupei priklausantys darbuotojai, kuriems užsikrėsti naujuoju gripu grėsmė yra kur kas didesnė negu kitiems. Ar įstaigų ir įmonių vadovai aiškina darbuotojams, kaip elgtis sparčiai sklindant virusui? Ar rengiama nauja darbuotojų pamaina, kurie pakeistų susirgusiuosius, jeigu gripas išretintų kolektyvus?

„Situaciją sekame ir jau ėmėmės priemonių. Į visas parduotuves išsiųsti paketai respiratorių, kuriuos rekomenduosime dėvėti kontaktą su žmonėmis turintiems darbuotojams, peržiūrime darbo grafikus“, - tvirtino prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Ji neabejoja, kad apie plintantį virusą kalbama visose parduotuvėse, tačiau esą masinės panikos nėra. Kiekvienos parduotuvės vadovai yra įpareigoti atidžiai stebėti kolektyvą, o pastebėjus sirguliuojantį kolegą, kuo skubiau siųsti jį namo arba į gydymo įstaigą.

„Kiekvienos parduotuvės vadovas yra atsakingas. Jeigu bus pastebėtas sergantis darbuotojas, vertinsime tai kaip darbo pažeidimą“, - griežtai kalbėjo R.Saulytė.

Be to, parduotuvių persirengimo kambariuose iškabintos atmintinės, kaip apsisaugoti nuo gripo, darbuotojai raginami dažnai plautis rankas.

Mega: nuomininkai patys atsakingi

Prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė įsitikinusi, kad kiekvienos prekybos centre veikiančios įmonės savininkai patys turėtų rūpintis parduotuvių darbuotojais.

„Jokių instrukcijų, lankstinukų ar skelbimų apie gripą nėra. Nemanau, kad tai - mūsų atsakomybė,  „Megos“ administracija neturi darbinių santykių su pardavėjais“, - sakė R.Vyšniauskienė.

 Savo ruožtu „Megos“ administracija pasirūpino, kad valdymo struktūroje dirbantys žmonės būtų paskiepyti nuo sezoninio gripo.

„Kol kas apsauginių kaukių nenaudojame, bet nerimo yra, ypač kai išgirdome žinias apie mirties atvejį“, - kalbėjo R.Vyšniauskienė.

Ji pastebi, kad pastarosiomis dienomis prekybos centro lankytojų srautas nesumažėjo. Vadinasi, žmonės dar nepanikuoja ir nevengia masinio susibūrimo vietų, kaip rekomenduoja gydytojai.

Vaistinėse - griežta apskaita

Įsigyti antivirusinių vaistų, ypač gydytojų rekomenduojamo „Tamiflu“, pastarosiomis dienomis sudėtinga - vos viena kita vaistinė dar turi šio vaisto atsargų.

Kaune akimirksniu pasklido žinia, kad „Tamiflu“ prekiaujama Kalniečių vaistinėje. Į ją nuvykusius „Kauno dienos“ žurnalistus pasitiko užrašas vitrinoje „Prekiaujame vaistais nuo kiaulių gripo“ ir būrys darbuotojų baltais chalatais.

„Prekyba šiais vaistais griežtai kontroliuojama. Neturime teisės nė pakuotės parduoti be recepto“, - aiškino vaistininkė. Esą atvykę medikai stebi, ar prekyba „Tamiflu“ vyksta pagal taisykles.

„Gydytojas išrašė receptą, nusipirkome "Tamiflu",  tačiau karščiuojantis vaikas vaistą iškart išvėmė. Ką daryti? Ar pirkti naują dozę?“, - vaistinės darbuotojų teiravosi kaunietė Jūratė.

 Jei reikės, vaistus dalins

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pastaruoju metu gauna skundų, kad gydytojai išrašo antivirusinį vaistą kapsulėmis, o vaistinėse būtent tokio vaisto pradeda trūkti.

Anot ministro Algio Čapliko, yra kelios priežastys, lemiančios tokią situaciją. Nors farmacijos kompanijos tvirtina, kad antivirusinių vaistų poreikis bus patenkintas, nepasirūpinta, kad vaistinėse būtų pakankamai antivirusinių vaistų. Svarbu ir tai, jog gydytojai dažniausiai rašo receptą tik vaistui kapsulėmis, tuo tarpu vaistinėse pakanka antivirusinių vaistų inhaliacine ir emulsine formomis. 

Ministras tikisi, kad vaistų trūkumas nėra kuriamas dirbtinai ir farmacinės kompanijos nežaidžia žaidimo, keldamos paniką siekdamos padidinti vaistų paklausą.

„Jei iš tiesų ims trūkti antivirusinių vaistų, imsime dalinti susirgusiesiems tuos vaistus, kurie yra sukaupti Valstybės rezerve. Jei farmacininkai nevertina rimtai besiklostančios situacijos, valstybė turi svertų, kaip padėti žmonėms ir be farmacininkų pagalbos“, - sako A. Čaplikas.

Ketvirtadienį jis pavedė viceministrui Artūrui Skikui ir atsakingoms ministerijos institucijoms išsiaiškinti galimybes ir rasti tinkamus mechanizmus, kaip, esant būtinybei, Valstybės rezerve sukauptus antivirusinius vaistus dalinti susirgusiems šalies gyventojams.

Tiria klinikų veiklą

„Kauno diena“ ketvirtadienį rašo apie pirmąją vadinamojo kiaulių gripo auką - keturiolikmetį berniuką, kuris Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) mirė, pandeminiu gripu sirgęs šešias dienas.

Liga pasireiškė gripui įprastais simptomais: sloga, karščiavimu, kosuliu. Prasidėjus dusuliui ir skausmui krūtinėje tėvai atvežė vaiką į klinikas.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pavedė Valstybinei medicininio audito inspekcijai prie Sveikatos apsaugos ministerijos atlikti KMUK, kuriose trečiadienį nuo pandeminio gripo komplikacijos mirė 14 metų vaikas, veiklos auditą. Išvados ministerijai turi būti pateiktos iki lapkričio 24 d.

Kauno medicinos universiteto klinikose nuo vakar dienos taip pat atliekamas ir vidaus auditas. Specialistai aiškinasi, ar viskas buvo atlikta, kad išsaugoti paciento gyvybę.

Per maistą neplinta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai pabrėžė, kad gripo A(H1N1) virusas neplinta per maisto produktus.

Tai patvirtino ir Pasaulinė gyvūnų sveikatos organizacija (OIE) bei Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO). Maisto produktai, pagaminti ir tvarkomi laikantis higienos reikalavimų, negali būti gripo užkrato šaltiniu.

Tačiau veterinarijos specialistai pabrėžia, kad privalu laikytis maisto saugos ir higienos reikalavimų - valgyti tik tinkamai iškeptą ar išvirtą mėsą. Siekiant išvengti bet kokių maistu plintančių užkrečiamųjų ligų rizikos, ruošiant maistą virtuvėje, reikia laikytis tinkamos higienos ir apdorojus žalią mėsą, gerai nusiplauti rankas su muilu, nuplauti įrankius ir paviršius, ant kurių buvo ruošiamas maistas.

Verdant ar kepant mėsą, kai temperatūra mėsos viduje yra 70 laipsnių ir daugiau, virusai ir bakterijos žūsta.

Gripu serga tik žmonės

Nerimaujate dėl augintinių - šunų, kačių, papūgėlių? Specialistai nuramina: Lietuvoje susirgimai H1N1 virusu nustatyti tik žmonėms. Nors didelės grėsmės, kad gripo virusu nuo žmonių užkrėstų kiaulės, nėra, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina kiaulių augintojus ūkiuose taikyti biosaugos priemones.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjo Mindaugo Kašinsko, tarnyba nuolat keičiasi informacija su kitomis atsakingomis Lietuvos ir ES institucijomis apie naujojo tipo viruso plitimą.

Apskričių, miestų ir rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai šių metų pradžioje įpareigoti nuolat stebėti kiaulių sveikatą, griežtinti biosaugos priemonių vykdymo kontrolę.

„Pasienio veterinarijos postuose sustiprinta įvežamų gyvūnų ir jų produktų, žaliavų ir pašarų siuntų kontrolė“, - sakė M.Kašinskas.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių