Kaune gidai skaičiuoja žymiai kuklesnį uždarbį nei sostinėje

Šią žiemą į Kauną daugiausia turistų užsuko iš Rusijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos. Tačiau gidai su nekantrumu laukia vasaros, kada į miestą suvažiuoja didžiausi būriai atvykėlių, leidžiančių užsidirbti kur kas daugiau. Tiesa, Kaune gidai skaičiuoja žymiai kuklesnį uždarbį nei sostinėje.

Mažiau turistų nei pernai

Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius teigė, jog per Naujuosius metus į Kauną buvo plūstelėję daugiau rusų turistų. Jų, kaip ir vokiečių bei anglų, nemažai mieste lankosi visą žiemą.

Tačiau apskritai šį žiemos sezoną Kaune apsilankė mažiau atvykėlių nei praėjusį. Pastebėta, kad beveik visiškai neliko keliautojų iš Skandinavijos.

Vasarą, kai į Kauną plūsteli didesnis miesto svečių srautas, gidams paprastai būna pats darbymetis. Viliamasi, kad ateinantis vasaros sezonas gidams bus dosnesnis nei pernykštis, kadangi dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai turėtų suvažiuoti daugiau turistų.

Per vasarą – 20 tūkst. litų

Lietuvos gidų sąjungos prezidentė Nijolė Jankauskienė teigė, jog neretai gidai dirba vos tris mėnesius per metus, nes tik tuomet būna pakankamai užsakymų vesti ekskursijas.

Jos teigimu, gidai uždirba labai skirtingai. „Priklausomai nuo gautų užsakymų vienas per vasarą gali užsidirbti 10, kitas – 15 ar net 20 tūkst. litų. Tačiau iš šios sumos atimkit mokesčius valstybei ir padalinkit visiems metams“, – siūlė paskaičiuoti ilgametė gidė.

N. Jankauskienė neslėpė, kad yra nemažai šios profesijos atstovų, ypač moterų, kurios rudenį, žiemą uždarbiauja Vokietijoje, Anglijoje – ten prižiūri vaikus, senelius. „Vien iš vasaros atlygio išgyventi sunku“, – sakė pašnekovė.

Kauną lenkia ir Panevėžys

Kauno gidų draugijos „Gidas“ vadovė Marija Aleknavičienė taip pat tvirtina, kad ekskursijų vadovai piniguose nesimaudo. Ji pabrėžė, kad dešimtis tūkstančių gali uždirbti nebent sostinėje dirbantys gidai, mat ten vyksta žymiai daugiau ekskursijų.

„Dauguma gidų Kaune uždirba šiaip sau“, – apgailestavo pašnekovė, tikinusi, kad čia per pelningiausią vasaros mėnesį ekskursijų vadovų uždarbis gali siekti iki 3 tūkst. litų.

Pasak M. Aleknavičienės, ypač apsimoka uždarbiauti lenkiškai kalbantiems gidams – šios šalies turistų gana daug, o kalbą mokančių gidų Kaune – vienetai.

„Turistai čia daugiausia pravažiuoja, sustoja tik trumpam, jie dažnai naudojasi visos kelionės metu juos lydinčių vilniečių gidų paslaugomis. Pagal mieste nakčiai apsistojusių turistų grupių skaičių mus lenkia ne tik Vilnius, bet ir Klaipėda, Panevėžys“, – teigė M. Aleknavičienė.

Stebisi, kur dingo seni žmonės

Nepaisant kartais iškylančių finansinių sunkumų, M. Aleknavičienė savo profesijos nė už ką nekeistų.

„Visi turistai labai įdomūs. Pavyzdžiui, italai ypač išsiskiria tuo, kad vėluoja. Jų laukti reikia mažiausiai pusvalandį. Japonai ateina 15 minučių anksčiau. O vokiečiai – patys nuostabiausi, jie ateina minutės tikslumu“, – lygino M. Aleknavičienė.

Lietuvos gidų sąjungos prezidentė N. Jankauskienė apie vokiečius buvo kiek kitokios nuomonės – juos apibūdino kaip pačius pretenzingiausius. „Vokiečiai gidams išsako ir skundus dėl viešbučio, maisto, nors mes su tuo nesusiję“, – sakė ji.

Pasak M. Aleknavičienės, užsienio turistai dažnai nustemba, kai Kauno kavinėse, restoranuose mato mažai pagyvenusių žmonių.

„Nepuolame užsieniečiams aiškinti, kad pensininkai gauna mažas pensijas“, – pripažino gidė.


Šiame straipsnyje: gidaiturizmasturistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai yra

Tai yra portretas
profesija, kuriai nėra nustatytas darbo įkainis už valandą. Gido darbas prilyginamas mokytojo, dėstytojo darbui, bet yra ženkliai sunkesnis ir turėtų būti atitinkamai daugiau atlyginamas. Turėtų būti nustatytas bent minimalus tarifas pagal kategorijas ir visoje respublikoje turi būti vienodai apmokama. Nesant oficialaus įkainio, tuo naudojasi turizmo firmos, siūlydamos neadekvatų atlygį, ypač pastaraisiais metais, prisidengdamos krizės vardu.

kas

kas portretas
Ir kas galėjo pagalvot, kad Zuokis pradės vykdyti užsibrėžtus tikslus (6400 ar koks ten vilniečio vidutinis atlyginimas) nuo gidų...

geraii

geraii portretas
apie kokius cia milijonus svaikstat,cia ne praha,krokuva,ar budapestas,cia pravaziuojamas turistams provincijos miestelis,cia puikiai praveda ekskursijas po miesta kelioniu vadovai ir be gidu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių