Kaune į pagalbą pasitelkti bedarbiai kelia ir nemažai vargo

Labiausiai stichijos nuniokotus rajonus nuo pirmadienio padės tvarkyti keli šimtai bedarbių. Apie pusę milijono litų jiems įdarbinti ketinama skirti iš Europos socialinio fondo. Kaune bedarbiai jau padeda tvarkyti miestą, tačiau kaip pastebi savivaldybė, kai kurie tokio darbo privengia, praneša LTV „Šiandien“.

Išankstiniais duomenimis, Kauno gyventojams škvalas pridarė apie 170 tūkst. litų nuostolių – apgadinti automobiliai, stogai, paminklai kapinėse. Bendri miesto nuostoliai – beveik 704 tūkst. litų. Jau savaitę po škvalo Kauną tvarkančioms bendrovėms padeda kariai ir apie pusšimtis bedarbių.

„Jų talkinimas – šakų sunešimas į krūvas dideles, kad mechanizuotu būdu jas būtų galima kuo greičiau pakrauti ir išvežti iš miesto“, – pasakoja Darius Visockis, bendrovės „Kauno švara“ Miesto valymo skyriaus viršininkas.

Kauno tvarkdariai sako, kai kurie bedarbiai kelia ir nemažai vargo – arba tuoj suserga, arba tiesiog tingi dirbti.  

„Motyvacijos verstis per galvą šitie žmonės turi nedaug, todėl jei iškeliame uždavinį ir juos paliekame dirbti vienus, dažniausiai rezultatai nebūna tokie, kokių norėtume“, – sako Ramūnas Gatautis, Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Tačiau audros nusiaubtam Kaunui pagalbininkų reikia – norint visas viešąsias erdves sutvarkyti iki rugsėjo, seniūnų pateiktais duomenimis, darbo atsirastų dar maždaug 70-čiai bedarbių. Tik viskas remiasi į pinigus – darbo birža žada apmokėti ne 100, o tik 80 procentų jų atlyginimo.

Penktadalį turės padengti savivaldybė – iš kur imti apie 40 tūkst. litų, dar sprendžiama.

Tuo metu bedarbius įdarbinusioms Varėnos, Alytaus ir Kauno rajonų savivaldybėms birža padengs visas išlaidas.

„Jei nedarbo lygis viršija šalies vidurkį, darbo birža apmoka 100 proc. lėšų, skiriamų darbuotojų darbo užmokesčiui. Kauno, Varėnos ir Alytaus rajonai patenka į šitą grupę. Ten nedarbo lygis aukštesnis už šalies vidurkį, todėl mes finansuosime 100 proc. šitų atliekamų darbų“, – teigia Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis.

Įdarbinti beveik 200 bedarbių planuojama skirti beveik 0,5 mln. litų iš Europos socialinio fondo.


Šiame straipsnyje: Škvalasaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių