Kaunas pamažu keliasi po škvalo nokdauno (papildyta)

Kaunas palengva atsigauna po savaitgalį praūžusio škvalo, tačiau vakar šimtai kauniečių vis dar neturėjo elektros.

Keikia elektrikus

"Kaskart paskambinus į VST sako, kad elektra bus rytoj, bet ketvirtą dieną sėdime be elektros. Nė karto nematėme, kad kas nors mūsų gatvėje dirbtų", – vakar skundėsi Zuikinėje gyvenanti Jūratė.

"Manau, kad VST meluoja. Šiandien į mūsų gatvę pirmą kartą atvažiavo jų darbuotojai, kurie tik koją už kojos vilkdami pavaikščiojo ir išvažiavo. Jei tokiais tempais dirbs, elektrą turėsime po keturių penkių dienų", – vakar guodėsi Gailutės gatvėje gyvenantis Eugenijus Skučas.

Vakar dieną mieste elektros energijos neturėjo apie 300 vartotojų, rajone – apie 700. VST Kauno skyriaus viršininkas Saulius Alekna žadėjo, kad iki vakaro Kaune elektros energijos tiekimas bus atnaujintas vos ne visiems vartotojams.

Mieste ir rajone dirba 22 VST brigados, padeda kitų įmonių specialistai. Kaune taip pat pluša VST darbuotojai iš Klaipėdos, Plungės ir Akmenės.

Kauniečiai skundžiasi, kad prisiskambinti avarinei VST tarnybai beveik neįmanoma. S.Alekna teigė, kad dispečerinėje prie telefonų papildomai budi keli žmonės, tačiau tokiam skambučių antplūdžiui esą nepaskaičiuotas telefono aparatų kiekis.

"Ne dešimt, ne šimtas, o tūkstančiai vartotojų vienu metu skambino. Ateityje su panašiomis problemomis neturėtume susidurti, nes greitai pradės veikti šiuo metu įrengiamas skambučių centras", – žadėjo S.Alekna.

Nukentėjo ir dujotiekis

Po audros nukentėjo ne tik elektros energijos, bet ir dujų vartotojai. Tiesa, jų žymiai mažiau. Užvirtus medžiams ant virš žemės paviršiaus nutiesto vidutinio slėgio dujotiekio, dujų tiekimas nutrūko porai dešimčių Kiškių ir Pušų gatvių vartotojų.

Kiškių gatvės gyventoja Vilija Koncevičienė sakė sekmadienio naktį išgyvenusi tikrą siaubą. Netoli jos namų miške trūko dujotiekis ir dujos šnypštė daugiau nei valandą.

"Iki milžiniško gaisro tetrūko mažos kibirkštėles", – pasakojo išgyvenimus moteris.

"Lietuvos dujų" Kauno filialo technikos direktorius Vladas Konovalovas aiškino, kad į šį iškvietimą skubėję dujininkai užtruko, nes jiems kelią pastojo nuvirtęs medis. V.Konovalovas teigia, kad pavojus gyventojams iš tiesų buvo nedidelis.

"Gamtinės dujos dvigubai lengvesnės už orą, todėl iškart kyla į viršų ir išsisklaido. Žinoma, pavojus galėjo kilti, jeigu būtų atsiradęs koks nors ugnies šaltinis", – sakė V.Konovalovas.

Visiems vartotojams dujų tiekimą žadėta atnaujinti vakar.

Padeda ar trukdo?

"Negaliu atsakyti už "Kauno švarą", kuri turės išvežti gyventojų ištemptas šakas prie gatvių, tačiau išvartytų ir prilaužytų medžių po mėnesio miesto viešosiose erdvėse neliks nė žymės. Dar mėnesio prireiks miškams išvalyti", – kalbėjo Kaune želdinius prižiūrinčios bendrovės "Irgita" vadovas Robertas Mačiulis.

Kasdien mieste darbuojasi 120 "Irgitos" darbuotojų, 17 sunkvežimių, keturi autokeltuvai. Visą parą zuja ir "Kauno švaros" specialistai ir technika.

Tvarkytis padeda nemažai kauniečių, tačiau "Irgitos" ir "Kauno švaros" aistovai užsiminė, kad ne visų jų pagalba praverčia.

"Randame kamienų, kurių išpjautas vidurys, o malkoms netinkamos šakos paliekamos. Kažin ar tai galime vadinti pagalba. Bet dalis tikrai nuoširdžiai padeda", – sakė R.Mačiulis.

Vienas malonių pavyzdžių – Antanas Sinkevičius. Vyras nuosavu dideliu sunkvežimiu atvažiavo į Zoologijos sodą ir pasisiūlė padėti. Jis net nepretenduoja į jo automobilį kraunamą medieną.

"Kur pasakys, ten ir vešiu. Čia mano nuosava mašina – ką noriu, tą darau. Jei neturėsiu darbo, atvažiuosiu ir rytoj", – kalbėjo vyras.

Atvyko ir vicemerė

Miesto viešosiose erdvėse vakarais pluša ne vienos nevyriausybinės organizacijos, įvairių klubų nariai, į darbą nespjauna ir kai kurie politikai. Vakar į talką Ąžuolyne rinkosi partijos Tvarka ir teisingumas nariai bei jų artimieji. Tarp jų – ir naujoji Kauno vicemerė Loreta Kekienė.

Pirmadienį Kauno savivaldybė paskelbė, kad tris diena nuo 16 iki 20 val. visi kauniečiai kviečiami į visuotinę talką, tačiau pasitarę savivaldybės vadovai nusprendė visuotinę talką tęsti. Taip pat bus prašoma, kad ne tik šią, bet ir kitą savaitę padėtų kariškiai.

Nesusitaria tarpusavyje

Savivaldybė džiaugiasi, kad mieste neatlygintinai pluša labai daug kauniečių. Neretas jų piktinasi, kad miesto valdžia nesugeba išaiškinti, ką medžius pjaustantys žmonės gali daryti.

"Nėra koordinacijos ir informacijos. Vieni tarnautojai sako, kad galima medžius pjaustyti ir išsivežti, kiti teigia, kad negalima. Kažkokia netvarka", – piktinosi Vygantas.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė "Kauno dienai" sakė, kad viešosiose erdvėse pjaustyti nuvirtusius medžius gyventojai neturi jokios teisės. Meras Andrius Kupčinskas aiškino, kad negalima liesti ąžuolų, būtina surinkti pjaustomų medžių šakas, bet medieną galima pasiimti.

"Yra toks Ekstremalių situacijų valdymo komisijos sprendimas, ir taškas. O ką ten kai kurie administracijos darbuotojai komentuoja, nėra svarbu", – teigė meras.

Tiesa, po visuotinės talkos pabaigos – 20 val. – visi su burzgiančiais pjūklais aptikti kauniečiai bus laikomi pažeidėjais.

Savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas ilgokai svarstė, kas galima, o kas ne malkų atsargas papildyti panorusiems kauniečiams, kol galų gale patarė pirmiausia pasikalbėti su seniūnais, kurie turi rinkti informaciją apie nuvirtusių medžių kiekį.

V.Gudėno teigimu, apie medžių pjovimą valstybinėje žemėje negali būti nė kalbos, tačiau savivaldybei priklausančiose teritorijose – galima.


Šiame straipsnyje: audraŠkvalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių